32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 105

Posterior Sagittal Anorectoplasty in Vestibular Fistula: With or Without Colostomy

Introduction: Vestibular fistula (VF) is the most common type of anorectal malformation in females. This study was undertaken to compare the results and complications of one- and three-stage repairs in females with VF.

Material and Methods: We retrospectively reviewed 32 female patients with a diagnosis of VF admitted to Gaziantep University Hospital and Gaziantep Children’s Hospital between 2007 and 2014. The patients were divided into two groups:

Group 1: Patients with VF treated by one-stage procedure (without colostomy)(n=17)

Group 2: Patients with VF treated by three-stage procedure (with colostomy)(n=15)

Posterior sagittal anorectoplasty technique was performed as a definitive surgery in both groups.

Results

There were no significant differences between groups with respect to age, associated anomalies, wound infection, superficial wound dehiscence and mean postoperative hospitalization period. The mean time before resuming oral intake was 2±1.1 days (1-4 days) and 1.2±0.4 days (1-2 days) in Group 1 and Group 2, respectively. This difference was statistically significant (p=0.014). None developed major wound disruption, anal stenosis or rectal mucosal prolapse in either group. Eleven (64.7%) of the children in Group 1 and 10 (66.7%) of them in Group 2 were older than 3 years during the evaluation of continence. Constipation was encountered in 2 (18.2%) and 4 (40%) patients in Group 1 and Group 2, respectively.  All these patients had fecal impaction and 2 patients in Group 2 required fecaloma removal under general anesthesia. All patients in both groups had voluntary bowel movements. No patients were found totally incontinent in either group.  There were no significant differences between groups in terms of constipation, soiling and voluntary bowel movement.

Conclusion: These results showed that primary posterior sagittal anorectoplasty performed without a protective colostomy in VF has low morbidity and good continence rates.

 

Vestibüler Fistülde Posterior Sagittal Anorektoplasti: Kolostomili mi Kolostomisiz mi?

Giriş: Kızlarda en sık görülen anorektal malformasyon tipi vestibüler fistüldür. Bu çalışmada, vestibüler fistüllü kız çocuklarındaki tek ve üç evreli onarımların sonuçlarını ve komplikasyonlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır.

Hastalar ve Yöntem: 2007-2014 tarihleri arasında vestibüler fistül nedeni ile Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Gaziantep Çocuk Hastanesi’nde tedavi edilen 32 kız hasta geriye dönük olarak incelendi. Hastalar 2 gruba ayrıldı: Grup 1’de tek aşamalı (kolostomisiz) ameliyat edilen hastalar (n=17), Grup 2’de üç aşamalı (kolostomili) ameliyat edilen hastalar (n=15) yer aldı. Her iki grupta da definitif ameliyat olarak posterior sagittal anorektoplasti tekniği uygulandı.

Bulgular: Gruplar arasında operasyon yaşı, eşlik eden anomaliler, yara enfeksiyonu, yüzeyel yara açılması ve ortalama postoperatif hastanede kalış süresi açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Ortalama postoperatif oral başlama zamanı Grup 1’de 2±1.1 gün (1-4 gün) iken Grup 2’de 1.2±0.4 gün (1-2 gün) idi ve gruplar arasındaki bu fark anlamlı bulundu (p=0.014). Her iki grupta da olguların hiçbirinde major yara açılması, anal darlık veya rektal mukozal prolapsus gelişmedi. Grup 1’deki 11 (%64.7) ve Grup 2’deki 10 (%66.7) hasta kontinansın değerlendirildiği sırada 3 yaşından büyüktü. Grup 1’de 2 (%18.2), Grup 2’de ise 4 (%40) hastada kabızlık mevcuttu. Bu hastaların hepsinde fekalom birikmesi mevcuttu ve 2 tanesi genel anestezi altında fekalom temizliği gerektirdi. Her iki gruptaki tüm hastaların istemli barsak hareketleri mevcuttu. Her iki grupta da olguların hiçbirinde tam inkontinans gelişmedi. Gruplar arasında kabızlık, soiling ve istemli barsak hareketleri açısından anlamlı farklılık saptanmadı.

Sonuç: Bu sonuçlar, vestibüler fistüllü olgularda koruyucu kolostomi yapılmaksızın tek aşamalı posterior sagittal anorektoplasti uygulamalarının düşük morbidite ve iyi kontinans oranlarına sahip olduğunu göstermektedir.

Close