17th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 37

STERELİZATİON AND DESENFİCTİON

The root of  the control programme consists of sterilization, disinfection and decontamination. Some transactions for tools and materials using for diagnosis and cure should be done for preventing cross- infection.. Transfer of materials from the using places include a lot of transaction process; pre-cleaning, decontamination, preparation, transportation to the control place, counting, nursing and controlling, sterilization, agribusiness, keep of the sterilization of materials up to using time.

            The infections appearing after the surgery is also an important mortality and morbidity reason. These infections could be prevented by obeying the rules of  sterilization and disinfection. Disinfectants are classified as three level; high, medium and lower. 

            İdeal disinfectant should be speedy effections, economic, non-smell or good smell, easy using, wide anti-mikrobic spectrum. Its toxic effect for users or  patient shouldn’t exist.

            There are three methods for sterilization that is;

  • Dry heat sterilization method.
  • Pressure steam sterilization method. (Evaluation of packs in terms of humidity)
  • Low heat sterilization method. (Ethylene oxide, Formaldehyde, Gas Plasma, Gamma Radiation)

For instance, oxidants like hydrogen peroxide could result functional and cosmetic risks. Ethylene oxide is an effective and really important sterilization method for endoscops, but it needs long air condition that’s why it is not preferable.  Because of that reasons, gluteraldehit solution should be used. Ceaning of  HBV, HCV, HIV or tuberculosis bacillus and kontamine materials, high level disinfection should be applied.

Physical, chemical and biological tests should be used and documented for the proof of the effective sterilization. Tools could be cleaned before sterilization but couldn’t be sterilized before cleaning. 

STERİLİZASYON ve DEZENFEKSİYON

Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve dekontaminasyon infeksiyon kontrol programının temelini oluşturur. Teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan alet ve malzemelerde kross-infeksiyonu önleyecek işlemlerin yapılması şarttır.Aletlerin kullanım alanından transferi, ön temizlik ve dekontaminasyonu, hazırlık ve bakım alanına taşınması, sayımı-bakımı ve kontrolü, paketlenmesi, steril edilmesi, depolanması, kullanım anına kadar sterilliği korunarak saklanması basamaklarının tümünü içeren bir işlemler dizisidir.

            Ameliyat sonrası gelişen enfeksiyonlar, halen onemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Bu enfeksiyonlar dezenfeksiyon ve sterilizasyon ilkelerine uyulması ile önlenebilmektedir. Dezenfektanlar yüksek, orta ve düşük spektrumlu(düzeyli) olarak üç şekilde sınıflandırılır.

            İdeal bir dezenfektan hızlı etkili, ekonomik, kokusuz ya da hoş kokulu, kullanımı kolay, antimikrobiyal spektrumu geniş olmalıdır. Kullanıcıya ya da hastaya toksik etkisi bulunmamalıdır.

            Sterilizasyon yöntemleri  üç basamakta ele alınmaktadır. Bunlar ;

  • Kuru sıcaklık sterilizasyon yöntemi
  • Basınçlı buhar sterilizasyon yöntemi (Bohçaların nem açısından değerlendirilmesi)
  • Düşük sıcaklık sterilizasyon yöntemleri (Etilen Oksit, Formaldehit, Gaz Plazma, Gama Radyasyonu)

Örneğin endoskoplarda hidrojen peroksit gibi oksidanlar fonsiyonel ve kozmetik hasar oluşturabilir. Etilen oksit ise endoskoplar için son derece etkili bir sterilizasyon yöntemidir ancak uzun havalandırma zorunluluğu nedeniyle tercih edilmez. Bundan dolayı glutaraldehit solüsyonları kullanılmalıdır. HBV, HCV, HIV ya da tüberküloz basili ile kontamine aletlerin temizliğinde ise yüksek düzey dezenfeksiyon uygulanmalıdır.

            Etkin sterilizasyon işleminin yapıldığının kanıtı olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik testlerin kullanılması ve dokümante edilmesi gerekir. Aletler steril edilmeden temizlenebilir ancak temizlenmeden asla steril edilemez.

Close