32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 38

A New Surgical Technique and Intraoperative Flourescent Molecular Imaging for Biliary Reconstruction

~~Background and aim: Up to date, many surgical techniques have been described for biliary reconstruction. The aim of this study is to try a new surgical technique for biliary reconstruction and also to show  whether intraoperative fluorescent molecular imaging (IFMI) is effective to evaluate the perfusion of the new biliary conduit.
Materials and Methods: Two adult pigs were operated. Cholesystectomy and removal of the extrahepatic biliary tract were performed by robotic surgery. A duodenal conduit was created from the duodenum by open surgery. The distal end of the conduit was sutured to portohepatis by end-to-end anastomosis. The perfusion of the conduit was evaluated by photo-dynamic eye.
Results: Although the viability of both of the duodenal conduits were macroscopically evaluated as normal, it was screened by IFMI that the middle and distal parts of the conduit were not well-vascularized and that only the base portion of the conduit had sufficient blood supply.
 Conclusion: As a result, IFMI is a good intraoperative diagnostic tool for showing tissue viability. This new technique may not be used for biliary reconstruction as described here. However, the development of alternative techniques to increase the viability of the conduit may enable the use of this technique successfully.

Bilier rekonstrüksiyon için yeni bir teknik ve intraoperatif floresan moleküler görüntüleme

~~Bu çalışmada bilier rekonstrüksiyon için yeni bir cerrahi teknik ve intraoperative moleküler görüntüleme yöntemiyle oluşturulan duodenal konduitin perfüzyonu deneysel olarak test edildi.
Çalışmada İki adult domuz kullanıldı. Kolesistektomi ve ekstrahepatik bilier traktın eksizyonu laparoskopi yardımlı robotik olarak, yapıldı. Daha sonar açık yönteme dönülerek duodenumun antimezenterik yüzünden stapler yardımı ile duodenal conduit oluşturuldu. Konduitin distal ucu porta hepatize uç-uca anastomose edildi. 2 cc indocyanine Green intravenöz olarak verildikten sonar duodenal konduitin perfüzyonu intraoperative olarak foto dinamik göz ile değerlendirildi.
Her iki oluşturulan duodenal konduitlerin kanlanması, makroskopik olarak normal gibi değerlendirilse de intraoperative floresan moleküler görüntülemede duodenal konduitin distal ve orta bölümünün kanlanmasının iyi olmdığı saptandı.
Sonuç olarak bilier rekonstrüksiyon için denenen bu yeni teknikte floresan moleküler görüntüleme yöntemi doku perfüzyonunu gösteren iyi bir tekniktir. Tanımlanan duodenal konduit kanlanmasının yeterli olmaması nedeniyle bu şekilde bilier rekonstrüksiyon için kullanılamaz ama bu teknikte konduitin kanlanmasını sağlayacak ek yöntemler başarı sağlayabilir.
 

Close