24th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 6

Investigation of Burn Traumas Admitted to Pediatric Surgery Burn Outpatient Clinic During the Pandemic: A Retrospective Study

B Eroğlu*, N Akçay Didişen**, Z Sözkesen**, MG Özok*
*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği A.D.

İntroduction: Despite technological advances in health, burn trauma in childhood is still a serious life-threatening problem. For this reason, taking measures to prevent or minimize the occurrence of burns is both the cheapest and the most effective method.

Purpose: This study is a descriptive study conducted to determine retrospectively the characteristics of patients aged 0-18 years who applied to the Pediatric Surgery clinic burn outpatient clinic during the pandemic.

Materials and Methods: The study includes all 181 patients diagnosed with burns who applied to the Pediatric Surgery Clinic burn outpatient clinic between 24.11.2019-30.09.2021. The data were collected from the statistics program in the hospital data processing system. Data analysis was done in SPSS 21.0 package program.

Results: In the study, the previous treatments of the pediatric burn patient, the dietary characteristics, the treatments applied according to the days, and the vital signs, the results of the screening tests, exudation, eschar, granulation or epithelialization conditions will be shared in detail in the presentation.

Conclusion: During the pandemic process, burn trauma has an important place among the reasons for admission to the pediatric surgery clinic burn clinic, and the risk is higher in children. Burn trauma affects not only the burned person and his family, but also the health personnel, society, countries and humanity who intervene in these patients, physically and psychologically. It is important to develop programs for the prevention of possible burns in the childhood age group and for the regular education of families in first aid, especially during the pandemic process.

Pandemi Süresinde Çocuk Cerrahisi Yanık Polikliniğine Başvuran Yanık Travmalarının İncelenmesi: Retrospektif Çalışma

B Eroğlu*, N Akçay Didişen**, Z Sözkesen**, MG Özok*
*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği A.D.

Giriş: Sağlık alanında teknolojik ilerlemelere rağmen çocukluk yaş grubunda yanık travmaları halen yaşamı tehdit eden ciddi bir sorundur. Bu nedenle yanıkların ortaya çıkmasını engelleyecek ya da en asgari düzeye indirecek önlemlerin alınması hem en ucuz hem de en etkili yöntemdir

Amaç: Bu araştırma, pandemi süresince Çocuk Cerrahisi kliniği yanık polikliniğine başvuran 0-18 yaş grubu olguların özelliklerinin geriye dönük belirlenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma 24.11.2019-30.09.2021 tarihleri arasında Çocuk Cerrahisi Kliniği yanık polikliniğine başvuran yanık tanısı almış 181 olgunun tamamını kapsamaktadır. Veriler hastane bilgi işlem sistemindeki istatistik programından toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 21.0 paket programında yapılmıştır.

Bulgular: Araştırmada çocuk yanık hastasının önceki tedavileri, uygulanan diyet özellikleri, günlere göre uygulanan tedavileri ve bu süreler içinde vital bulguları, tarama testleri sonuçları, eksudasyon, eskar, granülasyon ya da epitelizasyon durumları sunumda detaylı olarak paylaşılacaktır.

Sonuç: Pandemi sürecinde çocuk cerrahisi kliniği yanık polikliniğinde başvuru nedenleri arasında yanık travmaları önemli bir yer tutmaktadır ve çocuklarda risk daha fazladır. Yanık travması yalnızca yanan kişiyi ve ailesini değil, bu hastalara müdahalede bulunan sağlık personellerini, toplumu, ülkeleri ve insanlığı da fiziksel ve psikolojik anlamda olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle pandemi sürecinde çocukluk yaş grubunda olası yanıkların önlenmesi ve ilk yardım konusunda da ailelerin düzenli eğitimine yönelik programların geliştirilmesi önemlidir.

Close