23rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 13

PATIENT SAFETY IMPROVEMENT STUDY WITH PUKO CYCLE IN PEDIATRIC SURGERY NEONATAL CLINIC

Ş Binay*, N Nasuflar**, F Yardımcı***, M Gümüş***
*Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD, İzmir
**Ege University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
***Ege University Faculty of Nursing, Department of Pediatric Nursing,İzmir

ÇOCUK CERRAHİSİ YENİDOĞAN KLİNİĞİNDE PUKÖ DÖNGÜSÜ İLE HASTA GÜVENLİĞİ İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI

Ş Binay*, N Nasuflar**, F Yardımcı***, M Gümüş***
*Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD, İzmir
**Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
***Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD,İzmir

Amaç: Hasta güvenliği, sağlık hizmetine bağlı hataların önlenmesi ve sağlık hizmetine bağlı hataların neden olduğu hasta hasarlarının azaltılması olarak tanımlanmaktadır. Pediatri kliniklerinde sık karşılaşılan tıbbi hataların başında hastaların doğru kimliklendirilmemesi gelmektedir. Ayrıca özellikle yenidoğan kliniklerinde gürültü, bebeğe gereğinden fazla temas edilmesi ve el hijyeni gibi konular da bebeğin güvenliği açısından önem taşımaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar incelendiğinde hasta güvenliğinde kalite standartlarının oluşturması karşımıza çıkmaktadır. Kalite çalışmalarında da kullanılan PUKÖ döngüsü (Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al) Edwards Deming tarafından geliştirilen, iyileştirmeyi gerçekleştirmek ve sürekli iyileştirme ile sağlanan faydaların sürekliliği için temel bir araçtır ve bir dizi eylemden oluşmaktadır. Bu çalışmada bir üniversite hastanesinin çocuk cerrahisi yenidoğan kliniğinde hasta güvenliğini arttırmak ve yenidoğana yönelik tüm tıbbi işlemleri kolaylaştırmak için yapılan çalışma PUKÖ Döngüsü ile ele alınmıştır.

Yöntem: Planla: Bu aşamada geliştirme ekibi oluşturulmuş, beyin fırtınası yöntemiyle neyi başarmayı hedeflediğimiz belirlenmiş ve ilgili literatür gözden geçirilmiştir. Yenidoğan hastalarda hasta güvenliği çerçevesinde bebeğe temasın azaltılması, tıbbi hataların önlenmesi ve işlem kolaylığının sağlanması için hasta bebek tanıtım kartının oluşturmasına karar verilmiştir.

Bulgular: Uygulama: Bu aşamada araştırmacılar tarafından yenidoğan bebeği tanıtıcı bilgileri içeren ve aynı zamanda bebeğin güvenliğine yönelik el hijyeni, temas ve gürültü ile ilgili uyarıları içeren bir kart tasarlanmıştır. Hazırlanan bu kart ile ilgili klinik başhemşiresinden ve çalışan hemşirelerden görüş alınmıştır.

Kontrol et: Kart kullanımının uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği konusunda araştırma ve geliştirme ekibi tarafından hemşirelerden geribildirim alınmıştır.

Sonuç: Önlem al: Bu aşamada kart kullanımın etkililiğinin değerlendirilmesi için araştırmanın devamı nitelikte olacak gözlemsel bir çalışma planlanmıştır.

Close