17th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 21

CREATING A NURSING PROTOCOL AND NEKROTIZANENTEROKOLIT IN NEWBORN

 Introduction: The most important problem effecting particularly premature newborns is the gastrointestinal emergency problem in Nekrotizanenterokolit (NEK) and neonatal period.  It is one of the important causes of morbidity and mortality especially in premature newborn. Incidence of NEC increased especially as viability of premature infants for a longer period of time increased and Neonatal Intensive Care Units developed. NEC causes various fatal incidences such as early phase of sepsis, intestinal perforation, disseminated intravascular coagulation, multi-organ failure and 20 % of cases require surgery. NEK often develops in the terminal ileum and proximal colon of the gastrointestinal tract.  Most of the lymph follicles that provides intestinalimmun resistance (Peyer's plaques) is located in these regions. In the premature intestinal secretory immunoglobulin A (sIgA) levels, the number of T and B cells and their functions, antibody responses are insufficient.

Finding:On 13.05.2013, our patients who were born premature and twin with a diagnosis of NEC admitted to the intensive care unit our new born service. Two siblings were performed ileostomy. Case 1 was made to breathe with ventilator support. When the stomas of the cases began to work, by increasing the oral feeding and distal feeding with 1cc prematil was started. By giving education to the family on nutrition, premature care and distal, the case invited for controls in certain intervals and discharged from the hospital.

Result: Nursing care is very important in treatment and care of the Nek because wound dehizans, intraabdominalabse, intestinal adhesions and a necrotic area resected are large in it and in long run it causes growth retardation depending on short bowel syndrome. While giving nursing care to the patients with NEK, a care Protocol should be made and nurses working in clinics should give care services in accordance with this Protocol.

 

YENİDOĞANLARDA NEKROTİZANENTEROKOLİT VE HEMŞİRELİK PROTOKOLÜ OLUŞTURMA

Giriş: Nekrotizan enterokolit (NEK), yenidoğan döneminde, özellikle prematüre yenidoğanları etkileyen en önemli gastrointestinal acil sorundur. Özellikle prematür yenidoğanlarda  morbidite ve mortalitenin önemli sebeplerindendir. Özellikle son yıllarda Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinin gelişmesi ve prematür  bebeklerin daha uzun süre yaşatılabilmesi nedeniyle NEK sıklığı artış göstermiştir. NEK, erken dönemde sepsis, intestinal perforasyon, dissemine intravasküler koagulasyon, çoklu organ yetmezliği gibi bir çok ciddi fatal olaya sebeb olur ve olguların %20-40’ında cerrahi gerektirirNEK, sıklıkla intestinal sistemin terminal ileum ve proksimal kolon bölgesinde gelişir. İntestinal immun direnci sağlayan lenf foliküllerin çoğu (Peyer plakları) bu bölgelerde yer alır. Prematürlerde intestinal sekretuvar immunglobulin A (sIgA) düzeyleri, T ve B  lenfosit sayı ve fonksiyonları, antikor yanıtları yetersizdir 
Bulgular:13.05.2013 te prematüre ve ikiz olarak doğan hastalarımız  servisimizin yenidoğan yoğun bakım ünitesine  NEK tanısı ile yatırıldı. İki kardeşe ileostomi  açıldı.  Olgu 1 ventilatör desteği ile solutuldu. Olgular stomaları çalışmaya başlayınca   artırılarak oral ve 1cc prematil ile distal beslenmeye başlandı. Aileye prematüre bakımı beslenme ve distal eğitimi verilerek , aralıklı kontrollere çağrılarak  taburcu edildi.

Sonuç:Yara dehizansı, intraabdominal abse, intestinal yapışıklıklar ve rezeke edilen nekrotik bölgenin geniş olması ile uzun dönemde kısa barsak sendromuna bağlı büyüme geriliğine yol açan NEK in tedavi ve bakımında hemşirelik bakımı önem taşır. Bu hastalara hemşirelik bakımı yapılırken bir bakım protokolü oluşturulmalı ve klinkte çalışan tüm hemşireler bu protokole uygun hemşirelik bakımı yapmalıdır.

 

Close