21st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 2

The burden of care of the parents who have a child with gastrostomy and affecting factors

Ö Güray*, M Akgün Kostak**, R Semerci**
*Trakya University, Faculty of Medicine, Depertment of Pediatric Surgery
**Trakya University, Faculty of Health Sciences, Department of Pediatric Nursing, Edirne

Purpose: This study was planned to determine the burden of care of the parents who a have child with gastrostomy and affecting factors.

Methods: This descriptive and cross sectional study was conducted between April 15th and July with 34 parents in pediatric surgery unit at Trakya University hospital. Data was collected by ‘Survey Form’ and ‘Burden Interview (BI)’. The data was evaluated with SPSS 19.0 package programs. The data for sociodemographic characteristics was analyzed by number, percentage, mean ± standard deviation. The relationships between some characteristic of parents and ‘BI’ scores was evaluated by Student's t-test and chi-square test.

Results: The mean age of the children was 9.91±5.26, duration of gastrostomy was 4.65±2.64 years. Parents’ BI total scores was 35.20±10.54. Burden of parents were; 11,8% ‘less’, 52.9% ‘medium’, 32.4% ‘high’ and 2.9% ‘extreme’. More of parents (94.1%) were taken education about gastrostomy care. More of parents (82.4%) experienced problems related gastrostomy care and parents who experienced problems had more burden (p=0.033). Parents who experienced problem related leaking at tube site, who do not know what to do if you have problems about gastrostomy and who experienced problems related gastrostomy had more burden (p<0.05). Parents who intervened yourself to problems related gastrostomy, who had nuclear family structure, mother who had primary caregivers and primary school level were increased burden. (p<0.05).

Conclusion: The burden of the parents were medium and high level. Burden of parents was affected by family structure, mothers’ education level, type of problems that parents experienced gastrostomy at home, status of intervention yourself to problems, status of experienced problems after discharge. We recommended that education should be planned, burden of parents and the affecting factors must be taken into account in this program, and should be visited regularly at home

Key words: Burden of care, child with gastrostomy, nurse

Gastrostomili çocuğu olan ebeveynlerin bakım yükü ve etkileyen faktörler

Ö Güray*, M Akgün Kostak**, R Semerci**
*Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Edirne

Amaç; Bu çalışma gastrostomili çocuğu olan ebeveynlerin bakımı yükünü ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlandı.

Metod: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki çalışma 15.04.2017-15.07.2017 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Hastanesi, çocuk cerrahi ünitesinde gastrostomi tanısı ile izlenen 34 çocuğun ebeveyni ile yürütüldü. Veriler ‘Anket Formu’ ve ‘Bakım Verme Yükü Ölçeği’ ile toplandı. Veriler SPSS 19.0 paket programında; sosyodemografik özelliklere yönelik veriler sayı (%) ve ortalama ± standart sapma olarak değerlendirildi. Ailelerin bazı özellikleri ile “Bakım Verme Yükü Ölçeği” puanları arasındaki ilişkiler Student t testi ve ki-kare testi ile analiz edildi.

Bulgular: Çocukların yaşı 9.91±5.26, gastrostomi takılma süresi 4.65±2.64 yıldı. Ebeveynlerin ‘Bakım Verme Yükü Ölçeği’ total puanı 35.21±10.55 olarak bulundu. Ebeveynlerin bakım yükü %11.8’inin ‘az/hiç’, %52.9’unun ‘orta’, %32.4’ünün ‘ileri’, %2.9’unun ‘aşırı’ düzeyde olduğu bulundu. Ebeveynlerin %94.1’i gastrostomi bakımı ile ilgili eğitim almıştı. Ebeveynlerin %82.4’ü taburculuk sonrası evde gastrostomi bakımı ile ilgili sorun yaşamış ve sorun yaşayan ebeveynlerin bakım verme yükleri daha fazla idi (p=0.033). Gastrostomi tüpünün kenarında sızıntı problemi ile karşılaşan, evde karşılaşılan sorunlara kendi müdahale eden ve sorunlar ile karşılaştığında ne yapacağını bilemeyen ebeveynlerin bakım verme yükleri daha fazla idi (p<0.05). Ailelerin çekirdek aile olması, primer bakım verenin anne olması ve annenin ilköğretim mezunu olması bakım yükünü arttıran faktörler olarak bulundu (p<0.05).

Sonuç: Bu çalışmada gastrostomili çocuğu olan ebeveynlerin bakım yükleri orta ve ileri düzeyde idi. Ebeveynlerin bakım yükünü; aile yapısı, evde karşılaştıkları sorunların tipi, sorunlara müdahale etme durumları, annelerin eğitim düzeyi, taburculuk sonrası sorun yaşama durumları etkiledi. Gastrostomili çocuğun evde bakımı ile ilgili planlanacak eğitim programında ebeveynlerin bakım yükleri ve bunları etkileyen faktörlerin dikkate alınması ve düzenli ev ziyaretlerinin yapılması bakım yüklerinin azaltılmasında önerilebilir.

Anahtar kelimeler; Bakım yükü, gastrostomili çocuk, hemşire.

Close