30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 76

ULTRASONİC MEASUREMENT OF BLADDER WALL THİCKNESS AND BLADDER WEİGHT İN CHİLDREN WİTH LOWER URİNARY TRACT SYMPTOMS

 

Introduction and aim: Children with lower urinary system disfunction (LUSD)  may have bladder wall hypertrophy. As a result, functional bladder volume decreases and intravesical pressure increases. LUSD is the most common non-neuropathic bladder-sphincter disfuction in children. Estimation of bladder weight (BW) as well as BWT is reported to be more valuable during diagnosis of LUSD.

The aim of this study is to determine the differences in BWT and BW in children with LUSD and subtypes. Also patients can be treated and followed up with US without urodynamic study.

Material and method: Between July 2011 – February 2012 we performed urodynamic study to 15 patients with LUSD symptoms. When we reached the maximum cystometric capacity during the urodynamic study, we stopped filling the bladder and performed bladder US. BWT was measured and BW was estimated. Patients were grouped as with over active bladder (OAB) and with disfunctional voiding (DV).

Results:The mean age of 15 patients was 8,0 ± 1,5 years (5-11 years). DV was found in 6 patients (6 girls) and OAB in 9 patients (8 girls, 1boy). The USG estimated BW was found significantly higher than the age matched BW in both groups ( p < 0.05). The percent deviation from age matched BW was found over 100% for each patient in both groups.

Conclusion:USGestimation of bladder BWT and BW would be a useful tool in the initial assessment of LUSD patients. Urodynamic study requirement may be decided after estimation of BW and evaluating the DV patients with uroflowmetry before a complete urodynamic investigation.

ALT ÜRİNER SİSTEM SEMPTOMLARI OLAN ÇOCUKLARDA ULTRASONOGRAFİ İLE MESANE DUVAR KALINLIĞI VE AĞIRLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

 

Giriş ve Amaç: Çocuklarda alt üriner sistemin fonksiyonel bozukluklarında mesanenin aşırı çalışmasına bağlı olarak mesane kasında kalınlaşma ve buna bağlı olarak fonksiyonel mesane hacminde azalma ve mesane içi basınçta artış söz konusudur. Çocuklarda alt üriner sistem disfonksiyonu (AÜSD) en sık nöropatik olmayan mesane sfinkter disfonksiyonuna bağlı olarak gelişir. USG’nin AÜSD’de tanı için kullanımında mesane duvar ağırlığının (DA) hesaplanmasının tanıda daha değerli olabileceği belirtilmektedir

Bu çalışmanın amacı çocuklarda AÜSD’de duvar kalınlığı (DK) ve DA farklar ile mesane disfonksiyonun türü arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak ve sonuca göre hangi hastalarda ürodinamik inceleme yapmaksızın sadece USG ile tedavi ve izlem planlanabileceğini saptamaya çalışmaktır.

Gereç ve yöntem: Temmuz 2011 – Şubat 2012 tarihleri arasında polikliniğimize AÜSD semptomları ile başvuran ve ürodinamik inceleme endikasyonu koyulan 15 hastaya ürodinami yapıldı. Ürodinami çalışmasında maksimum sistometrik mesane kapasitesine ulaşıldığında mesaneyi doldurma işlemi sonlandırılarak mesane USG’si yapıldı. DK ölçüldü ve DA hesaplandı. Aşırı aktif mesanesi ve disfonksiyonel işemesi olan hastalar iki gruba ayrıldı.

Bulgular: Onbeş hastanın ortalama yaşı 8,0 ± 1,5 yaş (5-11 yaş) olarak bulundu. Disfonksiyonel işeme (DFİ) 6 hastada (6 kız) ve aşırı aktif mesane (AAM) 9 hastada (8 kız, 1 erkek) saptandı. USG ile ölçülen DA her iki grupta da yaşa göre beklenen DA’dan anlamlı olarak yüksek bulundu ( p < 0,05 ). Her iki gruptaki her hasta için yaşa göre beklenen mesane DA’dan yüzde sapma %100’dan fazla bulundu.

Sonuç: USG ile mesane DK ve DA ölçümü AÜSD hastalarının başlangıç değerlendirmesinde yararlı bir yöntem olacaktır. Ürodinamik inceleme öncesinde USG ile mesane DA ölçülerek hastaya DFİ tanısına yönelik üroflow çalışması yapılarak seçilmiş hastalarda tam ürodinamik incelemeye karar verilebilir.

Close