30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 53

Effect of Probioticson The Motility ofThe Proximal and Distal Colonin-Vivo and In-Vitro Study

Aim:

The aim of this study is to investigate the effects of prebiotics on the proximal and distal colonic motility as in-vivo and in-vitro.

Material and methods:

This study was conducted three groups of Winstar Albino rats, eight animals in everygroup. Sham groupr ats were fed  with two ml of physiological saline using oragastrik lavage for four weeks. The prebiotic group were fed with two ml of physiological saline for a week and with galactooligosaccharide for three weeks. The rats were sacrificed and samples of proximal and distal colon was removed. The samples were maunted properly for organ bath. Changes in amplitude and frequency of contractions were saved and  were analyzed before and after the addition of the antagonist in environment. Antagonistic response relationship were obtained using of L-NNA, indomethacin, nimesulide, hexamethonium, tetrodotoxin antagonists. In addition, by looking at the in-vitro effectsand floral effects of prebiotics, changes on motility were examined.

Results:

Spontaneous contraction amplitudes and frequency values were significantly higher than control values. When L-NNA, indomethacin, nimesulide were added to the environment, amplitudes and frequency values increased against vechile. In-vitro effects were examined in the control group, a decrease was determined in amplitudes and frequency values. This reduction was less in the prebiotics group. It was seen in the microbiological survey that the prebiotics increase beneficial microorganisms and decrease the detrimental microorganisms on flora.

Conclusion:

Nutrition with prebiotics increases colonic motility. However this effect is not caused by prebiotics itself.This effect may be a result of changes in the flora caused by prebiotics in the colon and/or with the products caused by fermentation.

 

Prebiyotiklerin Proksimal ve Distal Kolon Motilitesi Üzerine Etkisinin İn-Vivo ve İn-Vitro Olarak İncelenmesi

Amaç: Prebiyotiklerin, proksimal ve distal kolon motilitesi üzerindeki etkilerini in-vivo ve in-vitro olarak incelemektir.

Gereç Yöntem: Çalışmada Winstar Albino cinsi 24 adet erkek rat 8’erlik 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu ratlara hiçbir işlem uygulanmadı. Sham grubu ratlar 4 hafta 2 ml serum fizyolojik, prebiyotik grubu ise 1 hafta 2 ml serum fizyolojik, 3 hafta galaktooligosakkarit ile beslendi. Ratlarsakrifiye edilerek proksimal ve distal kolon örnekleri çıkarıldı. Kontraksiyonlarınamplitüd ve frekansındaki değişiklikleri ortama antagonist eklenmeden önce ve sonra analiz edildi. Organ banyosuna L-NNA, indometazin, nimesulid, heksamethonium ve tetradodoksin antagonistleri konularak antagonist cevap ilişkisi elde edildi. Ayrıca prebiyotiklerin in-vitro etkilerine ve flora üzerindeki etkilerine de bakılarak motilite üzerinde yaptığı değişiklikler incelendi.

Bulgular:Prebiyotik grubunda spontan kasılma amplitüdlerinin ve frekans değerlerinin kontrol değerlerinden anlamlı şekilde yüksek olduğu saptandı. Ortama L-NNA, indometazin ve nimesulid eklendiğinde amplitüd ve frekans değerlerinin vechile göre arttığı saptandı. İn-vitro etkiler incelendiğinde kontrol grubunda, amplitüd ve frekans değerlerinde azalma saptandı. Prebiyotik grubunda ise bu azalmanın daha az olduğu gözlendi. Mikrobiyolojik incelemede prebiyotiklerinflorada patojen mikroorganizmaları azalttığı, yararlı mikroorganizmaları ise artırdığı görüldü.

Sonuç:Prebiyotiklerle beslenme kolon motilitesini artırmaktadır. Ancak bu etkisi direk etkisinden kaynaklanmamaktadır. Bu etkiyi prebiyotikler; kolon florasında yaptığı değişiklikler, kitle etkisi ve/veya fermantasyonu ile ortaya çıkan ürünler üzerinden meydana getirdiğini düşünmekteyiz.

Close