25th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 16

Adolescent surgical nursing

N Ulualan*, AS Baykara**, M Fındık*
*Eskisehir City Hospital, Pediatric Surgery Clinic Nurse
**Eskisehir City Hospital, Department of Pediatric Surgery

Testicular torsion is a pathological condition characterized by abnormal rotation of the testis and spermatic cord around its axis, causing acute and severe scrotal pain. Patients often present with swelling and pain in the testis. If torsion is detected as a result of the examination and scrotal doppler ultrasonography, surgical intervention should be performed as soon as possible. Here, we present a case of testicular torsion, which was discovered incidentally during a bath in the clinic after a patient admitted to our hospital due to pain in the right lower quadrant of the abdomen. Based on this presentation, we wanted to explain the importance of physician-nurse cooperation, especially in adolescent patients.

Case: 13 years old boy. He applied to the emergency room with a 3-day history of abdominal pain. It was observed by his father that the right testis was higher than the left during the patient's taking a bath within the scope of nursing care services after hospitalization. This situation was reported to the service nurse after the bath. This information was reported to the patient's physician by the service nurse, with the suspicion of testicular torsion. In the scrotal color Doppler ultrasonography, no arterial blood flow was detected in the testis and a diagnosis of testicular torsion was made. The patient was operated under emergency conditions and 720 degrees extravaginal testicular torsion was detorsioned. No problem was observed in the postoperative one-year follow-up of the patient.

Conclusion: Because adolescent boys avoid the inguinoscrotal region, the diagnosis of many diseases is delayed and becomes difficult. In these children, the service nurse's knowledge, attention and experience and sharing the data obtained with the patient's physician without wasting time can prevent possible negative results.

Adölesan dönem cerrahi hemşireliği

N Ulualan*, AS Baykara**, M Fındık*
*Eskişehir Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Klinik Hemşiresi
**Eskişehir Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Testis torsiyonu, testis ve spermatik kordun ekseni etrafında anormal dönüşü ile karakterize akut ve ciddi skrotal ağrıya neden olan patolojik bir durumdur. Çocuk ve adölesanlarda testis torsiyonu, akut skrotumun en sık nedenlerinden birisidir. Hastalar sıklıkla testiste şişlik ve ağrı yakınması ile başvururlar. Yapılan muayene ve skrotal dopler ultrosonografi sonucu, torsiyon tesbit edilirse en kısa zamnda cerrahi müdahale yapılması gerekir. Biz burada, karın sağ alt kadranda ağrı nedeniyle hastanemize başvuran bir hastanın yatışı yapıldıktan sonra, klinikte banyo yaptırılması esnasında tesadüfen fark edilen bir testis torsiyon vakasını sunduk. Bu sunumdan hareketle özellikle adölesan dönem hastalarında, hekim-hemşire işbirliğinin önemini anlatmak istedik.

Olgu: 13 yaşında, erkek çocuğu. 3 günlük karın ağrısı öyküsü ile acile başvurmuş. Burada yapılan muayenede sağ alt kadranda derin palpasyonda duyarlılık saptanmış. Hastanın adölesan dönemde olması ve skrotal bölge ile ilgili herhangi bir şikayet bildirmemesi nedeniyle skrotal muayene yapılmamış. Şüpheli karın ağrısı nedeniyle yatış verilmiş. Hastanın yatış yapılması sonrası, hemşirelik bakım hizmetleri kapsamında banyo yaptırılması esnasında babası tarafından sağ testisin sola göre daha yukarıda olduğu gözlenmiş. Banyo sonrası bu durum servis hemşiresine iletildi. Servis hemşiresi tarafından, bu bilgi, testis torsiyonu olabileceği şüphesi ile hastanın hekimine bildirildi. Çekilen skrotal renkli doppler ultrasonografide, testiste arteryel kan akımının saptanmadığı görüldü ve testis torsiyonu tanısı konuldu. Hasta, acil şartlarda opere edilerek 720 derece ekstravajinal testis torsiyonu detorsiyone edildi. Testiste kanlanmanın tekrar başladığına dair belirtilerin gözlenmesi üzerine , fiksasyon yapılarak operasyon sonlandırıldı. Hastanın postoperatif bir yıllık takibinde herhangi bir problem gözlenmedi.

Sonuç: Testis torsiyonu çocukluk döneminin en acil durumlarından birisidir. Testis torsiyonu gibi acil durumlarda tanı gecikmesi hayati bir takım sonuçlar doğurabilmektedir. Adölesan dönemdeki erkek çocuklarının, inguinoskrotal bölgeyi sakınmalarından dolayı pek çok hastalığın tanısı gecikmekte ve zorlaşmaktadır. Bu çocuklarda, servis hemşiresinin bilgisi, dikkati ve tecrübesi ile elde ettiği verileri hastanın hekimi ile zaman geçirmeden paylaşması, olası olumsuz sonuçların önüne geçebilir.

Close