19th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 15

Approach to Diaphragmatic Evantration in Children

N Öncan, A İslamoğlu, M Polat, B Eroğlu, A Erdener
Ege University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Introduction: Diaphragmatic eventration (DE) is defined as a permanent elevation of a hemidiaphragm  unilaterally or bilaterally. DE in children  may be either congenital (CDE)  or acquired. The acquaried lesion is due to paralysis of the phrenic nerve, which may occur from injury during repair of congenital  heart defects  or  through brachial plexus injury at birth. Some centers recommend  conservative treatment in symptomatic  DE, however untreated  cases may suffer from ipsilateral pneumonias and require long term hospitalization.

Aim: The purpose of this   report is to emphasis the benefit of the early  thorascopic  diaphragmatic plication in children.

Material and methods: Thirteen  patients who  underwent  thoracoscopic diaphragmatic plication for symptomatic DE between 2008 and  2014    were evaluated retrospectively. 

Results: 9 patients had right DE and 4 patients left DE with a mean age: 30.9±44.9 months. 10 patients had CDE and 3 patients acquired DE. Hydrocephalus in 1 patient and pectus carinatus in another one  were confirmed as associated anomaly. The most common clinical manifestations of these patients were  recurrent lower lobe pneumonıa (10cases), respıratory dıstress  (2 cases) and vomiting (1 case).

Diagnosis is  confirmed  by  chest  radiography   in all cases and fluoroscopy was performed in 4 cases in addition to chest radiography. All cases with symptomatic  DE treated by thorascopic plication. Pleural effusıon in 2 patient  was developed as post-operative complications  and they were treated conservatively within a few days. Good  and meticulous  nursing care provided  short hospital stay for these patients. Hospital stay was  mean 4.7±1.3  days. It is known that short hospital stay diminishs pysical and  psychological trauma in families and their children. All patients treated surgically were reevaluated  in post-operative periods by follow –up. Mean follow-up duration was 15.2±8.3 months.All  cases showed good results from diaphragmatic plication without respiratory distress or infection .

Conclusion: It is good known tahat surgery is a team work.  A meticulous  and effective nursing management   in pre-operative and post- operative period  for symptomatic patients with DE is one of  the most important factors influencing  overall patient satisfaction  and  uneventful  post-operative course.

Çocuklarda Diyafragma Evantrasyonuna Yaklaşım

N Öncan, A İslamoğlu, M Polat, B Eroğlu, A Erdener
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Giriş: Diyafragma evantrasyonu diyafragmanın tek traflı veya iki taraflı olarak normale göre yüksekte olmasıdır. Doğuştan veya geçirilmiş toraks ameliyatlarına yada travmaya  sekonder kazanılmış evantrasyon şeklinde olabilir. Bazı merkezler semptomatik dahi olsa bu olguların tedavi edilmeyip izlenmesini önermektedir. Ancak tedavi edilmeyen bu olgular  akciğer enfeksiyonları nedeniyle çok sık hastaneye yatıp pnömoni nedeniyle tedavi görmektedir.

Amaç: Bu çalışmanın amacı semptomatik diyafragma evantrasyonlu olgularda erken cerrahi tedavinin yararını ve ameliyat sonrası takipleriyle durumlarını değerlendirmektir.

Yöntem: 2008- 2014 yılları arasında anabilim dalımızda  semptomatik diyafragma evantrasyonu nedeniyle cerrahi girişim uygulanan  13 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: 13 olgunun 7si erkek 6sı kızdır. 9 olguda sağda evantrasyon saptanırken,  4 olguda solda saptanmıştır. Olguların ortalama yaşı 30.9±44.9 aydır. (7-176 ay). 10 olguda konjenital  evantrasyon saptanırken,  3 olguda kazanılmış sekonder evantrasyon saptanmıştır.

Ek anomali olarak  1 olguda hidrosefali, 1 olguda da pektus karinatus mevcuttu. 

Semptomatik olgularımızın 10’unda sık tekrarlayan alt lob pnömonisi, 2 olguda dispne ve bir olguda kusma  mevcuttu. Tüm olgularda iki yönlü akciğer grafisiyle tanı konurken , ek olarak 4 olguda fluoroskopi  de yapılmıştır.

Semptomatik tüm olgular cerrahi olarak torakoskopik plikasyonla tedavi edilmiştir. Postoperatif komplikasyon olarak 2 olguda plevral efüzyon saptanmış ve bu olgular torasentezle kısa sürede tedavi edilmiştir. İyi bir hemşirelik bakımının hastanede kalış süresini kısalttığı bilinmektedir.  Olgularımızın ortalama hastanede yatış süreleri 4.7±1.3 gündür.  Kalış süresinin kısa olması çocuk ve ailenin yaşadığı fiziksel ve psikolojik travmayı atlatmalarına yardımcı olmaktadır.

Hastaların  ameliyat sonrası takipleri yapılarak tekrar değerlendirmeler yapılmıştır. Ortama takip süreleri  15.2±8.3 aydır. Kontrollerde  opere edilen  olguların akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatmadıkları ve sorunsuz bir dönem geçirdikleri saptanmıştır.

Sonuç: Sonuç olarak semptomatik diyafragma evantrasyonlu olguların erken cerrahi tedavi edilmelerinin yanında , ameliyat öncesi ve sonrası hemşirelik yönetiminin etkin bir şekilde yürütülmesi,  hasta memnuniyeti ve komplikasyonların en aza indirilmesi açısından son derece önemlidir.

Close