Withdrawn - 11
EXAMINATION OF PHYSICAL AND PERSONAL SELF PROCESSES OF CHILDREN WITH ANORECTAL MALFORMATİONS ACCORDING TO ROY ADAPTATION MODEL: A PHENOMENOLOGICAL STUDY
NA Didişen 1, E Keskin 1, M Polat 2, MO Ergün 2
1 Ege University Faculty of Nursing, Department of Pediatric Nursing,İzmir
2 Ege University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, İzmir
İntroduction: Anorectal malformations (ARM) are congenital anomalies involving the anus and rectum that require surgical treatment in childhood. The process that starts with surgical intervention in the neonatal period brings with it the need for lifelong follow-up and treatment with anatomical and functional disorders. Patients with anorectal malformations continue their lives with major physical problems, especially urinary and fecal incontinence and severe constipation. The level of adaptation in a person's life is evaluated by adaptation processes such as physiological, self-concept, role function and interdependence. In the Roy Adaptation Model, physical and personal self processes are handled in a holistic manner.
Purpose: This research was planned as a phenomenological study in which the physical and personal self processes of children with ARM were examined according to the Roy Adaptation Model.
Materials and Methods: Phenomenology method, one of the qualitative research methods, will be used in this research. Phenomenology is an approach that explains certain events and experiences and enables people to evaluate the meanings and experiences they attribute to their lives from their own perspective. In phenomenological studies, data generation is usually done using in-depth and multiple interviews. The research was conducted between 15.06.2023-.15.09.2023 in the Pediatric Surgery A.D. Constipation Polyclinic. Patients who came to the outpatient clinic on the specified dates and met the inclusion criteria will constitute the population and sample of the study. Phenomenological data analysis will include data preparation (bracketing), phenomenological reduction of data (cascading and phenomenological reduction), creative variation (imaginative variation) and revealing the essence of the experience (synthesis of meaning and essence). After the interviews are over, the raw transcripts of the audio recordings will be transferred to the computer, the audio recordings will be listened to and the raw data will be converted into Microsoft Word documents.
Results: The data collection phase of the research is ongoing. The results will be shared in detail at the congress.
Conclusion: The data collection phase of the research is ongoing. The results will be shared in detail at the congress.
ANOREKTAL MALFORMASYONLU ÇOCUKLARIN ROY ADAPTASYON MODELİNE GÖRE FİZİKSEL VE KİŞİSEL BENLİK SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİ: FENOMENOLOJİK ÇALIŞMA
NA Didişen 1, E Keskin 1, M Polat 2, MO Ergün 2
1 Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD,İzmir
2 Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Giriş: Anorektal malformasyonlar (ARM); anüs ve rektumu tutan, çocuklukta cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan konjenital anomalilerdir. Yenidoğan döneminde cerrahi müdahale ile başlayan süreç, anatomik ve fonksiyonel bozukluklarla birlikte yaşam boyu takip ve tedavi ihtiyacını beraberinde getirir. Anorektal malformasyonlu hastalar, üriner ve fekal inkontinans, şiddetli konstipasyon başta olmak üzere büyük fiziksel sorunlarla yaşamlarını sürdürürler. Kişinin yaşamındaki uyum düzeyi; fizyolojik, benlik kavramı, rol işlevi ve karşılıklı bağımlılık gibi adaptasyon süreçleri ile değerlendirilir. Roy Adaptasyon Modelinde fiziksel ve kişisel benlik süreçleri bütüncül bir şekilde ele alınır.
Amaç: Bu araştırma, ARM’ li çocukların Roy Adaptasyon Modeline göre fiziksel ve kişisel benlik süreçlerinin incelendiği fenomenolojik bir çalışma olarak planlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yöntem kullanılacaktır. Fenomenoloji belli olayları ve deneyimleri açıklayan, kişilerin yaşamlarına yükledikleri anlamları ve deneyimleri, kendi bakış açısı ile değerlendirmeyi sağlayan bir yaklaşımdır. Fenomenolojik çalışmalarda veri oluşturma genellikle derinlemesine ve çoklu görüşmeler kullanılarak yapılmaktadır. Araştırmanın, 15.06.2023-.15.09.2023 tarihleri arasında, Çocuk Cerrahisi A.D. Konstipasyon Polikliniğinde yapılması planlanmıştır. Belirtilen tarihlerde polikliniğe gelen ve dahil edilme kriterlerine uyan hastalar, araştırmanın evren ve örneklemini oluşturacaktır. Fenomenolojik veri analizinde verilerin hazırlanması (paranteze alma/parantezleme), verilerin fenomenolojik olarak azaltılması (basamaklama ve fenomenolojik redüksiyon/indirgeme), yaratıcı varyasyon (imgesel çeşitleme) ve deneyimin özünü ortaya çıkarma (anlam ve özlerin sentezlenmesi) şeklinde uygulanacaktır. Görüşmeler bittikten sonra ses kayıtlarının ham dökümleri bilgisayara aktarılacak, ses kayıtları dinlenip, ham veriler Microsoft Word belgesi haline dönüştürülecektir.
Bulgular: Araştırmanın veri toplama aşaması devam etmektedir. Sonuçlar kongrede detaylı biçimde paylaşılacaktır.
Sonuç: Araştırmanın veri toplama aşaması devam etmektedir. Sonuçlar kongrede detaylı biçimde paylaşılacaktır.