33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 6

THE ROLE OF CALPROTECTIN, LACTOFERRIN AND HIGH-MOBILITY GROUP BOX 1 PROTEIN ON DIAGNOSIS OF ACUTE APPENDICITIS IN CHILDREN

S Büyükbeşe Sarsu*, AB Erbağcı**, H Ulusal**, SC Karakuş**, ÖG Bülbül**
*Gaziantep Children's Hospital
**Faculty of Medicine, University of Gaziantep

Introduction: The need for a novel, non-invasive and inexpensive laboratory marker is obvious to decrease the morbidity in acute appendicitis (AA). In this study we aimed to investigate the role of serum calprotectin (CP), lactoferrin (LF), and high-mobility group box-1 protein (HMGB-1) levels and fecal CP and LF levels in differential diagnosis of AA in patients who suffer from right lower quadrant abdominal pain.

Patients and Method: Totally 120 children, admitted to Gaziantep Children Hospital between 2013-2014, were included in this prospective study. Participants were grouped into 4 as;

Group 1: Healthy controls (n=30)

Group 2: Patients with right lower quadrant pain-other than appendicitis (n=30)

Group 3: Patients with acute uncomplicated appendicitis (n=30)

Group 4: Patients with acute complicated appendicitis (n=30)

Results: In diagnosis of uncomplicated AA, area under the curve (AUC) for fecal LF was determined as 1.00 and the cut-off level was determined as 25 μg/gr feces. For this level, its sensitivity, specificity and accuracy were 100%. The sensitivity and specificity of serum CP in the diagnosis of AA were 73.3% and 100%, respectively for the 670 ng/ml cut-off value. For the 30 ng/ml cut-off value of serum HMGB-1 levels; the sensitivity was 76.7% and the specificity was 100%.  In diagnosis of complicated AA, AUC for fecal LF, serum CP and serum HMGB-1 were determined as 1.00 and the cut-off level was determined as 25 μg/gr feces, 670 ng/mL and 30 ng/mL, respectively. For these values, sensitivity, specificity and accuracy were 100%.

Conclusion: In the view of these results, serum HMGB-1, serum CP and fecal LF constitute novel markers in diagnosis of AA. Moreover, their levels may be helpful for the clinicians to judge about the severity of the condition. Further, larger studies are warranted to determine the diagnostic potential of HMGB-1, LF and CP in AA. 

ÇOCUKLARDAKİ AKUT APENDİSİT TANISINDA KALPROTEKTİN, LAKTOFERRİN VE HIGH-MOBILITY GROUP BOX 1 PROTEİNİN TANISAL DEĞERLERİ

S Büyükbeşe Sarsu*, AB Erbağcı**, H Ulusal**, SC Karakuş**, ÖG Bülbül**
*Gaziantep Çocuk Hastanesi
**Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi

Giriş: Akut apendisitte morbiditenin azaltılması için özgün, non-invazif ve ucuz bir laboratuvar belirtecine ihtiyaç olduğu aşikardır. Bu çalışmada, sağ alt kadran ağrısı olan hastaların akut apendisit ayırıcı tanısında serum kalprotektin (KP), laktoferrin (LF) ve high-mobility group box-1 protein(HMGB-1) düzeyleri ile fekal KP ve LF düzeylerinin rollerinin araştırılması amaçlandı.

Hastalar ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 2013-2014 yılları arasında Gaziantep Çocuk Hastanesi’ne başvuran 120 çocuk dahil edildi. Hastalar 4 gruba ayrıldı:

Grup 1: Sağlıklı çocuklar (n=30)

Grup 2: Sağ alt kadran ağrısı olan ancak apendisit tanısı almayan hastalar (n=30)

Grup 3: Akut komplike olmayan apendisiti olan hastalar (n=30)

Grup 4: Akut komplike apendisiti olan hastalar (n=30)

Bulgular: Akut unkomplike apendisit tanısında, fekal LF için area under the curve (AUC) değeri 1.00 olarak hesaplandı. Cut-off değeri 25 μg/gr feçes alındığında duyarlılık, özgünlük ve doğruluk oranları %100 idi. Serum CP’de cut-off değeri 670 ng/ml alındığında duyarlılık %73.3 ve özgünlük %100 olarak hesaplandı. Serum HMGB-1düzeylerinde cut-off değeri 30 ng/ml için duyarlılık %76.7 ve özgünlük %100 olarak bulundu. Akut komplike apendisit tanısında, fekal LF, serum CP ve serum HMGB-1 için AUC değeri 1.00 olarak hesaplandı. Fekal LF, serum CP ve serum HMGB-1 düzeylerinde sırasıyla 25 μg/gr feçes, 670 ng/mL ve 30 ng/mL cut-off değerleri alındığında duyarlılık, özgünlük ve doğruluk oranları %100 idi.

Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre serum HMGB-1, serum CP ve fekal LF, AA tanısında kullanılabilecek özgün belirteçlerdir. Ayrıca, bu belirteçlerin düzeyleri klinisyenlere akut apendisitin komplike olup olmadığının anlaşılması konusunda yardımcı olabilir. HMGB-1, LF ve CP’nin akut apendisit tanısındaki rollerinin kesinleşmesi için daha büyük hasta gruplarıyla yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.

Close