19th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 2

The effect of surgery preparatıon program on chıldren and parents

A Çırlak*, E Törüner**, N Altay**
*Ankara Guven Hospital
**Gazi University of Healt Science Institute

Aim: To determine the effect of surgery preparation program.Method: A semi-experimental study was conducted with parents and children of 3-12 years, hospitalized in a private hospital’s pediatric clinic, in January 2013-2015. Data were collected by using socio-demographic data form, children's vital signs and trait anxiety scale for parents. Scores range in scale is 20-80. Anxiety level is increasing with the increase of score. Oral and written information was given about preoperative process to parents and the children, randomly selected in intervention group. Written information was provided in the booklets as “preparation for outpatient surgical treatment, coloring book” for children and “caring of your children after outpatient surgery” for parents. Routine hospital care before and after surgery was given to the control group. Data were analyzed with chi-square, student t, Mann-Whitney U and Wilcoson tests. 


Results: In both group, tonsillectomy and adenectomy surgery were mostly performed (intervention:47.0%, control:46.5%). In the first vital signs after surgery, the average respiratory rate of children aged 3-6 in intervention group (25.14±3.51) was determined lower than control group (27.59±3.52) (p=0.007). Also, after 4 hours of surgery, the vital signs measurement was showed a decrease in average respiratory and heart rate compared to the control group (p<0.05) for aged 7-12 years. The anxiety mean scores of parents in intervention group before surgery (40.03±9.60) was found lower than the parents in control group (44.45±11.23) (p=0.048).


Conclusion: It is found that preoperative preparation programs have positive results on children and parents and application of that program is suggested in hospitals.  


Keywords: Child, Parents, Surgery Preparation Program

Ameliyata hazırlık programının çocuğun ve ailenin üzerine etkisi

A Çırlak*, E Törüner**, N Altay**
*Özel Ankara Güven Hastanesi
**Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Amaç: Terapötik yaklaşımı içeren ameliyata hazırlık programının çocuklar ve aileleri üzerinde etkilerini belirlemektir. 


Yöntem: Ocak 2013-2015 tarihleri arasında özel bir hastanenin pediatri kliniğine yatan 3-12 yaş arasındaki çocuklar ve ebeveynleri ile yarı deneysel bir çalışma olarak yapılmıştır.  Veriler, sosyo-demografik veri formu, çocukların vital bulguları ve ebeveynler için durumluluk kaygı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçek puan aralığı 20-80’dir. Puan arttıkça anksiyete düzeyi artmaktadır. Randomize olarak seçilen girişim grubundaki çocuklara ve ebeveynlerine araştırmacılar tarafından ameliyat öncesi işlem hakkında sözlü olarak bilgi verilmiş ve ortam tanıtılmıştır. Ayrıca, bu bilgiler yazılı olarak çocuklar için ‘’çocuklar için günübirlik cerrahi işleme hazırlık boyama kitabı’’ ve ebeveynler için de  ‘’günübirlik cerrahide çocuğunuzun bakımı’’ adlı kitapçıklarla sağlanmıştır. Kontrol grubuna hastanedeki rutin ameliyat öncesi ve sonrası bakım verilmiştir. Veriler ki-kare, student t, Mann-Whitney U ve Wilcoson testi ile analiz edilmiştir. 


Bulgular: Her iki grupta da çoğunlukla gerçekleştirilen ameliyat tonsillektomi ve adenoktomidir (girişim: %47.0, kontrol: %46.5). 3-6 yaş grubu çocukların ameliyattan sonra serviste alınan ilk vital bulgusunda girişim grubundaki çocukların solunum sayısı ortalaması (25.14±3.51) kontrol grubuna (27.59±3.52) göre daha düşük belirlenmiştir (p=0.007). 7-12 yaş grubu çocukların ameliyattan servise geldikten 4 saat sonraki vital bulgu ölçümlerinde de solunum sayısı ve kalp atım hızı ortalamaları girişim grubunda kontrol grubuna göre azalma göstermiştir (p<0.05). Ameliyat öncesi girişim grubundaki ebeveynlerin (40.03±9.60) kaygı puan ortalamaları kontrol grubundaki ebeveynlere (44.45±11.23) göre daha düşük bulunmuştur (p=0.048).  


Sonuç:  Bu bulgular doğrultusunda, ameliyat öncesi hazırlık programlarının çocukların ve ebeveynler üzerine olumlu sonuçlar doğurduğu görülmüş ve hastanelerde bu programların uygulanması önerilmektedir.


Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ebeveyn, Ameliyat Hazırlık Programı

Close