32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 32

Umbilical drainage. Our approach for newborn and long-term results.

N Ertürk*, N Karaman Ayyıldız**
*Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital, Section of Pediatric Surgery, Ankara
**Department of Pediatric Surgery, Ankara Education and Research Hospital, Ankara, Turkey

Objective: The umbilical cord falls off after a week from the birth. An area covered with granulation tissue remains behind it. The continue of the stream after 3-5 days of the cord falls, may occure due to omfalitis, granulomas, polyps, patent omphalomesenteric ducts and urachus. In our study, we investigated retrospectively, the umblical discharge causes, clinical course, follow-up and treatment modality of neonates admitted to our clinic due to the umbilical drainage

Method: The study included total of 291 children which with complaints of umbilical drainage between January 2013 and June 2013. The average age was 23 days, the average of fall time is determined as 7.2 days. The problem were countinued in 194 (67%) patients with umbilical granulomas, 83 (28.5%) patients with umbilical polyps, 8 (2.7%) patients with omphalitis and 6 (2%) patients ultrasonography performed, was detected urakal cyst.

The umbilical granuloma of 277 children (95.5%) was cauterized with stick of silver nitrate. The pedunculated polyps were excised by ligature. The 2 of 8 patients with omphalitis were treated locally, others were treated systemically. Patients with urachal cysts (6 patients) were given medical treatment. After decreased complaints these patients were taken under follow-up (longest follow-up period is 13 months). In follow-up time 3 patients (50%) cysts disappeared, the other 3 patients had no recurrence.

Conclusion: The majority (95.5%) of the patients benefited from the first transaction. The cauterization of silver nitrate or the ligation process is sufficient. And in case of patients with urachal cyst which responding to medical treatment, we recommend following up of them rather than immediate surgical treatment, considering the probability of loss of the cyst.

Islak göbek. Yenidoğana yaklaşımımız ve uzun vade sonuçlarımız.

N Ertürk*, N Karaman Ayyıldız**
*Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Bölümü, Ankara
**Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara

Amaç: Göbek kordonu doğumdan ortalama bir hafta sonra düşer. Geride granülasyon dokusu ile kaplı bir saha kalır. Göbek düştükten 3-5 gün sonra göbekten akıntının devam etmesi omfaliti, granülomu, polibi, omfalomezenterik ve urakal kanal artıklarını düşündürmektedir. Çalışmamızda göbek akıntısı nedeniyle polikliniğimize başvuran yenidoğanların göbek akıntısı nedenleri, klinik seyri, takibi ve tedavi şekli geriye dönük araştırılmıştır.

Metot: Çalışmaya Ocak 2013 ile Haziran 2013 tarihleri arasında göbek akıntısı şikayeti ile başvuran yaşı 3 ile 114 gün arasında olan toplam 291 çocuk dahil edilmiştir. Ortalaması yaş 23 gün, ortalama göbek düşme zamanı 7.2 gün olarak saptanmıştır. 194 (%67) hastada umblikal granülom, 83 (%28.5) hastada umblikal polip, 8 (%2.7) hastada omfalit, 6 (%2) hastada göbek akıntısının devam etmesi üzerine yapılan ultrasonografide göbek altında kitle (urakal kist lehine yorumlandı) saptandı.

Toplam 277 çocuğun (% 95.5) umblikal granülomları gümüş nitrat kalemi ile yakıldı. Tabanı ince saplı ve mantar şeklinde olan polipler ise bağlanarak eksize edildi. Omfaliti olan 8 hastanın 2'si lokal, geri kalanı ise sistemik tedavi edildi. Urakal kist tanısı alan hastalara (6 hasta) önce medikal tedavi verildi, şikayetleri gerilediği için bu hastalar takip altına alındılar (en uzun takip süresi 13 ay). Takip süreleri içerisinde 3 hastanın (%50 ) kisti kayboldu, diğer 3 hastanın da şikayetleri tekrarlamadı.

Sonuç: Sonuç olarak göbek akıntısı nedeniyle ile başvuran hastaların büyük çoğunluğu (%95.5) ilk işlemden fayda görmüştür. Bu hastalara gümüş nitrat kalemi ile koterizasyon veya tabandan bağlama işlemi yeterli gelmektedir. Medikal tedaviye yanıt veren urakal kist olgularını ise kistin kaybolma ihtimalini göz önünde bulundurarak hemen cerrahi tedavi etmektense sıkı takip etmenin daha doğru bir yaklaşım olacağı kanısındayız. 

Close