32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 28

.

.

Yeni Yanık Merkezimizin Çocuk Yaş Grubundaki Hastalarının Son Demografik Verileri

AMAÇ

Çocukluk  yaşlarında  fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açan ve hatta ölümlere sebebiyet verebilen önemli bir travma nedeni de yanıkdır. Son yıllarda ülkemizde yanık alanında ciddi bir planlamayla yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. Bu anlamda  2010 yılı Ekim ayında açılan yeni hastanemizde,  planlamaya uygun '' Yanık Merkezi ''statüsünde modern bir yanık birimi oluşturulmuştur.Daha çok Karadeniz bölgesine hitap etmekle birlikte, ülkemizin değişik yerlerinden hastanın kabul edildiği yanık merkezimizimizde tedavi edilen çocuk yaştaki hastaların demografik verileri sunulmuştur.   

YÖNTEM

Ekim 2010-Haziran 2014 tarihleri arasında yeni yanık merkezimizde tedavi edilen 330 çocuk hasta cinsiyet, yaş, yanık nedeni, yanık alanı, yanık bölgesi, yapılan müdaheleler ve mortalite gibi demografif veriler açısından incelendi.

BULGULAR

Bu dönemde tedavi gören 649 hastanın, %51'i (330 Hasta )  0-16 yaş arası çocukluk yaş grubu  hastadır.  Erkek/kız oranı 1.48 olarak bulundu. En sık rastlanan yaş grubu 1-4 yaşdır.  En sık gözlenen yanık alanı %10-%20 TBSA idi. En sık rastlanan yanık bölgesi ekstremiteler ve gövde idi.  En sık rastlanan yanık etkeni sıcak sıvılarla haşlanmaydı. Hastaların tamamı 2.derece ve üzeri yanık idi. Ortalama yatış süresi12 gün olarak bulundu.Hastalardan 78 'ine (%24)  debritman , greftleme, eskaratomi, faciatomi gibi cerrahi işlemler uygulanmıştır.Ek sorunlar mental retardasyon, astım bronşiale,epilepsi, pnömotoraks ve geç başvuran hastalarda sepsis ve yanık enfeksiyonu idi.  19 hastaya mekanik ventilatör ile solunum desteği verildi. Yara kültürlerinde en fazla üreyen bakteriler MRSA, Psödomonas aeruginosa,acinetobacter baumanii idi. Bu hastalarda 8 tanesi kaybedildi. Mortalite nedenleri sepsis, inhalasyon yanığı ve çoklu organ yetmezliği olarak belirlendi ve ölümler ortalama yanığın 9.gününde gerçekleşti(1-16 gün).  Mortalite oranı %2.4 olarak saptandı.

SONUÇ

Karadeniz Bölgesine hizmet veren Yanık Merkezimize ihtiyaç halinde, ülkemizin değişik bölgelerinden de ağır yanıklı hastalar kabul edilmektedir.  Öte yandan çevre sağlık kuruluşlarında yanık konusunda bilgi ve bilinçlenme arttıkça yanık merkezlerine tedavi için gönderilen hastalar daha ağır yanıklı veya ek sorunları olan hastalar olmakta dolayısıyla mortalite oranı artış gösterebilmektedir.

Close