30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 79

A magnetic compression ostomy as a new cystostomy technique in the rat: Magnacystostomy

 

Objectives:Magnetic compression anastomoses (magnamosis) have been previously described for gastrointestinal, biliary, urinary, and vascular anastomoses. Here, we report the first creation of magnetic compression cystostomy (magnacystostomy) using an easy and simple new technique in rats.

Methods:Female rats were randomized into two groups (n = 10, each): a magnetic cystostomy (MC) group and a formal surgical cystostomy (SC) group as a control. In the MC group, a very small cylindrical magnet was inserted into bladder. The external magnetic ball was placed subcutaneously into the suprapubic region, and the two magnets were coupled together strongly. On postoperative day 20 in the MC group and day 10 in the SC group, the rats were sacrificed, and the cystostomies were evaluated macroscopically, histopathologically, and by mechanical burst testing.

Results:Three animals died in the SC group. In the remaining rats, no evidence of complications was observed, but mild adhesion in one rat in the MC group and moderate adhesions in all rats in SC group were observed. There was no significant difference in burst pressure between groups (mean 162 mmHg in MC (n = 6) and 185 mmHg in SC (n = 5) groups). However, there was a significant difference (p < 0.001) in the procedure time between the MC (7.70 ± 1.64 min) and SC groups (18.50 ± 2.01 min).

Conclusions:Magnacystostomy is easy and safe in the rat model and may be useful to some suprapubic cystostomy procedures in humans.

Sıçanda yeni bir sistostomi tekniği olarak manyetik kompresyon ostomi: Magnasistostomi

 

Amaç: Manyetik kompresyon anastomozlar (magnamosis) daha önce gastrointestinal, biliyer, üriner ve vasküler anastomozlar için tarif edilmiştir. Burada, sıçanlarda kolay ve basit yeni bir teknik kullanarak ilk defa oluşturulan manyetik kompresyon sistostomiyi (magnasistostomi) sunuyoruz.

Gereç ve Yöntem: Dişi sıçanlar iki gruba ayrıldı (n = 10, her biri): manyetik sistostomi (MS) grubu ve kontrol cerrahi sistostomi (CS) grubu. MS grubunda, çok küçük bir silindirik mıknatıs mesane içirisine yerleştirildi. Dış mıknatıs küre ise suprapubik bölgeye derialtı yerleştirildi ve iki mıknatıs kuvvetli birbirine kenetlendi. CS grubunda postoperative 10. günde, MS grubunda 20. günde sıçanlar sakrifiye edildi ve sistostomileri makroskobik, histopatolojik ve mekanik patlama testi ile değerlendirildi.

Bulgular: CS grubunda üç hayvan öldü. Geriye kalan sıçanlarda komplikasyonlara dair kanıt gözlenmedi. Ancak, MS grubunda sadece bir sıçanda hafif derece yapışıklık gözlenirken CS grubundaki bütün sıçanlarda orta derecede yapışıklık gözlendi. Gruplar arasında patlama basıncında (ortalama, MS grubu, (n = 6), 162 mmHg ve CS grubu, (n = 5), 185 mmHg) anlamlı bir fark yoktu. Ancak, MS (7.70 ± 1.64 dk) ve CS grubu (18.50 ± 2.01 dk) arasında işlem süresi açısından anlamlı fark (p <0,001) vardı.

Sonuç: Magnasistostomi sıçan modelinde kolay ve güvenlidir ve insanlarda bazı suprapubik sistostomi işlemleri için yararlı olabilir.

Close