33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 85

Endoscopic Management of Foreign Bodies in the Upper Gastrointestinal Tract, in Children

E Ergün, B Türedi, Y Taştekin, G Küçük, G Göllü, A Yağmurlu, M Çakmak, H Dindar, M Bingöl Koloğlu
Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Background: Foreign body(FB) ingestion is a common and potentially serious problem in children. The aim of this study is to review the experience on managing FBs in upper gastrointestinal tract with special emphasis on endoscopic techniques used for FB extraction.

Material and Methods: A seven-year retrospective review of children who were admitted with upper gastrointestinal FB and required endoscopic management between January 2007 and September 2014 was undertaken. Clinical data, location of the FB, management techniques were evaluated. The patients with all esophageal FBs, disk batteries and sharp objects entrapped in stomach underwent emergent endoscopic foreign body removal.

Results: Hundred and two children were treated for upper gastrointestinal FB ingestion, of which 56% were entrapped in stomach and 44% in esophagus. The mean age of the patients was 33 months (7 months -15 years). The most frequently ingested item was coin (34%), followed by small disk batteries (21%) and safety pins (15%). Esophageal FBs were most commonly entrapped in the upper third of the esophagus (71%) followed by middle third (18%) and lower third of esophagus (11%). 63% of the patients were treated with flexible endoscopy whereas 31% were treated with rigid endoscopy. In 6% long-bladed laryngoscope and Magill forceps were used. In one patient who ingested two magnets, one of the magnets which were buried into the stomach wall could not be removed endoscopically and required laparotomy. Rigid endoscopy was preferred mostly in upper esophageal foreign bodies. Optical forceps (35%) were the most commonly used tool, followed by grasping forceps (25%), polypectomy snares (20%) and tripod forceps (10%). The FB was successfully removed in 99% of patients.

Conclusions: Flexible endoscopic treatment is a safe and reliable procedure with a high success rate in upper gastrointestinal FBs. Rigid endoscopy is suitable for esophageal coins since optical forceps allow strong grasping of the coin. However retrieval of sharp objects like safety pins requires flexible endoscopic view for a safe FB extraction. Various removal tools should be available for successful FB removal. Grasping forceps and polypectomy snares are the most effective tools in the removal of gastric foreign bodies.

Çocuklarda Üst Gastrointestinal Sistem Yabancı Cisimlerine Endoskopik Yaklaşım

E Ergün, B Türedi, Y Taştekin, G Küçük, G Göllü, A Yağmurlu, M Çakmak, H Dindar, M Bingöl Koloğlu
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Giriş:Yabancı cisim yutma, çocuklarda sık görülen problemdir. Bu çalışmada üst gastrointestinal sistem(GİS) yabancı cisimlerinin çıkarılmasında uygulanan endoskopik tekniklerin sunulması amaçlandı.

 

Hastalar ve Yöntem: Ocak 2007 Eylül 2014 arasında üst GİS’te yabancı cisimle başvuran ve endoskopik girişim yapılan hastalar retrospektif taranarak çalışmaya alındı. Klinik bulgular, yabancı cismin yeri, kullanılan yöntem ve komplikasyonlar değerlendirildi. Özofagusta yabancı cisim olan, midede pil ve kesici cisim olan çocuklar acil endoskopik yabancı cisim çıkarılması işlemine alındı. Midede bir haftadan uzun süredir duran yabancı cisimlerde de endoskopi yapıldı

 

Sonuçlar: Üst GİS’te yabancı cisim nedeniyle endoskopi yapılan 102 hastanın % 56’sında mide, % 44’ünde özofagusta yabancı cisim izlendi. Hastaların ortanca yaşı 33 aydı(7 ay-15 yaş). Endoskopi ihtiyacı olan en sık yutulan cisim para(% 34), ikinci en sık saat pili(%21) ve çengelli iğne(%15) idi. Diğerleri ( %40 ) ise kolye ucu, mıknatıs, bilye, oyuncak parçası, vida, ve tükenmez kalem gibi değişik yabancı cisimlerdi.Özofagustaki yabancı cisimlerin en sık özofagusun üst 1/3’lük kısmında%71) iken özofagus orta 1/3’te %18, son olarak da alt 1/3’te %11 oranında takıldığı görüldü. Çocukların %63’ünde bükülebilir endoskop, % 31’inde ise rijid özofagoskop kullanıldı. Hastaların % 6’sında ise uzun blade laringoskop ve Magill pensi kullanıldı. İki adet mıknatıs yutmuş olan bir hastada mıknatıslardan birisi endoskopik olarak çıkarılırken  mide duvarına  gömülmüş olan diğeri laparotomi ile çıkarıldı. En sık kullanılan aletler optikal forseps(%35), grasper(%25), polipektomi snare(%20) ve tripod(%10) olarak sıralanmaktadır. İşlem sonrası % 99 oranında yabancı cisim başarılı bir şekilde çıkartıldı.

 

Sonuç: Bükülebilir endoskopik tedavi üst GİS yabancı cisimlerinde yüksek başarı oranına sahip güvenli ve etkin bir yöntemdir. Özofagustaki madeni paralarda, rijid özofagoskop ile birlikte yabancı cisimin tutuşunu sağlayan optikal forsepsler faydalıdır. Ancak çengelli iğne gibi kesici nesnelerin çıkartılmasında görüş alanı daha geniş olduğu için bükülebilir endoskopi daha güvenlidir.Endoskopi sırasında çeşitli çıkarma aletleri işlemin başarılı olabilmesi için hazırda tutulmalıdır. Grasper ve polipektomi snare midedeki  yabancı cisimlerin çıkarılmasında en etkin aletlerdir.

Close