30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 139

FEKAL INCONTINENCE AFTER TRAUMATIC CIRCUMCISION

Introduction: Fekal incontinence is repeated , involuntary evacuation of stool by an individual over age of 3 or 4 years, during at least 3 months,in the abcence of an organic cause or drug use causing soiling . Herein, there is a presentation of case with encopresis starting after traumatic circumcision.   

Case:8 years old boy admitted to hospital with right undescended testis. During his medical evaluation his parents  denoted his fekal and urinary incontence after traumatic circumcision. He had a circumcision with local anesthesia 3 years ago. He had no marked constipation. He was consulted by Pediatric Psychiatrist. We started a toilet training and constipation diet. His symptoms started to decrease but he is still under control.

Discussion: Encopresis was described firstly by Henoch and terminology was used first by Pototsky. It can be retentive, nonretentive  or mixed type. Inaproppriate toilet trainig and some stress factors may cause nonretentive encopresis. Circumcisions with local anesthesia may cause great trauma according to the age or emotions of children. These cases should be choosen delicately.  

TRAVMATİK SÜNNET SONRASI FEKAL İNKONTİNANS

Giriş: Fekal inkontinans  4 yaş ve üzeri çocuklarda, genel tıbbi hal ve ilaç kullanımı ile ilgili durumlar haricinde, uygun olmayan yerde, tekrar eden şekilde, 3 aydan uzun süreli gaita kaçırma durumudur. Burada travmatik bir sünnet sonrası gaita ve idrar inkontinansı başlayan bir olgu sunulmaktadır.

Olgu: 8 yaşındaki erkek hasta sağ inmemiş testis nedeniyle kontrole geldi. Hikayesinden 3 yıl önce lokal anestezi ile oldukça travmatik bir şekilde sünnet olduğu ve bu olaydan sonra gaita ve idrar kaçırmaya başladığı öğrenildi. Fizik incelemesinde obezitesi ve inguinal kanal yerleşimli sağ testisi mevcuttu. Direkt grafilerinde belirgin kabızlığı yoktu. Abdominal ultrasonografisinde mesane duvarı kalınlaşması rapor edildi. Hastaya tuvalet eğitimi ve diyet verildi. Çocuk Ruh Sağlığı konsültasyonu istenildi. Hastanın takibinde inkontinans sıklığında azalma gözlenmiştir. Kontrollerine devam etmektedir.    

Tartışma: Enkoprezis ile ilgili ilk tarif Henoch tarafından yapılmış ve bu terminoloji ilk kez Pototsky tarafından kullanılmıştır. Kriterler DSM IV’te belirtilmiş olup, kabızlığın eşlik edip etmemesine göre de sınıflandırılabilir. En çok eşlik eden patoloji idrar inkontinansıdır. Belirgin kabızlığın eşlik etmediği olgular, tuvalet eğitimindeki uygunsuzluklar veya stres kaynaklı  olabilmektedir. Lokal anestezi ile yapılan sünnetler,  çocuğun yaşı ve duygu durumuna bağlı olarak ciddi travmalara sebep olabilmektedir. Lokal anestezili sünnet vakaları özenle seçilmelidir. Travma kaynaklı enkoprezis olgularında Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanları ile ortak tedavi uygulanmalıdır

Close