32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 5

Our First Bariatric Surgery Experiences: Laparoscopic Sleeve Gastrectomy

Background: Morbid obesity has become a trouble of new world nowadays. Especially in developed countries eating habits and life style changes increase the rate of obesity. For adult patients, laparoscopic sleeve gastrectomy has been one of the most experienced and successful methods for many years. Recently, this procedure has also been used in adolescents and younger patients.

Cases: Eleven- and fourteen-year old boys, who were 147 and 155 kg had been consulted to all the related departments of pediatrics, psychiatry and anesthesiology preoperatively. One of the boys didn’t have any endocrinological or metabolic problems but the second patient had a diagnosis of Bardet Biedl Syndrome. The operation times were 60 and 90 minutes and there were no intraoperative or postoperative complications. Patients fed on postoperative first day and discharged on postoperative third day. The diet was arranged including milk, yoghurt and low calorie soups. They were also advised mobilization. In the follow-up they lost 30kg (17-19% of their weights) in one month.

Conclusion: The aim of this video presentation is to show the technical details of laparoscopic sleeve gastrectomy which is a safe and feasible method to fight against obesity in children.

Morbid Obezitede İlk Bariatrik Cerrahi Deneyimlerimiz: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi

Giriş:Morbid obezite, günümüzde dünyanın yeni sorunlarından biri haline gelmiştir. Özellikle gelişmiş ülkelerde yeme alışkanlıkları ve yaşam biçimi değişiklikleri obezite oranını artırmıştır. Sleeve gastrektomi; yıllardır erişkin obezite hastaları için sıklıkla kullanılan en başarılı yöntemlerden biri olmuştur. Son zamanlarda bu işlem, adölesan ve daha genç hastalar için de kullanılmaya başlanmıştır.

Olgular: Onbir ve ondört yaşında, 147 ve 155 kg iki erkek çocuk önce ilgili pediatri, psikiyatri ve anesteziyoloji bölümleri tarafından değerlendirildi. Çocuklardan birinde herhangi metabolik ve endokrinolojik problem saptanmazken, diğer çocuk Bardet Biedl sendromu nedeni ile takipteydi.  Ameliyat süresi 60 ve  90 dakika idi; ameliyat sırasında veya sonrasında herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. İlk gün beslenmeye başlanan çocuklar   üçüncü gün taburcu edildi. Ameliyat sonrası diyet; süt, yoğurt ve az kalorili çorbadan oluşacak şekilde düzenlendi ve egzersiz programı verildi. Her iki çocuk da  ameliyat sonrası ilk ayda 30 kilo verdi.

Sonuç: Obezite cerrahisi tedavisinde laparoskopik sleeve gastrektomi ameliyatının uygulanabilir ve güvenli bir yöntem olarak teknik detaylarının gösterilmesi amaçlanmıştır.

Close