30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 123

A Three Years of Experience About the Snodgrass Technique of a Pediatric Surgeon at the Periphery in the Treatment of Hypospadias

Summary:, Hypospadias patients treated with TIPU by the same surgeon in a peripheral public hospital in the last three years  are discussed in this paper.

Introduction: Hypospadias is one of the most common abnormalities of pediatric urology accounting for approximately 1/300 of live male births. More than 3500 articles are published about  the techniques of reconstruction of the urethra and many operations are described in the last fourty years. In 1994, W. Snodgrass, defined  a new technique for TIPU “extending vertical incision of urethral plate” , which has been a milestone in hypospadias surgery.

Patients and methods: Children who had been operated by the same surgeon between June 2008-2011 for midpenil and distal hypospadias , and  were evaluated  retrospectively for patient age, operative time, postoperative functional and cosmetic results  and urethro-cutaneous fistula. Patients with penoscrotal hypospadias are excluded from the study because other methods were used in the correction. A slit like meatus at the top of the glans, wide enough to allow flow  of urine with appropriate pressure and width was considered to be a functional and cosmetic success .

Results: 68 cases were enrolled in the study. The average of the age of the patients were 5,5 years (2-16). The meatus were located subcoronal in 42  (61,7%) while 26 (38,3%) of the patients were midpenile. The mean operation time was 50 minutes (35-70). All patients were evaluated for functional and cosmetic results in the early post operative period, and at 3rd, 6 th and 12th months after the initial operation. Mean time for follow up was 11 months. No urethrocutaneous fistulas were observed in any of the patients while 3 of them (3.3%) required dilatations for mild meatal stenosis under local anesthesia.

Conclusion: The TIPU method can be evaluated as a good method for the treatment of hypospadias for the pediatric surgeons working in the periphery because of its  technical ease and appilaction without the need of skin flaps and tissue transfers and due to its near-perfect functional and cosmetic results . 

PERİFERDE BİR ÇOCUK CERRAHININ HİPOSPADİAS TEDAVİSİNDE SNODGRASS TEKNİĞİ İLE 3 YILLIK DENEYİMİ

ÖZET:Bu çalışmada periferde bir devlet hastanesinde son 3 sene içerisinde aynı cerrah tarafından TIPU tekniği ile tedavi edilen hipospadias olguları tartışılmıştır.

GİRİŞ: Hipospadias yaklaşık 1/300 canlı erkek doğumda bir görülen çocuk ürolojisinin en sık anomalilerinden birisidir. Böylesi sık görülen bir anomali olması sebebi ile periferde çalışan tüm çocuk cerrahlarına tedavi amacı ile çok sayıda hasta başvurmaktadır. Son kırk yıl içerisinde üretranın rekonstrüksiyonu üzerine 3500 den fazla makale yayımlanmış ve çok sayıda operasyon tekniği tanımlanmıştır. 1994 yılında W. Snodgrass “üretral plağa vertikal bir genişletici insizyon yaparak TİPU operasyonunu tanımlamış bu operasyon tekniği hipospadias cerrahisinde dönüm noktası olmuştur.

HASTALAR ve YÖNTEM:  Haziran 2008-2011 tarihleri arasında aynı çocuk cerrahı tarafından opere edilen distal ve midpenil hipospadias olguları geriye dönük olarak hasta yaşı, operasyon süresi, operasyon sonrası fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar ve üretro-kütanöz fistül açısından değerlendirildi. Penoskrotal hipospadiası olan olgularda başka bir operasyon tekniği uygulandığı için için bu hastalar çalışmaya alınmadı. Glans tepesinde çizgi şeklinde ve yeterli genişlikte ve basınçta idrar akımına izin veren bir mea iyi kozmetik ve fonksiyonel sonuç olarak kabul edildi.

SONUÇLAR:Altmış sekiz olgu değerlendirilmeye alındı. Olguların yaş ortalaması 5,5 yıl (2y-16y) idi. Olguların 42 si (% 61,7) si subkoronal 26 sı (% 38,3) olgu ise midpenil seviyede hipospadik meaya sahipti. Operasyon süresi ortalama 50 dakika (35-70 dakika) idi. Tüm olgular operasyon sonrası erken dönemde ve 3.ay, 6.ay, 12.ay fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar açıcından değerlendirildi. Ortalama takip süresi 11 ay  idi. Olguların hiçbirinde üretra-kütanöz fistül saptanmadı. Üç olguda (% 4,4) lokal anestetik uygulaması sonrasında dilatasyona yanıt veren mea darlığı gelişti.

SONUÇ:TİPU yöntemi teknik olarak kolay olmasının yanında, deri flebine ve doku transferine gerek göstermemesi,  fonksiyonel ve kozmetik sonuçlarının mükemmele yakın olması nedeniyle periferde çalışan çocuk cerrahları için hipospadias tedavisinde iyi bir yöntem olarak değerlendirilebilir 

Close