33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 140

Diagnostic Dilemma: Giant Ovary Cyst

M Yiğiter, ME Çelikkaya, A Oral, T Chyndolotov, AB Salman
Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum

Abstract: The most of non neoplastic over cysts that seen in pediatric age group are often benign cystic lesions. Although the simple functional cysts are predominant, cystic epithelial tumors or cystic germ cell tumors are also seen rarely.

Case Report: A 15-year-old girl referred to our clinic with rapid gaining weight and abdominal distention. In physical examination, there was a giant mass lie down from pelvis to xyphoid process. An abdominal USG scan showed a multilocular cystic mass involving the whole abdomen. MR Imaging showed cystic structure which has thin walls. It is considered as mesenteric cyst in first thought. The tumor markers AFP was 2.06 (0-5 ng/ml) and BHCG was 0.11 (1-5 mIU/ml). They were almost normal except for CA 19-9: 125U/ml (0-33 U/ml) and CA-125:34.5 U/ml (0-16.3 U/ml). The mass was observed left ovarian origin in operation. There wasn’t any observation for tumor metastasis of diaphragm, pelvis, periton or abdominal wall. Left salpingo-oophorectomy was made.  The mass was measured approximately 25x30 cm and 10 kg in weight. Histopathological assessment revealed a mature cystic teratoma.

Conclusion: Intestinal duplication cysts, mesentary cysts, omentum cysts, hematocolpos, urakus cyst, choledochus cysts, pancreatic,splenic and renal cysts, hydronephrosis, hydatic cyst and ascites involve in the differential diagnosis of cystic ovarian  masses. Although origin of cystic structure determined by advanced radiological diagnostic methods, the ovarian origin of cystic structure could not be determined neither USG nor MR imaging as in our case. On the other hand tumor markers are use in many of patients for pre-operative differential diagnosis. The thin tumor wall and as a consequence of that ; ruptured or inflammated  tumor wall cause increase in the level of CA 19-9 that are valuable diagnostic methods especially in giant ovary tumors.

Tanısal İkilem: Dev Over Kisti

M Yiğiter, ME Çelikkaya, A Oral, T Chyndolotov, AB Salman
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum

Özet: Çocukluk çağın da görülen over kitlelerin çoğu neoplastik olmayan sıklıkla beningn kistik lezyonlardır. Basit fonksiyonel kistler en sık karşılaşılanlar olmakla beraber kistik epiteliyal tümörler veya kistik germ hücreli tümörler de nadir olarak karşımıza çıkmaktadır.


Olgu: 15 yaşında kız hasta, hızla kilo alma ve karnında giderek artan şişlik yakınması ile kliniğimize başvurdu.  Fizik muayenede yaygın batın distansiyonu mevcut idi. Palpasyon ile sınırları net ayırt edilemeyen, kistik olduğu düşünülen pelvisden ksifoide kadar uzanan dev bir kitle tespit edildi. USG’de tüm batını dolduran multiloküle kistik kitle gözlendi. MR’da batının tamamını dolduran ince duvarlı, solid komponent içermeyen, abdominal yapıları belirgin baskılayan, sağ üreter distal kesiminde basıya bağlı stenoza neden olan öncelikle mezenterik kist olduğu düşünülen kistik yapı gözlendi. CA 19-9: 125U/ml (0–33 U/ml) ve CA-125: 34.5 U/ml (0–16.3 U/ml) idi ancak AFP: 2.06 (0-5 ng/ml) ve ΒHCG: 0.11(1-5 mIU/ml) ile normal aralıkta idi.  Operasyonda kistik kitlenin sol ovaryal kaynaklı olduğu görüldü. Diafragma da, pelvis de, periton da veya abdominal duvar da tümör metastazı gözlenmedi. Sol salphingo-ooferektomi yapıldı. Kitle yaklaşık 25x30 cm ebatlarında ve 10 kg ağırlığında idi. Histopatholojik incelemede tümör matür kistik teratom olarak rapor edildi.

Sonuç:  Kistik over kitlelerinin ayırıcı tanısında, intestinal duplikasyon kistleri, mezenter kistleri, omentum kistleri, hematokolpos, urakus kisti, koledok kistleri, pankreatik, splenik ve ranal kistler, hidronefroz, kist hidatik ve asit yer almaktadır. İlerlemiş radyolojik tanı yötemleri ile kistik yapının orjini genellikle belirlenebilmesine karşın, bizim vakamızda ne Ultrasonografi ile ne de MR ile kistik yapının over kaynaklı olduğu tespit edilememiştir. Tümör markerları birçok hasta da ameliyat öncesi ayırıcı tanı da kullanılmaktadır. Özelikle dev over tümörlerinde tümör duvarının ince olması ve buna bağlı olarak rüptürü veya inflamasyonu neticesinde CA19-9un yüksek olması değerli bir tanı yöntemidir.

Close