32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 10

LAPAROSCOPICAL DIAGNOSIS AND TREATMENT IN SPLENOGONODAL FUSION

~~Introductıon: Splenogonadal fusion is a rare condition that characterized by splitting splenic  and gonadal tissues in intrauterine period. Typically it seems as an extra testicular mass and early diagnosis is difficult. Definitive diagnosis before operation is important because many unnecessary orchiectomies   can be done and in the literature this rate is high as  37 %. The definitive diagnosis before operation can prevent unnecessary orchiectomies. Herein in our case, a patient with splenogonadal fusion  treated without orchiectomy .
Case report: 7 year old boy presented our clinic as a left inguinal mass. He was operated with a diagnosis of left inguinal hernia  in another medical center. We made a laparoscopic exploration .Laparoscopic exploration revealed  a mass that elongated from spleen to inguinal region. We took frozen biopsy from this mass. This biopsy reported as a splenic tissue and then this mass is removed by laparoscopic operation without orchiectomy.
Conclusion: As in our case in differential diagnosis of scrotal extra testicular masses , splenogonodal fusion must be remembered. For establishing differential diagnosis of these masses laparoscopic exploration may helpful.  By this way unnecessary orchiectomies can’t be done in these clinically conditions.
 

SPLENOGONADAL FÜZYON LAPAROSKOPİK TANI VE TEDAVİ

~~Giriş Splenogonadal füzyon, splenik ve gonadal yapıların intrauterin dönemde birleşmesi ile karakterize nadir görülen konjenital anomalidir.Tipik olarak ekstratestiküler kitle şeklinde kendini gösterir ve nadiren preoperatif olarak tanı konulur.Litaretürde yaklaşık 150 olgu belirtilmiştir. Ameliyat öncesi teşhis önemlidir çünkü literatürde bu tip vakalarda % 37’ye varan oranlarda gereksiz orkiektomi bildirilmiştir. Bu nedenle ameliyat öncesi teşhis gereksiz invaziv cerrahi ve orkşiektomiyi önleyecektir. Burada inmemiş testisle birlikte splenogonadal füzyonu olan ve gereksiz orşiektomiden kaçınılan bir hasta sunulmaktadır.

Olgu:7 yaşında erkek hasta dış merkezde sol inguinal herni tanısıyla ameliyata alınmış. Sol inguinal bölgede kitle ve intraoperatif  kanama olması üzerine  işleme son verilerek kliniğimize sevk edildi. Hasta operasyona alınarak tanısal laparoskopi yapıldı. Olguda dalaktan köken alan ve sol inguinal kanaldan geçerek skrotuma ulaşan kitle izlendi.  Kitlenin splenogonadal füzyon anomalisi olduğu düşünülerek frozen alındı. Frozen sonucunu dalak  dokusu olarak rapor edilmesi üzerine laparoskopik olarak eksize edildi.
Sonuç:Olgumuzu nadir olması, klinik olarak ayırıcı tanı zorluğu oluşturabilmesi ve intraskrotal/ekstratestiküler kitlelerin ayırıcı tanısında göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatmak istedik. Olgumuzda olduğu gibi ektratestiküler skrotal kitlelerin ayırıcı tanı ve tedavisinde laparoskopi gereklidir. Laparoskopik yardımıyla, geniş görüş sağlayarak,  intraoperatif frozen biyopsi çalışarak ve bunun sonucunda  gereksiz orşiektominin önüne geçilebileceğini göstermiş olduk.

 

 

 

Close