32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 55

THe Effects of Water and Lipid Soluble Components of Meconium on the Bowels of Embryos with Gastroschisis

Object: Previous studies have shown that contact with amniotic fluid (AF) causes serosal damage on the intestines of the fetus with gastroschisis. Experimentally it has been shown that meconium which is physiologically present in the AF is responsible for the intestinal damage on gastroschisis. At concentrations above the threshold level of 1/400 concentration intraamniotic meconium induce damage. Studies investigating which substances within the meconium directly lead to intestinal damage are still being conducted. Therefore, in this study we separated the water and lipid soluble components in order to investigate their respective roles on intestinal damage.

Materials and Methods: In this study, 13-day-old fertilized chick embryos (Gallus Domesticus) were used.  The chicks were divided into the following five groups: control, sham, meconium, water soluble components of meconium and lipid soluble components of meconium. On the thirteenth day of fertilization gastroschisis was created. Meconium was fractionated into water and lipid soluble components. Meconium, water soluble components of meconium and lipid soluble components of meconium were added into the amniotic fluid as 1/400 end concentrations. The degree of intestinal damage at histopathological investigation was evaluated from the anti-mesenteric sites the intestinal wall.   Kruskal-Wallis analysis of variance and the Mann-Whitney U test were used for statistical analysis. P values <0.05 were considered statistically significant.

Results: Intestinal serosal thickness, inflammation, fibrin and collagen formation were observed in all groups. There was no significant difference between the control and sham groups (p>0.05); however when the control and sham groups were compared with the other groups, there was a statistically significant difference (p<0.001). Comparison between the lipid soluble and water soluble groups showed a statistically significant difference (p<0.001). Comparison between the meconium group and all other groups showed a statistically significant difference (p<0.001).

Conclusion: This study shows that the lipid soluble components of meconium caused significantly more damage than the water soluble components of meconium. However, damage due to unfractionated meconium was much greater than damage due to lipid and water soluble components alone.

GAstroşizisli civciv embriyolarında intraamniyotik mekonyum ile oluşan barsak hasarında mekonyum su ve yağ fazlarının oluşan hasar üzerine etkilerinin araştırılması

Giriş ve Amaç: Gastroşizide barsak hasarı üzerine yapılan çalışmalarda amniyon sıvısı (AS) ile temas eden barsaklarda hasar oluştuğu gösterilmiştir. Hayvan deneylerinde fetüsün AS içerisine fizyolojik olarak mekonyum çıkardığı ve konsantrasyonunun 1/400’den daha fazla olduğu durumlarda barsak hasarı oluşturduğu gösterilmiştir. Mekonyumun içeriğindeki hangi madde ya da maddelerin barsak üzerine direk hasar verdiği halen araştırılmaktadır. Bu nedenle, mekonyumun su ve yağ fazlarına ayrılarak her bir fazın barsak hasarı üzerine etkilerini saptamak amacı ile bu çalışma planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 13 günlük embriyolu tavuk yumurtaları (Gallus Domesticus) kullanıldı. Kontrol, sham, mekonyum, mekonyum su fazı, mekonyum yağ fazı olmak üzere 5 grup oluşturuldu. Gastroşizis döllenmenin 13. gününde oluşturuldu. Mekonyum ayrıştırılarak su ve yağ fazları elde edildi. Mekonyum, mekonyum yağ fazı ve mekonyum su fazı son konsantrasyonu 1/400 olacak şekilde amniyon sıvısı içine uygulandı. Histopatolojik incelemeye alınan barsak örneklerindeki hasar derecesi anti-mezenterik taraftaki duvar kalınlıkları ölçülerek değerlendirildi. Gruplar arasındaki farklılıklar Kruskal-Wallis varyans analizi ve onu izleyen Mann-Whittney U testleri kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel olarak p<0.05 anlamlı kabul edildi.

Bulgular: Tüm gruplarda seroza kalınlıkları, enflamasyon, fokal fibrin ve kollajen birikim değerlendirildi. Kontrol grubu, sham grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p>0.05), diğer gruplarla karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptandı (p<0.001). Yağ fazı grubu su fazı grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.001). Mekonyum grubu diğer tüm gruplarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.001).

Sonuç: Bu çalışmada, mekonyumun yağ fazı ile oluşan barsak hasarının su fazı ile oluşan hasardan daha fazla olduğu gösterilmiştir. Mekonyum ile oluşan hasar ise mekonyumun ayrıştırılmış diğer iki fazına oranla daha fazladır. 

Close