20th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 30

Examination of parents' implementation of traditional methods before hospitalization of their children to pediatric surgical unit

G Kerimoğlu Yıldız*, M Yılmaz Akdağ**, S Beşirik*, A Demirci**, S Balcı*
*
**Kanuni Education and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Aim: In addition to medical treatment in our country there is a great tendency for traditional non-medical practices among the people. Specially to know how often and for what purpose parents use these practices in our society is important. This study aims to determine the practices of parents for relieving the disturbance of their children before hospitalization of their children to pediatric surgical unit.

Method: This descriptive study is conducted with 96 parent of children whose ages are between 0-18 on April- May 2016 in the pediatric surgical unit of a research and education hospital in İstanbul. 

Results: Totally 96 children participated to our study and 28,1% of them were female. The mean age of children were 6,22±5,38 years, the most common diagnoses were appendicitis (%42,7) and hernias (%40,6). 41,7% of mothers and fathers graduated from primary school and the type of families 84,4% were nuclear family. It is determined 61,5% of children were brought to the hospital by their parents shortly after the first symptoms of the disease appeared and 31,3% of parents were used traditional practices before they came to the hospital. The most common practices which were used by parents were hot water bag (32,2 %) and cold application (16,1%). Parents stated that 42% of them did these practices according to their own experiences and 29% of them did these practices according to their relatives’ suggestions. Among these parents who did these practices 83,9% of them stated that the practice did not useful and 87,1% of them stated that they will not suggest these practices to anyone. 43,8 of parents stated that their knowledge about disease of their children is enough. We found that the traditional practices mostly used for children who diagnosed with apandicitis (70%) and this finding was statistically significant. There was no statistical significance between parental education status, family type and traditional practices usage status (p > 0,05).

Conclusion: Despite the increasing developments in the medical field, the proportion of parents who uses traditional practices are still high and there is not any effect of educational status of parents on this situation so it is an important finding of our study. In our country, trough informing parents regarding to medical treatment and increasing their awareness the side effects which result of traditional practices may be prevented.


Key Words: Child, Surgical, Traditional Practices

Çocuk Cerrahi Servisinde Yatan Çocukların Ailelerinin Hastaneye Başvurmadan Önce Uyguladıkları Geleneksel Yöntemlerin İncelenmesi

G Kerimoğlu Yıldız*, M Yılmaz Akdağ**, S Beşirik*, A Demirci**, S Balcı*
*İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim dalı
**Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Servisi

Amaç: Ülkemizde tıbbi tedavininin yanısıra halk arasında tıp dışı geleneksel uygulamalara da büyük bir eğilim olduğu bilinmektedir. Özellikle de ailelerin çocukları için kullandığı yöntemlerin toplumumuzda ne amaçla ve ne sıklıkta yapıldığının bilinmesi bu nedenle önem kazanmaktadır. Bu çalışma, ailelerin hastaneye başvurmadan önce çocuğun rahatsızlığını azaltmak amacıyla yaptığı uygulamaları belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Tanımlayıcı özellikteki bu çalışma İstanbul’da bir eğitim ve araştırma hastanesinin Çocuk Cerrahi Servisine Nisan-Mayıs 2016 tarihleri arasında yatışı yapılan 0-18 yaş arası 96 çocuğun ailesi ile gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Çalışmamıza %28,1’i kız olmak üzere toplam 96 çocuk dahil edildi. Çocukların yaş ortalaması 6,22±5,38 yıl, tanıları en sık %42,7 apandisit ve %40,6 hernilerdi. Annelerin ve babaların %41,7’si ilkokul mezunu, %84,4’ü çekirdek aile tipindeydi. Çocukların %61,5’inin tanıya ilişkin ilk bulgular görüldükten hemen sonra hastaneye getirildiği, ailelerin %31,3’ünün hastaneye gelmeden önce geleneksel yöntem kullandıkları belirlendi. Uygulamalar arasında en sık kullanılanlar; sıcak su torbası (%32,2) ve soğuk uygulama (%16,1) idi. Ailelerin %42’isi bu uygulamaları kendi deneyimlerine dayanarak ve % 29’u akrabalarının önerisiyle gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu uygulamaları gerçekleştiren ailelerin %83,9’u başarısız sonuç aldıklarını ve %87,1’i bu uygulamaları başkalarına önermeyeceklerini ifade etti. Aileler çocuklarının hastalıklarına ilişkin bilgi durumlarını %43,8 oranında yeterli olarak belirtti. En çok apandisit tanısı alan çocuklar için geleneksel yöntem kullanıldığı (%70) ve bu farkın anlamlı olduğu görüldü. Anne ve babanın eğitim durumu, aile tipi ile geleneksel yöntem kullanma durumları arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p>0,05)

Sonuç: Tıp alanında artan gelişmelere rağmen ülkemizde çocuklarına geleneksel uygulama kullanan ailelerin oranının hala yüksek olması ve eğitim düzeyinin bu duruma etkisinin olmaması bu çalışmadaki önemli bir bulgudur. Ülkemizde tıbbi tedaviye ilişkin ailelere daha çok bilgi verilmesi ve bilinç düzeyinin arttırılmasıyla geleneksel uygulamalar sonucu çocukta yanlış etkilerin oluşmasının önlenebileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Cerrahi, Geleneksel yöntemler

Close