32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 27

SESAMOL ALLEVIATES LUNG INJURY IN NECROTIZING ENTEROCOLITIS MODEL OF RATS.

EB Çığşar*, C Tanık**, ÇA Karadağ*, U Temel***, N Sever*, A Yıldız*, M Akın*, M Kaba*, Aİ Dokucu*
*Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Şişli, İstanbul, Turkey
**Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Department of Pathology
***Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Thoracic Surgery

AIM

Ischemic lung injury (ILI) is a common condition that is seen in various clinical conditions associated with high rates of mortalitiy and morbitiy . Sesamol; major constituent of sesame seed oil, is a well known antioxidant. Here, we studied the effects of sesamol on lung injury in necrotizing enterocolitis (NEC) induced by hypoxia, cold and reoxigenisation (H/C/R) in rats.

 

METHOD

 

26 0-1day old Wistar rats were  randomly divided into 3 groups as H/C/R, H/C/R+Sesamol and Control. H/C/R and H/C/R+Sesamol groups were subjected to 10 minutes of CO2 , 10 minutes of cold in +40 C and 5 minutes of O2 twice a day for three days to induce NEC. During the process the rats in H/C/R+Sesamol group received 100mg/kg sesamol intraperitoneally twice a day. All rats were sacrified at fourth day. Proximal colon and terminal ileums were evaluated histopathologically to confirm NEC. Acute lung injuries were scored histologically.

 

RESULTS

 Severe intestinal injury from partial tissue loss to total necrosis in colon and terminal ileum confirmed NEC in H/S/R group. In H/S/R+Sesamol group intestinal injury was significantly decreased (p<0.05). Lung tissues were evaluated and scored from 0 to 4; for congestion, amphysematous changes, neutrophil infiltration and ratio of alveolar wall thickening to hyaline membrane formation. All scores were significantly lower in H/S/R+Sesamol group (p<0.05)

 

CONCLUSION

 

Sesamol attaneuates hypoxia, cold and reoxigenisation induced lung injury in rat model of NEC. this condition can be realted to its antioxidant and antiinflamatory features.

SIÇANLARDA OLUŞTURULAN NEKROTİZAN ENTEROKOLİT MODELİNDE SESAMOLÜN AKCİĞER DOKUSU ÜZERİNDE ETKİLERİ.

EB Çığşar*, C Tanık**, ÇA Karadağ*, U Temel***, N Sever*, A Yıldız*, M Akın*, M Kaba*, Aİ Dokucu*
*Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Şişli, İstanbul, Türkiye
**Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
***Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi

AMAÇ

 

Hipoksik akciğer hasarı (HAH) bir çok hastalığın gidişatında karşımıza çıkan, yüksek mortalite ve morbiditeye sebep olan önemli bir klinik durumdur. Bu çalışmada susam tohumunda bulunan, güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuar olan Sesamolün; hipoksi, soğuk ve reoksijenasyon (H/S/R) modeliyle nekrotizan enterokolit (NEK) yapılan yenidoğan sıçan akciğeri üzerindeki etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir.

 

YÖNTEM

 

26 adet 0-1 günlük Wistar sıçan H/S/R, H/S/R+Sesamol ve Kontrol olmak üzere üç gruba ayrıldı. H/S/R ve H/S/R+Sesamol gruplarına, günde iki kez kapalı düzenekte 10 dakika CO2 solutup, ardından 10 dakika +40 soğukta bırakıldıktan sonra 5 dakika %100 O2 solutuldu. İşlem üç gün tekrarlanarak modifiye Okur yöntemiyle NEK oluşturuldu. H/S/R+Sesamol grubuna çalışma süresince 100mg/kg Sesamol intraperitoneal olarak günde iki kez verildi ve tüm sıçanlar 4. günde sakrifiye edildi. NEK varlığını göstermek için proksimal kolon ve terminal ileum, histopatolojik olarak incelendi, Akciğer dokusu HAH’ı gösterecek şekilde histopatolojik olarak skorlandı.

 

BULGULAR

 

Histopatolojik değerlendirmede H/S/R grubunda Kontrol grubuna kıyasla terminal ileum ve kolonda yüzeyel hücre kaybından tam kat nekroza varan spekturumda NEK bulgularına rastlandı, H/S/R+Sesamol grubunda ise bu bulgular istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azaldığı görüldü. Akciğer dokuları; konjesyon, amfizematöz değişiklik, nötrofil infiltrasyonu ve alveol duvarı/hyalen membran kalınlığı oranları yönünden karşılaştırıldığında da tüm parametrelerin H/S/R+Sesamol grubunda H/S/R grubuna kıyasla anlamlı ölçüde azalmış olduğu tesbit edildi (p<0.05).

 

SONUÇ

 

NEK yenidoğan döneminde nispeten sık görülen bir hastalık olup literatürde farklı yöntemlerle NEK oluşturulan sıçanlar üzerinde yapılmış çok sayıda deneysel çalışma bulunmaktadır. çÇalışmamızda NEK sistemik hasar ile oluşturulduğundan barsak dokusunun yanısıra akciğerler de hasar görmüştür.

Sesamol hipoksi, soğuk ve reoksijenizasyon sonucu oluşan akciğer hasarını azaltmakta, akciğer dokusu üzerinde koruyucu etkinlik göstermektedir. Bu durum sesamolün antioksidan ve antiinflamatuar etkinliğiyle açıklanabilir.

Close