21st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 15

OUR ROBOTIC SURGERY EXPERIMENTS

S Şahin, HS Aydın, Z Eryıldız, E Ergün
Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

The aim of minimal invasive approach, which is the leading and newest surgical procedures, is to perform the needed surgical intervention by harming the tissues less and to protect the organs. It is important for protecting the patient’s health by reducing the complications.

Healing faster, smaller incisions, shorter hospital stay faster return to normal life, less complications are dome of the advantages of robotic surgery. Robotic surgery has been performing in Ankara University Faculty of Medicine Hospitals since February 2016. We, as Pediatric Surgery Department, have performed six successful robotic surgery procedure.

The experiments of our surgeons in robotic surgery field have come along with successfull results.

Robotic surgery procedures can not be performed by any surgical team. Robotic surgery nurse also must be educated for some period like robotic surgeons do.

Robotic surgery nurse is responsible of sterilized covering of robotic arms, keeping the sterilization, equipmant preparation, making docking and undocking procedures with technical members.

ROBOTİK CERRAHİ DENEYİMLERİMİZ

S Şahin, HS Aydın, Z Eryıldız, E Ergün
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Minimal invaziv cerrahi olarak isimlendirilen ve günümüzün en yeni cerrahi akımı olan uygulamalar bütününde amaç, hastanın sağlığı için gerekli cerrahiyi çevre dokulara en az zarar vererek ve organları olabildiğince koruyan bir yaklaşımla yapmaktadır. Bu hem hastanın yararı hem de komplikasyonların azlığı için önemlidir.

Kısa sürede iyileşme, daha az ağrı, daha küçük yara izi, hastanede kalış süresinde azalma, günlük aktivitelere daha kısa sürede dönüş, daha az komplikasyon gibi avantajlara sahip olan robotik cerrahi; Şubat 2016 tarihinden itibaren AÜTF Hastaneleri’nde uygulanmaya başlanmıştır. Çocuk Cerrahisi ABD olarak toplamda 6 başarılı robotik cerrahi uygulamış bulunmaktayız.

Cerrahlarımızın Laparoskopik Cerrahideki başarılı tecrübeleri Robotik Cerrahi’deki başarıları da beraberinde getirmiştir.

Robotik Cerrahi herhangi bir cerrahi ekip tarafından uygulanamaz. Robotik Cerrahi Hemşiresi de robotik cerrahi yapan hekimler gibi belli bir süre robot eğitimi almalıdır.

Robot kollarının steril bir şekil de giydirilmesi, sterilitenin korunması ve devamlılığının sağlanması, gerekli ekipmanların teknisyenle birlikte hazırlanması, kurulması ve bakımının yapılmasından Robotik Cerrahi Hemşiresi sorumludur.  

Close