24th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 13

Preoperative Care of Pygopagus Conjoined Twins, a Rare Conjoined Twins

S Kırbıyık, S özan
Hacettepe University İhsan Doğramacı Children Hospital Pediatric surgery department

Introduction

Conjoined twins is a rare anomaly with severe mortality and morbidity. Conjoined twins occur in 1 in 40,000 births. Pygopagus twins represent 17% of all conjoined twins. Liveborn pygopagus twins are mostly female. (86%). Stillborns are usually male. (80%). Pygopagus twins are conjoined at the pelvis and can be face-to-face or back-to-back. Many share the lower digestive tract, and the liver, genitals, and excretory organs may also be shared. Each twin may have two legs or, less commonly, twins may share two or three legs. Today, the chances of success of surgeries aimed at separating conjoined twins are; It depends on the condition of the adhesion, the shared vital organs and other accompanying pathologies, and unfortunately this chance is not very high.

Case

This case report describes the preoperative care of pygopagus type conjoined twins. 16-year-old mother's G1, P1, Y2 32 weeks 3600 gr. E.O babies born with C/S. Feeding was done with O/G and it was difficult to position. Since there is only one anus and two urethra, the area between the legs in one gland has been rash due to urine contamination. In the preoperative period, care was given with a holistic nursing approach and they were prepared for the planned operation day after a successful treatment.

Conclusion

Preoperative preparation is vital to patient safety and an important nursing role. Careful preparation can minimize anxiety and thus physical effects and ensure that patients arrive in the operating room prepared for surgery. Risk assessments should be made before surgery. Screening for pressure ulcer, venous thromboembolism, falls, malnutrition, baseline observations are required and should be recorded.

Ender Görülen Yapışık İkizlerden Pygopagus Tip Yapışık İkizlerin Ameliyat Öncesi Bakımı

S Kırbıyık, S özan
Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi Servisi

Giriş

Yapışık ikizlik ender görülen, ağır mortalite ve morbiditeyle seyreden bir anomalidir. Yapışık ikizlere 40.000 doğumda bir rastlanır. Pygopagus ikizleri, tüm yapışık ikizlerin %17 ‘sini temsil eder. Canlı doğan pygopagus ikizleri daha çok kadındır. (%86). Ölü doğanlar ise genellikle erkektir. (%80). Pygopagus ikizleri pelvis bölgesinden yapışıktırlar ve yüz yüze veya sırt sırta olabilirler. Pek çoğu alt sindirim sistemini paylaşır ve ayrıca karaciğer, cinsel organlar ve boşaltım organları da paylaşımlı olabilir. Her ikizin iki bacağı olabilir veya daha az yaygın şekilde ikizler iki veya üç bacağı paylaşabilirler. Günümüzde de yapışık ikizleri ayırmaya yönelik ameliyatların başarı şansı; yapışıklığın durumuna, paylaşılan yaşamsal organlara ve eşlik eden diğer patolojilere bağlıdır ve ne yazık ki bu şans fazla yüksek değildir.

Olgu

Bu olgu sunumu, pygopagus tip yapışık ikizlerin ameliyat öncesi bakımını anlatmaktadır. 16 yaşındaki annenin G1, P1, Y2 32 hafta 3600 gr. C/S ile doğan E.O bebekler. O/G ile beslenme yapılmış, pozisyon vermekte zorlanılmıştır. Tek anüs, çift üretra olduğundan tek bezde bacak araları idrar kontaminasyonu nedeniyle pişik olmuşlardır. Ameliyat öncesi dönemde bütüncül bir hemşirelik yaklaşımı ile bakım verilmiş olup başarılı bir tedavi sonrası planlanan operasyon gününe hazırlanmışlardır.

Sonuç

Ameliyat öncesi hazırlık hasta güvenliği ve önemli bir hemşirelik rolü için hayati öneme sahiptir. Dikkatli bir hazırlık, kaygı ve dolayısıyla fiziksel etkileri en aza indirebilir ve hastaların ameliyathaneye ameliyat için hazır bir şekilde gitmelerini sağlayabilir. Ameliyat öncesi risk değerlendirmeleri yapılmalıdır. Basınç ülseri, venöz tromboembolizm, düşme, yetersiz beslenme taraması, mevcut durum gözlemleri gereklidir ve bunlar kaydedilmelidir.

Close