30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 140

OUR LAPAROSCOPY RESULTS IN THE MANAGEMENT OF CHILDHOOD TUBA-OVARIAN PATHOLOGIES

Background and aim:Management of the tuba-ovarian pathology in childhood may yield unfortunate consequences such as oophrectomy or salpingo-oophrectomy. The aim of this study was to report of our cases with tuba-ovarian pathologies and/or complicated mass located in adnexial and/or pelvic region, the initial presumed diagnoses were made with ultrasonography (US), contrast abdominal tomography (CT), and/or magnetic resonance imaging (MRI), and definitive diagnosis and/or treatment were accomplished with laparoscopic exploration.

Material and method: Clinical records of the 14 cases with tuba-ovarian pathology, admitted to our clinic between October 2010 to March 2012,  were reviewed retrospectively, and results were evaluated.

Results:Of the 14 cases, mean age of the 12 cases were 10-year ± 6-month. Most common symptoms upon admission were lower abdominal pain and vomiting. In those cases, US showed lesion in adnexial region that can not be diferantiated from torsion and/or mass lesion, CT and/or MRI studies revealed complicated cyst and/or mass lesion. One case had suspicion of ovarian torsion. Of the 14 cases, one was 7-day-old, and had IU diagnosis of intraabdominal cystic mass. Last case was 37-day-old, and had the diagnosis of ovarian cysts by US. Laparoscopic exploration revealed 2 isolated tubal torsion, 3 tuba-ovarian torsion, 5 ovarian torsion, 1 corpus hemorajicum, 2 ovarian follicular cyst rupture, and 1 simple ovarian cyst, and 1 ovarian cyst covered with omentum suggesting dermoid cyst. In all cases except last one, operation completed in laparoscopic manner. This case was completed in laparoscopy assisted manner due to rupture of the cyst. In rest of the cases, right salpingectomy (1), salpingo-oophrectomy (2), oophrectomy (1), cyst excision after cyst aspiration (3), intraabdominal hemorrhagic fluid aspiration (3), tubal detorsion (1), ovarian detorsion with cyst aspiration (1),  and ovarian cyst fluid aspiration with fenestration (1) completed laparoscopicaly. Of the 14 cases, tumor markers were negative in all, however pathology examination revealed matur cystic teratoma in two cases.

Conclusion: In childhood cases with the suspicion of tuba-ovarian pathology, when US revealed an adnexial mass, waiting for the tumor markers, CT and/or MRI may yield unfortunate consequences such as oophrectomy or salpingo-oophrectomy. Early laparoscopic exploration in cases with suspicion of tubo-ovarian pathology may prevent organ loss with definitive diagnosis and treatment. 

ÇOCUKLUK ÇAĞI TUBA-OVARYAN PATOLOJİLERİNİN TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİ SONUÇLARIMIZ

Giriş ve Amaç:Çocukluk çağı tubaovaryan patolojilerinin tedavisi ooferektomi, ve/veya salpingoooferektomi ile sonuçlanabilmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde, adneksiyel lojda veya pelvik bölgede, ultrasonografi (US), kontrastlı bilgisayarlı tomografi (BT) ve/veya Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile tubaovaryan patoloji saptanmış, kesin tanı ve/veya tedavisi laparoskopik olarak yapılmış olgularımızın sunulması amaçlanmıştır.

Gereç ve yöntem:Eylül 2010 – Mart 2012 tarihleri arasında kliniğimize kabul edilen 14 tubaovaryan patolojili olgunun klinik kayıtları ve laparoskopi görüntüleri geriye dönük olarak incelendi ve sonuçlar değerlendirildi.

Bulgular:12 olgunun yaş ortalaması 10 yıl ± 6 ay olup en sık başvuru şikâyeti alt kadran ağrısı ve kusmaydı. Bu olgularda US ile adneksiyel lojda over torsiyonu ve/veya kitle ile ayrımı yapılamayan lezyon olduğu, BT ve/veya MRI ile komplike kist ve/veya kitle olduğu rapor edildi. Bir olguda torsiyon şüphesi mevcuttu. Kalan 2 olgudan birisi 7 günlüktü ve intrauterin olarak intraabdominal kistik kitle tanısı vardı. 37 günlük olguda ise US ile over kisti tanısı konulmuştu. Olgularda laparoskopik olarak 2 izole tubal torsiyon, 5 over torsiyonu, 3 tubaovaryan torsiyon, 1 corpus hemorajikum, 2 over folikül kist rüptürü, 1 basit over kisti ve 1 Dermoid kisti düşündüren omentum ile sarılı over kisti saptandı. Perop rüptüre olan bu son olgu laparoskopik yardımlı, diğer tüm vakalar laparoskopik olarak tamamlandı. Laparoskopik olarak, 1 salpinjektomi, 1 ooferektomi, 3 batın içi hemorajik sıvı aspirasyonu, 3 kist eksziyonu (aspirasyon sonrası), 1 tubal detorsiyon, 1 over detorsiyonu ve kist eksizyonu, 1 over kisti aspirasyonu ve fenestrasyon ve 2 salpingoooferektomi yapıldı. 14 olgunun tümünde tümör belirteçleri negatif bulundu. 2 olguda histopatolojik olarak matür kistik teratom saptandı.

Sonuç:Çocukluk çağı tubaovaryan patoloji şüphesi olan olgularda, US ile adneksiyel lojda kitle saptanıldığında tümör belirteçleri ile BT ve/veya MRI sonuçlarını beklemek, olgularda ooferektomi, ve/veya salpingoooferektomi gibi istenilmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Tuba ovaryen patoloji tanısı şüpheli olgularda erken laparoskopik girişim, kesin tanı ve tedavi yanısıra organ kaybını engelleyebilir.  

Close