20th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 42

Determinants of Sleep Qualıty in Pediatric Burn Patients

E Ardahan
İzmir Katip Çelebi University, Department of Pediatric Nursing

Background and Aim: After burn; patients are exposed to many stressors that cause sleep interruption and decreasing in sleep quality. The purpose of this study is to determine the effects of pain, itch and the other factors on pediatric burn patients’ sleep quality.

Method: This study was carried out with 96 children who were between 2-6 year-old and their mothers in Pediatric Surgery Department/Burn Unit for 2-7 days.Demografic Data Collection Form,Sleep Problems Characteristics and Identification Survey, FLACC Scale,Itch Scales are used to collect data.Questions were asked mothers to compare pre-post burn sleep quality.

Results: Of the children, 53.1% were male and their mean age was 3.36±1.39 years. Of the burns 79.2% were second degree burns.Children’s mean pain score was 5.10±2.21 and mean itch score was 4.83±2.54.There was a significant differences between pre-post burn periods on children’s sleeping and waking hour, total and night sleep duration, total daily sleep duration, existence of sleep interruption and number of interruptions,trouble of falling asleep and sleep latency,being tired in the morning,forcing the children to wake up, duration of waking up,chances of dozing while watching television-video,while sitting quietly in the morning,while lying down in the afternoon,while sitting alone after lunch,difficulty getting to sleep at night,diffuculty to falling asleep again after waking up,using a comforter,request of drink during the night,fear of sleep alone,fear of sleep in the darkness,being anxious because of sleeplessness,habits of books and lullabies before sleep,restlessness during sleep and waking with crying,nightmares,screams.There was no significant correlation between sleep quality parameters and pain scores.There was a weak correlation between sleep quality parameters and itch scores.

Conclusion: With the knowledge about the importance of sleep, attention should be paid to sleep of children that we are providing care.Supportive environmental regulations should be made to improve the quality of sleep in hospitals.

Key words: Pediatrics, Burn, Sleep, Pain, Itch

 

Pediatrik Yanık Hastalarında Uyku Kalitesini Etkileyen Faktörler

E Ardahan
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı

Giriş ve Amaç: Yanık sonrasında hastalar; uyku kalitesinde düşme ve uykunun bölünmesine sebep olan birçok stresöre maruz kalmaktadırlar.Bu çalışma pediatrik yanık hastalarında görülen ağrı, kaşıntı ve uyku düzeni üzerine etkisi olan diğer etmenlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.

Yöntem:Bu çalışma bir üniversite hastanesinin Yanık Kliniği’nde yanık sonrası 2-7. günler arasında, yatmakta olan 2-6 yaş aralığında 96 çocuk ve anneleri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Demografik Veri Toplama Formu, Uyku Özelliklerini ve Sorunlarını Belirleme Anketi,Kaşıntı Skalası, FLACC Ağrı Skalası kullanılmıştır.Veriler anneler ile yüz yüze görüşülerek anket yöntemi ile toplanmıştır. Sorular; uyku sorunlarına ilişkin sorular çocuğun yanıktan önceki durumu ve yanık nedeniyle hastanedeki durumu karşılaştıracak şekilde sorulmuştur.

Bulgular:Çalışmaya katılan çocukların %53.1’i erkek ve yaş ortalamaları 3.36±1.39.’dur. Yanıkların %79.2’si ikinci derece yanık olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan çocukların ağrı puan ortalaması 5.10±2.21 puan, kaşıntı puan ortalaması ise 4.83±2.54 olarak saptanmıştır.Yanık öncesi ve sonrası dönemler arasında; çocukların gece uyuduğu saat, sabah uyandıkları saat, gece toplam uyku süreleri, günlük toplam uyku süreleri, gece uyku bölünmesi ve bölünme sayısı, uykuya dalmakta sorun yaşama ve uykuya dalma süresi, sabahları yorgun uyanma, çocukları uyandırmakta zorlanma, annelerin çocuklarını uyandırma süresi, oturarak TV-video izlerken uyuklama, sabah sessizce otururken uyuklama,öğle uzanırken-yatarken uyuklama, öğle yemeği sonrası yalnız otururken uyuklama,gece uyumakta zorlanma, gece uyandıktan sonra kendi başına tekrar uyumakta zorlanma,gece uyanınca rahatlatıcı kullanma, gece boyunca bir şeyler içme isteği, yalnız uyuma korkusu,karanlıkta uyuma korkusu,yeterince uyumadığı için gün içinde huzursuz ve sinirli olma,uyumadan önce kitap okuma ve ninni dinlemeyi isteme, uykuda huzursuzluk yaşama ve uykudan çığlık atarak,ağlayarak, kâbus görerek uyanma açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Çocukların ağrı puan ortalamaları ile uyku kalite parametreleri arasında ilişki bulunmamıştır.Çocukların kaşıntı puan ortalamaları ile gece uyuma saati arasında zayıf ilişki bulunmuştur.

Sonuç ve Öneriler: Uykunun önemi hakkında bilgi sahibi olarak, bakım vermekte olduğumuz çocukların uyku durumlarına dikkat edilmeli ve kliniklerde uyku kalitesini arttırmaya yönelik destekleyici çevre düzenlemeleri yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Pediatri, Yanık, Uyku, Ağrı, Kaşıntı

Close