30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 87

COMPARISON OF OPEN AND LAPAROSCOPIC SURGERY FOR ACUTE APPENDICITIS

AIM: That was aimed in this study to compare results of open and laparoscopic surgery for acute appendicitis.

PATIENTS AND METHODS: The patients who had included to this study were operated between January 2006-December 2011. Patients who were operated with open surgery created group I and operated with laparoscopic surgery created group II. Operation was done by Rockey-Davis incision in group I and via three ports in group II. Patients were assessed for age, sex, duration of operation, need for analgesics, time for feeding, duration of hospitalisation, complications and cosmetic results.

RESULTS: There were 175 patients in this study, and 113 of them were boys and 62 were girls. In group I, 96 of 151 patients were boys and the others were girls. There were 17 boys and 7 girls in group II. Mean age at operation time was 10,5 for both two groups (age range, 3-15 years). Duration of operation was 58 m in group I and 77 m in group II. Need for analgesics were 1-3 times per day both of two groups. Patients were fed postoperatively after 1,4 and 1,8 days in group I and II, respectively. Discharge time was 2,5 days in group I and 3,2 days in group II. There were complications in three patients in group I (two ileus and one wound infection), whereas there were no complications in group II. The cosmetic results were good in both two groups.

CONCLUSION: Use of laparoscopy is gradually increasing for acute appendicitis. But there were no differences between two methods in this study and some of other studies.

AKUT APANDİSİTTE AÇIK VE LAPAROSKOPİK YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI

AMAÇ: Bu çalışmada kliniğimizde açık ve laparoskopik yöntemlerle ameliyat edilmiş hastaların karşılaştırılmaları amaçlandı.

HASTALAR VE YÖNTEM: Bu çalışmaya dahil edilen hastalar Ocak 2006 - Aralık 2011 tarihleri arasında ameliyat edilmişlerdi. Açık yöntemle ameliyat edilenler Grup I, laparoskopik olarak ameliyat edilenler ise grup II olarak sınıflandırıldı. Grup I’ deki hastalar sağ Rockey-Davis insizyonuyla ameliyat edilirken laparoskopik ameliyatlar üç port yerleştirilerek ameliyat edilmişlerdir. Hastalar yaş, cinsiyet, ameliyat süresi, ameliyat sonrası ağrı kesici ihtiyacı, beslenmeye başlanma süresi, hastanede kalış süresi, oluşan komplikasyonlar ve kozmetik sonuçlar açısından karşılaştırıldı.

BULGULAR: Çalışmaya dahil olan hastaları toplam sayısı 175 olup 113’ ü erkek, 62’ si kız çocuk idi. Grup I’ deki 151 hastanın 96’ sı erkek, 55’ sı kız çocuk iken grup II’ deki 24 hastanın ise 17’ si erkek, 7’ si kız çocuk idi. Hastaların ortalama yaşı her iki grupta da 10.5 yaş (yaş aralığı iki grup için 3-15 yaş) idi. Hastaların ameliyat süresi grup I’ de 58 dk olurken grup II’ de 77 dk olarak gerçekleşti. Ameliyat sonrasında analjezik ihtiyacı her iki grupta da günde 1-3 kez olduğu görüldü. Ameliyat sonrasında ağızdan beslenmeye başlama süresi grup I ve II’ de sırasıyla 1.4 ve 1.8 gün oldu. Grup I’ deki hastalar ameliyat sonrasında 2.5 gün sonra taburcu edilirken, grup II’ dekiler 3.2 gün sonra hastaneden çıkarıldılar. Grup I’ de 3 hastada (ikisi bridt ileus, biri yara enfeksiyonu) komplikasyon gelişirken grup II’ deki hastaları hiçbirinde komplikasyon gelişmedi. İyileşmiş ameliyat yaralarının kozmetik görünümlerinin her iki grupta da iyi olduğu tespit edildi.

SONUÇ: Laparoskopik yöntem akut apandisit vakalarında giderek artan oranlarda kullanılmakla beraber sonuçları açısından bu çalışmada ve bazı başka çalışmalarda açık apandektomi ile arasında sonuçları açısından herhangi bir fark tespit edilmemiştir.

Close