31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 134

Complicated primarily hydatic cyst of abdominal wall in a child

Introduction: Primary musculoskeletal or subcutaneous hydatic cysts are extremely rare and it accounts about 0.5-5% of echinococcus infections in endemic areas. Herein we present a case to highlight the importance of hydatid disease in the differential diagnosis of any cystic mass regardless of age and localization in the endemic regions where our country is located.

Case: 16-year-old female patient was admitted to the emergency department with a rapidly growing painless swelling in the anterior abdominal wall for 10 days. Physical examination revealed a fluctuating, hyperemic and painless mass with a diameter of 8 cm located in her left periumblical area. White blood cell count 13:22 x 10 ³ / mL and neutrophil count was 8:05 x 10 ³ / mL, respectively. Indirect hemagglutination test was negative.  Abdominal computerized tomography revealed a 10x8 cm hypodense lesion with a curvilinear membrane located in the intermuscular plan on her anterior abdominal wall. Chest radiography was normal. Cystic mass drained spontaneously and pus with hydatid fluid was depleted soon after hospitalization. Germinative membrane and several daughter vesicles within the cyst cavity were totally removed. The cyst cavity irrigated with hypertonic solutions. Albendazole treatment was continued after the operation.

Conclusion: Although it is extremely rare, hydatid disease should be kept in mind even if the cystic lesion located in the anterior abdominal wall extending or not extending to the abdominal cavity.

Key words: hydatic cyst, abdominal wall, child

Çocuk olguda primer karın ön duvarı yerleşimli komplike kist hidatik

Giriş: Primer olarak yumuşak dokuyu tutan kist hidatik hastalığı oldukça nadir olarak bildirilmektedir. Endemik bölgelerde tüm ekinokokal infeksiyonların sadece % 0.5-5’inde yumuşak doku ve kas tutulumu vardır. Bu olgu ülkemizin de içinde bulunduğu endemik kuşakta her türlü kistik kitlenin ayrıcı tanısında yaş ve lokalizasyon gözetmeksizin kist hidatiğin yer almasının önemini vurgulamak için sunulmuştur.

OLGU:  16 yaşında kız hasta karın ön duvarında 10 gün önce ortaya çıkan ve zamanla büyüyen ağrısız şişlik nedeniyle acil servise başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde genel durumu iyi, sol periumblikal bölgede yaklaşık 8 cm çapında, fluktuasyon veren üzerindeki ciltte hafif hiperemi ve ısı artışı olan ağrısız kitle dışında patoloji saptanmadı. Laboratuar değerlerinde beyaz küre sayısı 13.22 x 10 ³ / µL ve nötrofil sayısı 8.05 x 10 ³ / µL olarak bulundu. İndirek hemaglütinasyon testinin negatif olduğu görüldü. Abdominal tomografisinde batın sol ön duvarda intermüsküler yerleşimli 10x8 cm boyutlarında hipodens içerisinde curvi lineer membran ile uyumlu lezyon saptandı. Akciğer grafisinde patoloji saptanmadı. Servise alınan hastanın kitlesi spontan drene oldu ve içinden püy ile birlikte kaya suyu boşaldı. Komplike olmuş kist kavitesinin içerisinde kız veziküller ve germinatif membran olduğu görüldü. Kist içerisindeki germinatif membran ve kız veziküller çıkartıldı. Kist içerisi hipertonik solusyonlarla yıkandı. Hastaya ameliyat öncesi başlanan albendazol tedavisine ameliyat sonrasında da devam edildi.

Sonuç:  Nadir görülen bir durum olmakla beraber karın ön duvarında görülen batınla iştiraki olan veya olmayan kistik lezyonlarda hidatik kist akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: hidatik kist, abdominal duvar, çocuk

Close