33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 159

Giant thymoma: A case report:

A Temiz*, E İnce*, SS Ezer*, HÖ Gezer*, B Hasbay**, A Erbay***, A Hiçsönmez*
*Baskent University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Baskent University Faculty of Medicine Department of Pathology
***Başkent University, Department of Pedaitrics

Aim: Thymic masses consist of 2-3% of all mediastinal masses in children. Thymoma is very rare, less than 1% of mediastinal masses. Thymic masses may be asymptomatic or present with mass effect. This study presents a case with giant thymoma that filled major portion of the thoracic space and presented with non-specific symptoms.

Case: A 6,5 years old female patient administered with intermittent caught and fever. Computerized thoracic tomography demonstrated giant mass that located predominantly at anterior mediastinum, spreaded to the both hemithorax, filled major portion of the thoracic space and surrounded the hearth, and main vascular structures. Trucut biopsy diagnosed as thymoma. Median sternotomy was performed. Left phrenic nerve was preserved and right portion of the mass delivered from incision. Mass was dissected from vena cava, arcus aorta, pericardium and left brachial vein. Three arterial braches from internal mammarial arteries were ligated and divided. Two venous branches connected with left brachial vein were ligated and divided. Left phrenic nerve and nervus vagus were found between mass and pericardium and were preserved. Mass was totally excised. Pathologic evaluation was resulted as thymoma.

Conclusion: Thymic masses usually excised thoracoscopically. However, thoracoscopy cannot be purposive for excision of giant masses. Surgical treatment and excision via sternotomy should keep in mind to reduce morbidity and mortality and to perform complete excision.

Dev timoma olgusunda yaklaşım: olgu sunumu

A Temiz*, E İnce*, SS Ezer*, HÖ Gezer*, B Hasbay**, A Erbay***, A Hiçsönmez*
*Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
***Başkent Üniversitesi, Pediatri AD

Giriş: Timus kökenli kitleler çocukluk çağı mediastinal kitlelerin %2-3’ünü oluşturur. Timomalar %1’den daha az oranda, oldukça nadirdir. Timik kitleler asemptomatik, rastlantısal tespit edilen kitle olabileceği gibi sıklıkla bası semptomları ile belirti verebilirler. Burada torakal boşluğun büyük kısmını dolduran ve non-spesifik bulgularla seyreden dev timoma olgusunu sunduk.

Olgu: 6,5 yaşında kız olguda, 5 ay önce başlayan aralıklı öksürük şikayetine 1 ay önce ateş şikayeti eklenmiş. Çekilen tomografisinde ön mediasteni dolduran, sola daha belirgin olmak üzere her iki akciğer anterioruna uzanan, torakal boşluğun büyük kısmını dolduran, mediastinal ana vasküler yapıları ve kalbi büyük oranda çevreleyen solid ve kistik alanlardan oluşmuş, 15x18x11 cm boyutlarında kitlesel lezyon tespit edildi. Trucut biyopsi sonucu timoma olarak sonuçlandı. Median sternotomi yaklaşımı ile toraksa girildiğinde tüm ön mediasteni dolduran sağ ve sol hemitoraksa uzanan kitleye ulaşıldı. Önce kitlenin sağ tarafa uzanan kısmı serbestleştirildikten sonra plevral boşluğa ulaşıldı. Sağ frenik sinir görüldü ve korundu. Kitle perikard, aort kökü, vena kava ve sol brakial venden serbestleştirildi. İnternal mamarian damarlardan ve boyundan gelen üç adet arteriel yapı bağlandı. Sağ ve sol timus loblarından sol brakial vene uzanan kalın iki adet ven görüldü ve bağlandı. Sol tarafta kitle ile perikard ve vasküler yapılar arasında kalan sol frenik sinir ve nervus vagus ayrı ayrı görülerek korundu. Kitle proksimalde boyuna doğru uzanan kısmı ile birlikte total eksize edildi. Patolojik inceleme timoma olarak sonuçlandı.

Tartışma: Timik kitleler sıklıkla torakoskopik yaklaşımla rahatlıkla eksize edilebilmektedir. Bununla birlikte, olgumuz gibi geç tanı alan, her iki hemitoraksta geniş alanları dolduran, dev kitlelerde, torakoskopi mümkün olmayabilir. Bu olgularda morbidite ve mortalitenin düşürülmesi açısından sternotomi ile yapılan girişimler cerrahi ve hasta güvenliği açısından akılda tutulmalıdır.

Close