30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 72

Our Clinic Experience in Gastrointestinal System Duplications

AIM: Duplications of gastrointestinal system, which presented by settlement and treatmen methods to present the clinical and histopathologic features.

MATERIAL AND METHODS: Between 1995-2012 the ages admitted to 1/365 to 13 with 16 male and 12 female patients were investigated retrospectively. Duplication by place of residence for further examination by ultrasound, computed tomography, magnetic resonance imaging, intravenous urography and cystourethrography contrast enema was performed and histopathological characteristics of the patients were examined clinically.   

FINDINGS: In examination of 10 presented with respiratory distress in 1 patient, esophageal duplication, others were mediastinal enteric cyst. Patient, poor general condition, but died soon after admission is made outside the cystectomy patients. In addition to the patient’s autopsy was lost ileal duplication. Enteric cyst in one of the very rare patients with gastric mucosa was laid. The male patients because of the double penis, lower urinary tract, from the whole colon and terminal ileum is a complete duplication, the urethra opens on the right with anal fistulas were opened to the right column. Rectourethral cut fistula connecting the blind end anastomosis of the colon was both. 1 in patients presenting with abdominal pain, vomiting and stomach, the duodenum in 2, 4 ileum, colon in 2, 6 of them were completely cysticlesion in the ileocecal region detecting duplication. In addition, one and the other extending from the transverse colon sigmoid colon resection were determined duplication caused invagination in cecum.

RESULTS: The duplications of the gastrointestinal system anywhere, but especially the esophagus and the ileum, the colon may be less. Therefore, respiratory distress, invagination, duplication should be considered in patients presenting with vomiting and abdominal distention.

Gastrointestinal Sistem Duplikasyonlarında Klinik Deneyimimiz

AMAÇ: Yerleşim yerine göre belirti veren gastrointestinal sistem duplikasyonlarının klinik ve histopatolojik özelikleri ile sağaltım yöntemlerinin sunulması amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimize 1995-2012 arasında getirilen yaşları 1/365 ile 13 arasında 16 erkek, 12 kız hasta geriye dönük olarak incelenmiştir. İleri inceleme için duplikasyonun yerleşim yerine göre ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, intravenöz ürografi, kontrastlı kolon grafisi ve sistoüretrografi yapılmış; hastaların klinik ve histopatolojik özellikleri incelenmiştir.

BULGULAR: Solunum sıkıntısı ile getirilen 10 hastamızın açınsamalarında 1’inde özofagus duplikasyonu; diğerlerinde mediastinal enterik kist saptanmıştır. Genel durumu kötü halde yatırıldıktan hemen sonra kaybedilen hastamızın dışındaki hastalarımıza kistektomi yapılmıştır. Kaybedilen hastanın otopsisinde ek olarak ileal duplikasyon görülmüştür. Hastalarımızın birindeki enterik kistin çok nadir olarak mide mukozası ile döşendiği görülmüştür. Çift penis nedeniyle getirilen erkek hastada; penisin, alt üriner sistemin, terminal ileumdan itibaren tüm kolonun tam duplikasyonu olduğu, anüse açılmayan sağdaki kolonun fistül ile sağdaki üretraya açıldığı saptanmıştır. Rektoüretral fistül bağlanarak kesilmiş, kör uçtan her iki kolon arasında anastomoz yapılmıştır. Kusma ve karın ağrısı yakınmaları ile gelen hastaların 1’inde mide, 2’sinde duodenum, 4’ünde ileum, 2’sinde kolon, 6’sında ileoçekal bölgede duplikasyon saptanarak kistik lezyon tümüyle çıkarılmıştır. Ayrıca hastaların birinde çekumdaki, diğerinde transvers kolondan sigmoid kolona uzanan duplikasyonun invaginasyona yol açtığı saptanarak rezeksiyon uygulanmıştır.

SONUÇ: Duplikasyonlar, gastrointestinal sistemin her yerinde; ama özellikle özofagus ve ileumda, daha az olarak kolonda bulunabilir. Bu nedenle solunum sıkıntısı, invaginasyon, kusma ve karında distansiyon ile gelen hastalarda duplikasyon olabileceği düşünülmelidir.

Close