25th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 2

Experiences of Mothers Caring to Child with Stoma at Home: A Qualitative Research

G Korkmaz Yenice, FI Esenay
Ankara University

Aim: This study aimed to examine the experiences of mothers who gave care for a child with stoma at home thoroughly.

Methods: : Ethics committee approval and informed consent from the participants were obtained from Ankara University Ethics Committee in order to conduct the study. The phenomenological method, one of the qualitative research designs, was used in the research. The sample of the study consisted of 10 volunteer mothers whose child had stoma surgery in a university hospital and continued to home care. Data were collected through in-depth interviews with each participant for an average of 20 minutes via a semi-structured interview form. Content analysis and descriptive analysis were used to evaluate the data.

Results: As a result of in-depth interviews with mothers; Seven themes were identified in the study; “Failure to meet expectations from health services,", "Detachment from social life", "Fear of the future", "I was not alone", "Obligation", "Standing strong against society" and "Change of priorities".

Conclusion: The findings showed that mothers who provide stoma care at home experience different problems such as being away from their social life, health services not meeting their expectations, and anxiety about the future of their children. This study revealed the necessity of establishing multidisciplinary and comprehensive stoma care teams and providing caregivers with planned, continuous and applied education, communication, counseling, guidance and psychological support.

Evde Stomalı Çocuğa Bakım Veren Annelerin Deneyimleri: Nitel Bir Araştırma

G Korkmaz Yenice, FI Esenay
Ankara Üniversitesi

Amaç: Bu çalışma, stomalı çocuğa evde bakım veren annelerin deneyimlerini derinlemesine incelemeyi amaçlamıştır.

Gereç ve Yöntemler: Çalışmanın yürütülebilmesi için Ankara Üniversitesi Etik Kurulu’ndan etik kurul izni ve katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Çalışmada, nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, çocuğu bir üniversite hastanesinde stoma ameliyatı olan ve stomalı çocuğun evde bakımını sürdüren gönüllü on anne oluşturmuştur. Veriler; yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, her bir katılımcı ile ortalama 20 dakika derinlemesine görüşmeler ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi ve betimleyici analiz kullanılmıştır.

Bulgular: Anneler ile yapılan derinlemesine görüşmeler sonucu; yedi tema belirlenmiştir. Bunlar; “Sağlık hizmetlerinden beklentinin karşılanamaması”, “Sosyal hayattan kopma”, “Geleceğe yönelik korku”, “Yalnız değilmişim”, “Mecburiyet”,” Topluma karşı güçlü durmak” ve “Önceliklerin değişmesi”dir.

Sonuç: Elde edilen bulgular evde stoma bakımı veren annelerin; sosyal hayatlarından uzaklaşma, sağlık hizmetlerinin beklentilerini karşılamaması, çocuklarının geleceklerine yönelik kaygı gibi farklı sorunlar yaşadığını göstermiştir. Bu çalışma; multidisipliner ve kapsamlı stoma bakım ekiplerinin kurulması, bakım vericilere planlı, sürekli ve uygulamalı eğitim, iletişim, danışmanlık, rehberlik ve psikolojik desteğin sağlanmasının gerekliliğini ortaya koymuştur.

Close