20th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 6

Being Intertwıned Wıth Burn: 29 Days

NG Özer*, N Kılavun*, F Vural**, G Özok*, A İslamoğlu*
*Ege University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Dokuz Eylül University Faculy of Nursing, Department of Surgical Nursing

Introduction and Aim: Burns in children involve a rehabilitation process that requires hospitalization and continues for years. Due to physical and psychological changes, both children and families have difficulty in adapting to burn.

Method: An in-depth interview was done with the mother and the adolescent whose burn treatment was continuing and their written and verbal permission was obtained. Semi-structured interview form was used and interviews were recorded. The interview with the adolescent lasted 15 minutes and with the mother it lasted 30 minutes. Data was analysed using inductive method; themes and codes were created.

Findings: The 15-year-old adolescent had three degree burn at a 50% rate on bottom extremities and torso with chemical agent (pomace). The 45-year-old mother is a housewife married with two children.

            The interview with the adolescent revealed three themes: experience of encountering burn theme involved feelings regarding the first burn moment, and when burn was first seen. Problem with adapting to burn treatment theme involved psychological effects of burn and difficulties experienced during medical dressing.

            The interview with the mother revealed four themes: facing burn theme involved feelings upon hearing and seeing burn. Difficulties of life with burn involved having difficulty during medical dressings. Family member's changing, and physical and psychological affects involved difficulties mother had in the burn unit. Suggestions to other mothers involved suggestions regarding burn care.

Conclusion and Suggestions: Burn treatment affected both adolescent and family's lives. Thus, problems should be evaluated and appropriate nursing interventions should be planned and used.

Yanıkla İçiçe: 29 gün

NG Özer*, N Kılavun*, F Vural**, G Özok*, A İslamoğlu*
*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı

Giriş ve Amaç: Çocuklarda yanıklar hastaneye yatış gerektiren ve yıllarca devam eden rehabilitasyon sürecini içermektedir. Fiziksel ve psikolojik değişikler nedeniyle hem çocukların hem de ailelerin yanığa uyumu zor bir süreçtir.

Yöntem: Yanık tedavisi sürmekte olan ergen ve annesi ile bir kez bireysel derinlemesine görüşme yapıldı. Görüşmeler yapılmadan önce yanıklı ergen bireyden ve annesinden yazılı ve sözel izin alındı. Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayda alındı. Yanıklı ergen birey ile görüşme 15 dk, annesi ile yapılan görüşme 30 dk sürdü. Veriler tümevarım yöntemiyle analiz edilerek tema ve kodlar oluşturuldu.

Bulgular: 15 yaşındaki yanıklı ergen bireyin, alt ekstremiteleri ve gövdesi kimyasal madde (prina) ile %50 oranında III. derecede yanıktır. Annesi ise 45 yaşında evli, 6 çocuk sahibi ve ev hanımıdır.

            Yanıklı ergen bireyle yapılan görüşmenin sonunda; yanıkla karşılaşma deneyimi, yanık tedavisine uyum sorunu, normal yaşam aktivitelere dönme planı olmak üzere üç ana tema belirlendi. Yanıkla karşılaşma deneyimi teması ilk yanma anı ve yanığı ilk gördüğünde yaşadığı duygular alt temaları; yanık tedavisine uyum sorunu temasında ise yanığın psikolojik etkileri ve pansuman sırasında yaşanan zorluklar alt temaları yer almaktadır.   

            Annesi ile yapılan görüşmenin sonunda ise; yanıkla yüzleşme, yanıkla yaşamın zorlukları, diğer annelere öneriler ve uyum olmak üzere dört ana tema belirlendi. Yanıkla yüzleşme temasında yanığı ilk duyduğunda ve gördüğünde yaşadığı duygular, yanıkla yaşamın zorlukları temasında pansumanlar da zorlanma, aile süreçlerinin değişmesi, psikolojik ve fiziksel etkiler olmak üzere alt temalar belirlendi. Bu temalar annenin yanık ünitesindeki yaşadıkları zorlukları kapsamaktadır. Diğer annelere önerilerde ise yanık bakımına yönelik öneriler yer almaktadır.

Sonuç ve Öneriler: Sonuçlar, yanık travmasının ve tedavisinin yanıklı ergen bireyin ve ona bakım veren annesinin yaşamını etkilediği görülmektedir. Bu nedenle yanık tedavisi sırasında yaşanan sorunlar değerlendirilerek bireye ve aileye uygun hemşirelik girişimlerinin planlanması ve uygulanması gerekmektedir.

Close