30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 9

A Simple Method of Repairing Diaphragmatic Evantration; Thoracoscopik Double-PurseString Technic

Aim: Diaphragmatic eventration is characterized by a permanent elevation of diaphragma, which can not complete its muscularization during gestation. The evantration of diaphragma can be repaired laparotomy, laparoscopy, thoracotomy or thoracoscopy. In this study we presented a new and simple technic for repairing the diaphragmatic evantration

Case: 5years old girl, presented recurrent pneumonia. Her respiratory function tests and excersize capasity were done. Herchest X-Ray revealed right side diaphragmatic evantration.

We operated her in right lateral thoracotomy position. We applied thoracoscopy with three ports and 4 atm. intra-thoracic pressure. First step was choosing the weakest part of evantrated diaphragma and then we applied first purse-string suture around that area. After that we applied these cond pursestring suture and diaphragma lifted down to thelower position. We used 4/0 monofilament non-absorbable suture and teflon plejit.

Conclusion: This technic is simple and effective for repairing the diaphragmatic evantration.

 

Diyafragma Evantrasyonu Onarımında Basit bir Metod; Torakoskopik Double-Purse String Tekniği

Amaç: Diyafragma evantrasyonu, gebelik esnasında yeterli muskuler gelişimini sağlayamayan diyafragmanın yüksek yerleşimli olması ile karakterizedir. Diyafragmatik evantrasyon laparotomi, laparoskopi, torakotomi ve torakoskopik olarak onarılabilir. Bu çalışmamızda diyafragma evantrasyonu onarımı için geliştirdiğimiz yeni ve basit bir yöntemi sunmayı amaçladık

Vaka:5 yaş kız hasta. Sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi nedeniyle tetkik edilirken çekilen AC grafisinde saptanan sağ diyafragma evantrasyonu nedeniyle tarafımıza yönlendirilmiş. Hastanın AC fonksiyon testlerinde ve egzersiz kapasitesinde sorun yoktu.

Hasta sağ lateral torakotomi pozisyonunda opere edildi. Hastaya 3 port ve 4atm intra-torasik basınç kullanılarak torakoskopi yapıldı. İlk adım olarak diyaframın en zayıf olduğu alan belirlendi. Takiben bu alana ilk purse-string sütür atıldı. Ardından bu alanın etrafına daha geniş bir ikinci purse-string sütür atıldı. Böylece diyafragma olması gereken seviyeye indirilmiş oldu. Bu teknikte 4/0 monofilament non-absorbabl sütür ve teflon bazlı plejit kullanıldı.

Sonuç:Bu teknik diyafragma evantrasyonu onarımında kullanılabilecek basit ve efektif bir tekniktir.

Close