30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 89

LAPAROSCOPIC APPROACH TO THE URACHUS CYST IN CHILDREN

Background and aim: Urachal anomalies are rare congenital anomalies, and preferred treatment of them is surgical excision. The aim of this study was to report a symptomatic urachus cyst excised by laparoscopicaly, and to discuss the role of laparoscopy in the management of urachal cyst.

Case Report: 11-year-old girl admitted to our clinic with abdominal pain during and at the end of mixion which lasting 1-month. Physical examination and labaratory findings were normal but abdominal US revealed a 18x13x7mm hypoecoic mass lesion which may consistent with urachal cyst. VCUG revealed minimal irregularity in bladder wall. Laparoscopic excision of the cyst was planned. 10mm video port inserted 1 cm above the umbilicus with veres technique, and under direct vision two 5-mm working port inserted in the line of lateral margin of left rectus sheet. The total cyst exicision was accomplished with median and medial ligaments. She fed 8 hours after operation, 1st postoperative day complaints of the patient disappeared and she discharged.

Discussion:Urachal cysts should be excised when they diagnosed since they carry the risk of infection and/or malignancy in long-term. During surgical excision, besides median ligamentum, all urachal remnants attached to the medial ligaments should be excised. Laparoscopic excision of urachal remnants seems preferrable since laparoscopy allows better visualization of bladder dome with a wide and panaromic view, operation time is no longer than open approach, and resulting with better cosmesis. 

ÇOCUKLARDA URAKUS KİSTİNE LAPAROSKOPİK YAKLAŞIM

Giriş ve Amaç: Urakus anomalileri nadir görülen konjenital anomalilerdendir ve tedavileri cerrahidir. Bu çalışmamızda,  laparoskopik olarak eksize edilen semptomatik bir urakus kisti olgusunu rapor etmeyi ve urakus kistlerinin eksizyonunda laparoskopinin yerini tartışmayı amaçladık.

Olgu sunumu: 11 yaşında kız olgu, bir ay önce başlayan, miksiyon sırasında ve sonuna doğru olan karın ağrısı şikayeti ile polikliniğimize başvurdu. Fizik muayenesi ve laboratuar tetkikleri normal olan olgunun batın US’unda mesane anterior duvarında 18x13x7mm hipoekoik kitle olduğu ve urakus kisti ile uyumlu olabileceği rapor edildi. VCUG’de mesane duvarında minimal trabekülasyon dışında özellik yoktu. Kistin laparoskopik eksizyonu planlandı. Umblikus’un 1 cm üzerinden konulan 10mm video port’u ve sol rektus kılıfı dış kenarından konulan 2 adet 5mm’lik çalışma port’u kullanılarak, median ve medial ligamanlarıyla beraber kist total olarak eksize edildi. Postop 8.saat ağızdan beslenmeye başlanan olgunun, postop birinci günde miksiyon sonrası şikâyetleri kayboldu ve aynı gün taburcu edildi.

Sonuç: Urakus kistleri, uzun dönemde enfekte olmaları ve/veya malignite riski taşımaları sebebi ile tespit edildiklerinde eksize edilmeleri gerekir. Eksizyonda median ligament yanısıra medial ligamentler ile ilişkisi olan tüm urakus kalıntılarının çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Laparoskopik olarak urakus kistlerinin eksizyonu; mesane kubbesini açık ameliyata göre daha iyi göstermesi, geniş ve panaromik bir görünüm sağlaması, operasyon zamanının açık ameliyata göre uzun olmaması ve iyi bir kozmetik sonuç sağlaması sebebiyle tercih edilebilir bir yöntemdir.  

Close