26th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 14

Does Nursing Care Change the Process in Case of Multiple İntestinal Stoma?

M Sinan
Istanbul University, Cerrahpasa Medical Faculty,department of Pediatric surgery

İntroduction: Newborns having more than one stoma, serious diaper rash may be seen due to small abdominal area, poor adhesion or leakage of the stoma bag. It is aimed to evaluate the nursing care in patients with open abdominal wound and multiple stomas due to intestinal perforation.

Case presentation:

The 3 days old male patient, who was born with a body weight of 3135 gr at term, applied to an external center with complaints of fever and vomiting. Intestinal perforation detected and ileal resection performed. Double barrel ileostomy was performed in the left upper quadrant and a colostomy was opened in the right lower quadrant of the abdomen. In the postoperative period, patients’ subumbilical transverse incision was separated and started having loss from stoma. When he was 20 days of age, he was referred to the NICU for follow-up. Primarily, supportive treatment (IV fluid replacement-TPN, antibiotherapy) was started in the patient who had intestinal passage, could not gain weight due to ileostomy losses, and had sepsis findings. Distal refeeding was started from NGT for enteral feeding and ileostomy losses. There were severe rashes around both stomas and full opening in the incision. Open wound care (wet dressing) and stoma care (zinc-containing pomade and zinc-containing stoma powder) were applied. Since the stoma bag did not adhere due to the open wounds around the stoma, the empty areas were filled with stoma paste and the bag was adhered appropriately. It was followed up at frequent intervals and with frequent dressing changes. In a week, the rash completely healed. The open abdominal wound was completely closed in 7 days. At 95 days of age, all stomata in the abdomen were closed. He was discharged fully fed.

Conclusions:

Appropriate stoma/wound care and weight gain affect the success of subsequent surgical procedures in newborns with multiple stomata and open abdominal wounds. For this reason, the contribution of nursing care is very important in ensuring patient comfort and in making the surgical intervention less complicated.

Çoklu İntestinal Stomalı Olguda Hemşire Bakımı Süreci Değiştirir mi?

M Sinan
İ.Ü.Cerrahpasa Tıp Fak.,Çocuk Cerrahisi AD

Giriş: Birden fazla stoma açılan yenidoğanlarda karın alanının küçük olması, stoma torbasının iyi yapışmaması veya sızdırmasına bağlı ciddi pişikler oluşabilir. İntestinal perforasyon nedeniyle birden fazla stoma oluşturulan ve açık batın yarası olan olguda hemşirelik bakımının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Olgu sunumu: Miadında, 3135 gr doğan erkek olgu 3 günlükken dış merkeze ateş ve kusma şikayetleri ile başvurmuş. İntestinal perforasyon saptanarak ileal rezeksiyon yapılmış ve batın sol üst kadrana double barrel ileostomi, sağ alt kadrana kolostomi açılmış. Postoperatif dönemde göbek altı transvers insizyonunda açılma olan ve stomadan kaybı olan olgu 20 günlükken YYBÜ’mize kabul edildi.

İntestinal pasajı olan, ileostomi kayıpları nedeniyle kilo alamayan ve sepsis bulguları olan olguya öncelikli olarak destek tedavisi (IV sıvı replasmanı-TPN, antibiyoterapi) başlandı. NGT’den enteral beslenme ve ileostomi kayıpları için distal refeeding başlandı.

Her iki stoma etrafında ciddi pişikleri ve insizyonunda tam açılma mevcuttu. Açık yara bakımı (ıslak pansuman) ve stoma bakımı(çinko içerikli pomad ve çinko içerikli stoma pudrası) uygulandı. Stoma etrafındaki açık yaralar nedeniyle stoma torbası yapışmadığından boş olan alanlar stoma pastası ile doldurularak torba uygun biçimde yapıştırıldı. Sık aralıklarla ve sık pansuman değişimiyle takip edildi. Bir haftada pişikleri tamamen iyileşti. Açık batın yarası 7 günde tamamen kapandı. 95 günlükken batındaki tüm stomaları kapatıldı. Tam beslenir şekilde taburcu edildi.

Sonuç: Uygun stoma/yara bakımı ve kilo alımı, çoklu stoma oluşturulan ve açık karın yarası olan yenidoğanlarda daha sonra yapılacak cerrahi işlemlerin başarısını etkilemektedir. Bu nedenle hasta konforunun sağlanması ve daha sonra yapılacak cerrahi girişimin daha az komplike seyretmesinde hemşirelik bakımının katkısı oldukça önemlidir.

Close