32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 71

Laparoscopy assisted excision of a mesenteric cyst: case report

AIM: To present a case of laparoscopy assisted excision of a mesenteric cyst

PATIENT: Three years old male patient admitted to hospital with complaints of chronic abdominal pain. The abdominal ultrasonography revealed a cystic lesion of 8 cm in size probabaly originating from small bowel. Surgical exploration was decided in this patient with the initial diagnosis of mesenteric cyst-cystic lenfagioma. The laparoscopic exploration was performed following insertion of one intraumblical 5mm and two lower quadrant 5mm ports. The exploration revealed a pure cystic lesion originating from and trensersing the ileal mesentery. The distance from ileoceal valve was 70 cm. The lesion was partially compressing the ileal loop. About 100 ml of the content had to be aspirated via percutaneous branule in order to decrease the volume of the lesion. The lesion with ileal loop was brought outside through lengthened umblical incision. Extracorporeal ileal resection with anastomosis was performed. The postoperative course was uneventful, the patient was fed on second postoperative day and discharged of fourth. Pathologic assesment was performed and the specimen was found to be compatible with mesenteric cyst.       

RESULT: Laparoscopy is succesfully used as a primary or assisting technique in benign intraabdomianl cystic lesions. Percutaneous aspiration to reduce the volume in benign cases makes surgical procedure much easier. 

Mezenter kistinin laparoskopi yardımlı eksizyonu: olgu sunumu

AMAÇ: Kliniğimizde teşhis edilmiş olan mezenter kisti olgusunda laparoskopi yardımlı eksizyon tekniğini sunmak.

HASTA: Üç yaşında erkek hasta, kronik karın ağrısı ve aralıklı kusma nedeniyle bir yılı aşkın süre ile dış kliniklerde tetkik ve takip edilmiş. Görüntüleme dahil dış merkez tetkiklerinde belirgin patoloji saptanmayan hastada, hastanemizde yapılan karın ultrasonografisinde pelviste ince barsaklar ile yakın komşulukta, çapı yaklaşık 8 cm olan kistik kitle görüldü. Hastaya mezenter kaynaklı kist-kistik lenfanjiyom ön tanısı ile cerrahi eksplorasyon kararı alındı. İntraumblikal bir adet 5 mm, alt kadrandan iki adet 5 mm port vasıtasıyla yapılan laparoskopik ekplorasyonda, ileoçekal valve yaklaşık 70 cm uzaklıkta mezenteri transvers geçen ve ileal ansı her iki taraftan komprese eden pür kistik kitle görüldü. Perkütan branül yardımı ile yaklaşık 100 ml kadar kist içeriği aspire edildikten sonra kitleyi içeren ans göbek insizyonunu büyüterek dışarı alındı. Ekstrakorporeal olarak barsak rezeksiyon ve anastomozu uygulandı. Postoperatif dönemde stabil seyreden hasta 2. günde oral beslendi. Yatışının 4. gününde hasta sorunsuz bir şekilde evine taburcu edildi. Patolojik inceleme mezenter kisti ile uyumlu bulundu.      

SONUÇ: Laparoskopi, batın içi selim kistik kitlelerde uzun süredir primer veya yardımcı cerrahi teknik olarak başarıyla kullanılmaktadır. Boyutu büyük olan ve malignite şüphesi olmayan kitlelerde de laparoskopi ve kitle eksizyonu esnasında yapılan perkütan aspirasyon ile kitleyi küçültme, cerrahi işlemi oldukça kolaylaştırmaktadır. 

Close