32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 26

BENEFICIAL EFFECTS OF SESAMOL IN NEONATAL RAT MODEL OF NECROTIZING ENTEROCOLITIS

EB Çığşar*, ÇA Karadağ*, C Tanık**, AF Aydın***, ME Açık****, N Sever*, M Akın*, B Erginel*****, Aİ Dokucu*
*Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Şişli, İstanbul, Turkey
**Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Department of Pathology
***Istanbul University Istanbul Medical Faculty Department of Medical Biochemistry
****Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Department of Ansethesiology
*****Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery

Aim of the study

Necrotizing enterocolitis (NEC) is still a major cause of mobidity and mortality in neonates. This study is designed to evaluate the histopathologic and biochemical effects of sesamol locally and sistematically on the severity of NEC in a experimental neonatal rat model.

Material and method

twentynine newborn Wistar rats were randomly divided into three groups; NEC (n:10), NEC + intraperitoneal Sesamol (I.P.) (n:9) and NEC + oral Sesamol (Oral) (n:10). NEC was induced by hypoxia-hyperoxia and cold stress twice daily for three days. 100mg/kg/dose of sesamol was administrated to the second group intraperitoneally and to the third group orally after each process. All the pups were sacrified on the forth day. Proximal colon, terminal ileum and liver were excised for histopathologic, immunohistochemical (bcl-2,caspase-3) and biochemical evaluation including malonyldialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activities of intestine and liver .

Results

 Histopathologically (Hematoxylin & Eosin) and immunologically (bcl-2, caspase-3) severity of intestinal injury was significantly decreased both with oral and i.p. sesamol administration. In the intestinal tissue samples; although there was no statistical difference in SOD activity, significant enhancement of GSH-Px and diminshed MDA values indicate decreased oxidative stress with Sesamol treatment especially when given orally. Liver samples of all groups were also analyzed biochemically to understand over all oxidative status; increased SOD, GSH-Px and decreased MDA values suggest that Sesamol ameliorates oxidative stress and elevates antioxidative capacity.

Conclusion

Sesamol significantly reduces the severity of intestinal damage and increases antioxidant status  in NEC especially after oral administiration in neonatal rats.

 

YENİDOĞAN SIÇANLARDA OLUŞTURULAN NEKROTİZAN ENTEROKOLİT MODELİNDE SESAMOLÜN ETKİNLİĞİ

EB Çığşar*, ÇA Karadağ*, C Tanık**, AF Aydın***, ME Açık****, N Sever*, M Akın*, B Erginel*****, Aİ Dokucu*
*Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Şişli, İstanbul, Türkiye
**Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
***İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
****Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği
*****İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD

Amaç

Necrotizan enterokolit (NEK), yenidoğan döneminde gastrointestinal sistemi tutan, mortalite ve morbiditeye sebep olabilen önemli bir hastalıktır. Çalışmamızda, deneysel olarak NEK oluşturulan yenidoğan sıçanlarda önemli bir antioksidan olan sesamolün barsak hasarı ve antioksidan kapasite üzerindeki histopatolojik ve biyokimyasal etkinliği araştırılmıştır.

 

Gereç ve Yöntem

29 Adet yenidoğan Wistar sıçan; NEK (n:10), NEK+ intraperitoneal Sesamol  (n:9) ve NEK+ oral Sesamol (n:10) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Üç gün, günde iki kez hipoksi hiperoksi ve soğuk stresi uygulanarak NEK oluşturuldu. Bu süre boyunca günde iki kez 100mg/kg/doz sesamol, bir gruba oral, diğer gruba ise intraperitoneal olarak yoldan verildi.  Dördünci gün tüm sıçanlar sakrifiye edilerek proksimal kolon, terminal ileum ve karaciğer histopatolojik, immünohistokimyasal (bcl-2, kaspaz-3) ve biyokimyasal (malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px)) olarak incelenmek üzere alındı.

 

Bulgular

NEK grubunda terminal ileum ve kolonda yapılan incelemede ileri evre doku kaybı olduğu ve apoptozun arttığı, antioksidan kapasitenin azaldığı görüldü. Oral ve intraperitoneal sesamol gruplarında ise barsak hasarının ve apopotozun anlamlı derecede azaldığı, antioksidan kapasitenin ise artmış olduğu görüldü. Deneklerin sistemik antioksidan kapasitelerini tayin etmek için karaciğer dokularında yapılan incelemelerde ise sesamol uygulanan her iki grupta da SOD ve GSH-Px değerlerinin arttığı ve MDA seviyesinin azaldığı görüldü (tablo)

Sonuç

Çalışmamızda NEK oluşturulan sıçanlarda Sesamolün özellikle de oral verildiğinde barsak hasarını azaltıp antioksidan kapasiteyi arttırdığı görülmüştür.

Close