31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 153

AN OVERVIEW 0F A FREQUENTLY PERFORMED SURGICAL PROCEDURE: LYMPH NODE BIOPSIES

Introduction: Lymphadenomegaly is a common clinical condition in children and adolescents. Although it occurs mostly due to infectious causes, it may also develop due to malignant diseases. In this study,  it was aimed to evaluate the value of lymph node biopsy in the process of initial diagnosis and follow-up of the diseases.

Materials and Methods: The records between 2006 - 2012 were evaluated retrospectively. The cases were analysed according to  the age, gender, lymph node localization and pathology results.

Results: 186  patients were evaluated during the study. 135 (72%) of them were male, 52 (28%) were female. The mean age was 7.7 ± 4.3 years. 167 (90%) of the lymph nodes were located in cervical, 9 (5%) in supraclavicular, 6 (3%) in  inguinal and 4 (2%) in the axillary region. Histopathological evaluation results of 178 (96%) cases were available. 141 (80%) of them were benign. Of these, four patients were previously known to have malignant disease. 37 (20%) patients had malignant pathology. These were 29 lymphoma, 5 metastases (2 adrenal neuroblastoma, a thyroid papillary carcinoma, a nasopharyngeal carcinoma, and a rhabdomyosarcoma), a mesenchymal epithelial tumor, hemophagocytic syndrome and thymoma. Of the 29 patients whose pathology results were lymphoma,  25 (86%) were diagnosed for the first time, 4 (14%) had been previously diagnosed. Biopsy results after therapy was lymphoma. Biopsy results of the three lymphoma patients receiving chemotherapy and one operated neuroblastoma patient revealed reactive hyperplasia. 7 patients (5%) was excised from the same region two or three times.

Conclusion: As in this series of events occurs as a consequence lymphadenomegaly usually benign. However, in case of correct indications for biopsy, a substantial proportion of malignant disease can be diagnosed. Also, it can be used a variety of malignant diseases. Location, size, structure and properties of a detailed evaluation of the growing infection despite the treatment, or a sudden resolve with a very suggestive of malignancy lymphadenomegaly biopsy is a valuable diagnostic tool.

SIK UYGULANAN BİR CERRAHİ GİRİŞİME BAKIŞ: LENF NODU BİYOPSİLERİ

Giriş: Lenfadenomegali, çocuk ve adolesanlarda sık rastlanan klinik bir durumdur. Daha çok enfeksiyöz nedenlere bağlı görülse de malign hastalıklar nedeniyle de gelişebilir. Bu çalışmada lenf nodu (LN) biyopsisinin, hastalıkların ilk tanı ve takip sürecindeki yerinin değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:  2006- 2012 yıllarına ait kayıtlar geriye dönük olarak tarandı. Olgular yaş, cinsiyet, LN yerleşimi ve patoloji sonuçlarına göre değerlendirildi.

Bulgular: Çalışma süresince 186 çocuğa eksizyonel LN biyopsisi yapıldı. 135’i  (%72) erkek, 52’si (%28) kızdı. Ortalama yaşları 7,7±4,3 yıldı. LN’lerin167’si (%90) servikal, 9’u (%5) supraklavikuler,  6’sı (%3) inguinal ve 4’ü (%2) ise aksiller bölgedeydi. 178 (%96) olgunun histopatolojik inceleme sonucuna ulaşılabildi; 141’i (%80) selim karakterliydi. Daha önce habis hastalığı olduğu bilinen hastaların 4’ü bu gruptaydı. 37 (%20) hastanın LN biyopsisinde habis patoloji vardı. Bunlar, 29 lenfoma, 5 metastaz (2 surrenal nöroblastom, birer tiroid papiller karsinom, nazofarenks karsinomu ve rabdomyosarkom) ve birer mezenkimal epitelyal tümör, hemofagositik sendrom ile timoma idi. Supraklaviküler 9 LN’nin 8’i habisti. Patoloji sonucu lenfoma gelen 29 hastanın 25’i (%86)  ilk defa tanı alıyordu; 4’ünün (%14) ise daha önce tanısı vardı. Olguların 7’sinde tanı konabilmesi için iki veya daha fazla sefer biyopsi alındı.

Sonuç: Lenfadenomegaliler bu seride de olduğu gibi çoğunlukla selim olayların sonucunda gelişir. Fakat biyopsi endikasyonlarının doğru olması durumunda, azımsanmayacak oranda habis hastalık tanısı konabilir. Ayrıca, çeşitli habis hastalıkların takibinde de kullanılabilir. Yerleşim yeri, boyutu, yapısı ayrıntılı değerlendirilerek tedaviye rağmen gerilemeyen veya ani büyüyen ve özellikleri enfeksiyondan çok habaset düşündüren lenfadenomegalilerde biyopsi değerli bir tanı yöntemidir.

Close