26th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 19

How Should Nutrition Be in Pediatric Surgery Patients?

NG Özer Özlü*, EA Kankaya*, M Uyar**
*Dokuz Eylül University Faculy of Nursing, Department of Surgical Nursing
**Ege University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, İzmir

Aim: Children requiring surgical intervention undergo a period of physiological stress that necessitates temporary changes in nutritional requirements during a recovery period. The aim of this review is to present current advancements in the perioperative nutrition of pediatric surgical patients in accordance with the recommendations published by the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN), and to enhance the knowledge levels of nurses.

Methods: ASPEN's 2022 review was examined, focusing on practical tools to guide decision-making in the preoperative, intraoperative, and postoperative periods for nutritional assessment of pediatric surgical patients.

Results: The guideline consists of three sections: wwhen to intervene preoperatively, when to modify during surgery, when and how to nourish postoperatively. In the preoperative period, screening tools such as STRONGkids, PNST, and STAMP are recommended for assessing nutritional status. It is emphasized that children with significant malnutrition should be provided with a nutrition plan aiming for a preoperative weight gain of 10%. Information should be given to caregivers that severe malnutrition in children requiring urgent surgery may prolong hospitalization. A short preoperative fasting period and early resumption of feeding postoperatively are highlighted. Creating postoperative nutritional protocols for the same type of surgeries is recommended. If enteral nutrition is required, initiation with a standard polymeric formula and the use of indirect calorimetry to determine energy requirements are suggested. If surgical wounds do not heal as expected, optimizing protein intake and increasing expected requirements to 120-125%, and delaying the initiation of parenteral nutrition for up to seven days in larger children who cannot tolerate full enteral support postoperatively, are noted.

Conclusions: Nutritional screening, assessment, and intervention are necessary in pediatric surgical patients. In the postoperative period, focus should be on initiating early enteral feeding and accurately estimating calorie needs.

Çocuk Cerrahisi Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalı?

NG Özer Özlü*, EA Kankaya*, M Uyar**
*Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
**Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Cerrahi müdahale gerektiren çocuklar, beslenme gereksinimlerinin geçici olarak değişebileceği bir iyileşme dönemi gerektiren fizyolojik strese maruz kalırlar. Bu derlemenin amacı, Amerikan Parenteral ve Enteral Beslenme Derneği (ASPEN) tarafından yayınlanan öneriler doğrultusunda pediatrik cerrahi hastalarının perioperatif beslenmesinde güncel gelişmeleri sunmak ve hemşirelerin bilgi düzeylerini artırmaktır.

Yöntem: ASPEN'nin 2022 yılında yayınladığı derlemesinde ameliyat öncesi, sırası ve sonrası dönemlerde karar vermeye rehberlik edecek pratik araçlara odaklanarak pediatrik cerrahi hastalarının beslenme değerlendirilmesi incelendi.

Bulgular: Kılavuz üç bölümden oluşmaktadır: Ameliyat öncesi ne zaman girişim yapılmalı, ameliyat zamanı ne zaman değiştirilmeli, ameliyat sonrası ne zaman ve nasıl beslenmelidir. Ameliyat öncesi dönemde beslenme durumunun değerlendirilmesinde STRONGkids, PNST ve STAMP gibi kolay bir tarama aracı önerilmektedir. Beslenme yetersizliği fazla olan çocukların ameliyat öncesinde %10 vücut ağırlığı artışını hedefleyen bir beslenme planının sağlanması vurgulanmaktadır. Acil ameliyatlarda ciddi malnütrisyonu olan çocukların hastane sürecinin uzayacağı bilgisi bakım verenlerine verilmesi belirtilmektedir. Ameliyat öncesi dönemde açlık süresinin kısa tutulması, ameliyat sonrası ise en kısa zamanda yeninden beslenmeye başlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Aynı tür ameliyatlar için ameliyat sonrası beslenme protokollerinin oluşturulması önerilmektedir. Enteral beslenme gerekli ise standart bir polimerik bileşimle başlanması ve enerji gereksinimlerini belirlemek için dolaylı kalorimetri kullanılması gerektiği önerilmektedir. Cerrahi yaralar beklendiği gibi iyileşmiyorsa, protein alımını optimize edilmesi ve beklenen gereksinimlerin %120-125'ine yükseltilmesi, enteral olarak tam beslenme desteğini tolere edemeyen daha büyük çocuklarda ameliyat sonrası parenteral beslenmeye başlamayı yedi gün geciktirilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Sonuç: Pediatrik cerrahi hastalarında beslenme taramasının yapılması, değerlendirmesi ve müdahalesi yapılması gereklidir. Ameliyat sonrası dönemde, erken enteral beslenmenin başlatılmasına ve kalori ihtiyacının mümkün olduğunca kesin olarak tahmin edilmesine odaklanılmalıdır.

Close