31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 112

Foreign Bodies Impacted in Gastrointestinal Tract: What has Changed?

Aim: Foreign bodies stuck in the gastrointestinal (GI) system are common in children. This study evaluated patients who underwent intervention for objects lodged in the GI tract.

 

Patients and Methods: Patients admitted for intervention over a 4.5-year period were reviewed retrospectively.
 

Results: There were 141 patients. 78 (55%) of them were males and 63 (45%) were females. A follow-up period of 6 weeks for round objects beyond esophagus and 3 weeks for sharp ones had passed before intervention, in general. The median age was 27.4 months (23 days-17.6 years). There were 103 (73%) the patients ≤ 5 years old. The foreign body was in the esophagus in 113 patients (80%), in the stomach in 19 (14%), in  the duodenum in 7 (5%), in the ligamentum of Treitz in one and in the ileum in one. Ingested foreign bodies were coins  in 81 patients (58%), safety pins in 13 (9%), foods in 9 (6%) of them, batteries in 6 (4%), magnets in 5 (4% ), buttons in 4 (3%), hairpins in 3 (2%) and other items in 20 (14%). The foreign bodies were removed by single or combined use of Magill forceps, Foley catheter orrigid endoscope In 100 patients (71%).  They were removed by the flexible endoscope in 20 (14%) patients. Ten patients (7%) were left for follow-up after endoscopic examination. Including one patients whose foreign body (magnet) removed with endoscope and the rest is removed with open surgery, The remaining 12 (9%) patients including one patient in whom one of the magnets that he had swallowed had been removed by flexible endoscopy underwent open surgery. Intestinal perforation was detected in one patient and necrosis in another during surgery. Both had swallowed magnets. There were no procedure-related complications or death.

 

Conclusion: Esophageal impaction of foreign bodies is the most commonly encountered cause for foreign body removal. In addition to esophageal impaction of foreign bodies, magnets and batteries are the two indications for early removal. Active use of flexible endoscopy enables minimally invasive retrieval of foreign bodies beyond esophagus. That decreases not only patients’ and caregivers’ anxiety but also the potential radiation exposure of the patient. Therefore, the classically proposed long waiting periods for impacted foreign bodies should be re-evaluated.

Gastrointestinal Sistemde Takılı Kalan Yabancı Cisimler: Ne Değişti?

Giriş: Yabancı cisimlerin gastrointestinal (Gİ) sistemde takılı kalması çocuklarda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu çalışmada, Gİ traktusta takılı kalan cisimler nedeniyle girişim yapılan hastalar irdelendi.

Hastalar ve Yöntem: 4,5 yıllık bir sürede Gİ yabancı cisimler nedeniyle yatırılarak girişim yapılan hastalar geriye dönük olarak tarandı.

Bulgular: 78’i (%55) erkek ve 63’ü (%45) kız olanı 141 hasta vardı. Genel olarak, özofagusu geçmiş olan yuvarlak yabancı cisimlerde 6 ve keskin yabancı cisimlerde ise 3 hafta izlem yapılmıştı. Ortanca yaş 27,4 aydı (23 gün-17,6 yıl). 103 (%73) hastanın yaşı ≤5 yıldı. Yabancı cisim hastaların 113’ünde (%80) özofagusta, 19’unda (%14) midede, 7’sinde (%5) duodenumda, bir hastada Treitz ligamanında ve bir hastada ileumdaydı.  Yutulan yabancı cisim, hastaların 81’inde (%58) madeni para, 13’ünde (%9) çengelli iğne, 9’unda (%6) gıda artığı, 6’sında (%4) pil, 5’inde (%4) mıknatıs, 4’ünde (%3) düğme, 3’ünde (%2) saç tokası ve 20’sinde (%14) diğer maddelerdi. Hastaların 100’ünde (%71) yabancı cisim Magill forseps, Foley sonda ve rijid endoskopun tek başına veya kombine olarak kullanılması ile ve 20’sinde (%14) ise bükülebilir endoskop ile çıkarıldı. Hastaların 10’u  (%7) endoskopik incelemenin ardından takibe alındı. Yabancı cisimlerin birisi (mıknatıs) endoskopla çıkartılan ve kalanları için açık cerrahi yapılan bir hasta dahil olmak üzere, 12 (%9) hastada açık cerrahi girişim yapıldı. Ameliyatta bir hastada intestinal perforasyon ve bir hastada nekroz saptandı. Bu hastaların ikisi de mıknatıs yutmuştu. Girişime bağlı komplikasyon veya ölüm görülmedi.

Sonuç: Yabancı cisimlerin özofagusta takılı kalması, bu nedenle yapılan girişimlerde en sık görülen gerekçeyi oluşturmaktadır.  Özofagusta takılı kalan yabancı cisimlere ek olarak,  mıknatıslar ve piller girişimin erken planlanması için endikasyon oluşturur. Özellikle bükülebilir endoskopinin aktif kullanımıyla, özofagusu geçmiş yabancı cisimler de az invaziv olarak çıkartılabilmektedir. Bu sayede hasta ve aile anksiyetesine ek olarak, hastanın alacağı radyasyon miktarı da azalır. Bu nedenle takılı kalan cisimlerde, klasikleşmiş uzun bekleme sürelerine ilişkin önerilerin yeniden gözden geçirilmesi uygun olur.

Close