17th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 17

TRADITIONAL PRACTICES WITH ABDOMINAL PAIN IN CHILDREN ADMITTED TO HOSPITAL

Acute abdominal pain is one of the common symptoms in apply to pediatric surgery clinic. Families, their care and concern due to the pain, to reduce pain, they apply to their children some traditional practices , therefore, has led to hospitalization and complications were delayed. Determination of what these applications, is important in order to plan appropriate nursing care. This study is a descriptive study, apply after AU Ethics Committee and the AU Cebeci Hospital permissions, in Ankara University Hospital Pediatric Surgery Clinic Cwho presented with acute abdominal pain in children, in order to understand the home-based traditional practices.

 

All mothers / fathers (n = 100), who presented with abdominal pain in Ankara University Hospital Pediatric Surgery Clinic, have been sampled between 15 April to 15 July 2013. Questionnaire prepared by the researchers total of 21 questions. Surveys, were filled by nurses with face to face interviews at the clinic at least 24 hours after admission. The appropriate statistics were used with SPSS package program.

The mean age of the children included in the study was 9.61 ± 4.59, mean age of mother was 34.88 ± 6.22, mean age of father was 39.36 ± 47.45 respectively. The average length of hospital admissions of children 28.15 ± 42.87 hours and 50% of hospital admission is delayed. Therefore in 16.1% at least one complication have developed. 54.8% of families were used home-based traditional practice. Most used traditional methods were massage, hot application, herbal teas and cold application.

 

As a result of the study, families were still applied traditional practices for acute abdominal pain

There is a need for information about the kinds of pain and support to families.

KARIN AĞRISI ILE HASTANEYE BAŞVURAN ÇOCUKLARDA GELENEKSEL UYGULAMALAR

Akut karın ağrısı çocuk cerrahi kliniklerine başvuruda ilk sıralarda gelen semptomlardan biridir. Ailelerin, ağrı nedeniyle yaşadıkları kaygı ve endişe, sağlık kurumuna başvurmadan önce çocuklarının ağrısını azaltmak için bildikleri/ duydukları çeşitli yöntemleri evde uygulamalarına, bu nedenle hastaneye yatışın gecikmesine ve komplikasyonlar yaşanmasına neden olmaktadır. Bu uygulamaların ne olduğunun saptanması, uygun hemşirelik girişmlerinin planlanması açısından önemlidir. Bu çalışma, A.Ü. Rektörlüğü Etik Kurulu ve A.Ü. Cebeci Hastanesi Başhekimliği izinleriyle, Ankara Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniğine akut karın ağrısı ile başvuran çocuklara evde uygulanan geleneksel uygulamaları anlamak amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir.

15 Nisan- 15 Temmuz 2013 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniğine çocuklarında karın ağrısı şikayetiyle ile başvuran tüm anne/babalar (n=100) örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan 9 soruluk tanımlayıcı ve 12 soruluk geleneksel uygulamalar bölümden oluşan toplam 21 soruluk bir anket formu kullanılmıştır. Anketler hemşireler tarafından, kliniğe yatışın en az 24 saat sonrasında yüz yüze görüşme tekniği ile doldurulmuştur. Veriler, SPSS paket programında, bir istatistik uzmanı danışmanlığında uygun istatistiklerle değerlendirilmiştir.

Çalışmaya alınan çocukların yaş ortalamaları 9,61±4,59, anne yaş ortalamaları 34,88±6,22, baba yaş ortalamaları 39,36±47,45’dir. Çocukların hastaneye başvurma süreleri ortalama 28,15±42,87 saattir ve %50’sinin hastaneye başvurusu gecikmiştir. Bu nedenle %16.1’inde herhangi bir komplikasyon gelişmiştir. Ailelerin Evde herhangi bir geleneksel uygulama yapma oranı %54,8’dir. En çok uygulanan geleneksel yöntemler masaj, sıcak uygulama, bitki çayları ve soğuk uygulamadır.

Ailelerin ağrı çeşitleri ve etkili uygulamalar konusunda bilgi ve desteğe ihtiyaçları vardır.

Close