24th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 7

BEING THE PARENT OF THE CHILD HOSPITILAZED IN PEDIATRIC SURGERY IN THE COVID 19 PANDEMIC; QUALITATIVE STUDY

D Suluhan*, N Akçay Didişen**, D Yıldız*, A İslamoğlu***
*Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği A.D.
**University of Health Sciences, Gülhane Faculty of Nursing, Department of Child Health and Diseases Nursing
***Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği

Introduction: During the epidemic process, in order to prevent the spread of the virus in our country, as in the world, many measures have been taken, such as limiting hospital visits and having the same person as the companion. Besides these measures factors such as foreign environment, strangers, dependency, loss of control, fear of surgery, pain and disability affect the hospitalized child and his family in many ways.

Objective: In this study, it was aimed to determine the experiences of the parents who had a child hospitalized in the pediatric surgery clinic during the Covid-19 pandemic.

Materials and Methods: The research was conducted in a qualitative, phenomenological design. Data were collected from 14 parents by individual interview method. In the interviews, an introductory information form about the family and their child and a qualitative interview form were used.

Results: According to the findings obtained from the study, five themes including "fear", "loneliness", "anger", "hopelessness" and "positive clinical atmosphere" and related sub-themes were determined for the experiences of the parents

Conclusion: Being in the pediatric surgery clinic during Covid-19 has led parents to have both positive and negative experiences. In the clinic, the positive approach of health professionals towards children and their parents was defined as the perceived support of parents in coping with stress.

COVİD 19 PANDEMİSİNDE ÇOCUK CERRAHİSİNDE YATAN ÇOCUĞUN EBEVEYNİ OLMAK; NİTEL ÇALIŞMA

D Suluhan*, N Akçay Didişen**, D Yıldız*, A İslamoğlu***
*Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği A.D.
**Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve HASTALIKLARI Hemşireliği A.D.
***Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş: Salgın sürecinde dünyada olduğu gibi ülkemizde de virüsün yayılmasını önlemek için hastane ziyaretinin kısıtlanması, refakatçinin aynı kişi olması gibi birçok önlem alınmıştır. Bu önlemlerin yanı sıra yabancı ortam, tanımadığı kişiler, bağımlı olma, kontrol kaybı, ameliyat, ağrı ve sakat kalma korkusu gibi faktörler hastaneye yatan çocuğu ve ailesini birçok açıdan etkilemektedir.

Amaç: Bu araştırmada, Covid-19 pandemi sürecinde çocuk cerrahisi kliniğinde yatan çocuğa sahip olan ebeveylerin deneyimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma, niteliksel, olgu bilim (fenomenolojik) desende yapılmıştır. Bireysel görüşme yöntemi ile 14 ebeveynden veriler toplanmıştır. Görüşmelerde aile ve çocuğu ait tanıtıcı bilgi formu ve nitel görüşme formu kullanılmıştır.

Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, ebeveynlerin deneyimlerine yönelik “korku”, “yalnızlık”, “öfke”, “umutsuzluk” ve “olumlu klinik atmosfer” olmak üzere beş tema ve bunlarla ilişkili alt temalar belirlenmiştir.

Sonuç: Covid-19 süresince çocuk cerrahisi kliniğinde bulunmak ebeveynlerin hem olumlu hem de olumsuz deneyimler yaşamasına yol açmıştır. Klinikte sağlık profesyonellerinin çocuk ve ebeveynlerine yönelik olumlu yaklaşımları ebeveynlerin stresle baş etmede algıladıkları destek olarak tanımlanmıştır.

Close