33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 2

Effects of albumin and vitamin C on wound healing in an ileal anastomosis model in adolescent rats

A Bayraktaroğlu*, D Baskın Embleton*, MF Bozkurt**, T Köken***, S Çetinkurşun*
*Afyon Kocatepe University, Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery, Afyonkarahisar, Turkey
**Afyon Kocatepe University Veterinary Faculty, Department of Pathology, Afyonkarahisar, Turkey
***Afyon Kocatepe University Medical Faculty, Department of Biochemistry, Afyonkarahisar, Turkey

Aim: To prevent anastomotic leaks and increase the tissue strength, the effects of vitamin C and human albumin in wound healing were studied in an experimental model of intestinal anastomosis in adolescent rats.
Materials and method: Six weeks old Wistar albino female rats were used. There were 5 groups consisted of 6 rats: control, sham, albumin, vitamin C and albumin + vitamin C. Laparotomy was performed, and after getting blood samples for biochemical evaluation of total protein and albumin values, an ileal anastomosis was created. Vitamin C was given orally, and albumin was given intraperitoneally. On postoperative 7th day, relaparotomy was performed, blood samples were taken, anastomosis site was excised and bursting pressure of the anastomosis was measured. Tissue samples including anastomosis were taken for histopathological examination. Hematoxylene eosilin, CD-31 and Picrosirius red staining were used to evaluate wound healing.
Results: Bursting pressures of the anastomosis were higher in albumin, vitamin C and vitamin C + albumin groups compared to control group and the differences were statistically important (P<0,012), (P<0,004), (P<0,001). There were no statistically significant difference in histopahtological scoring between the groups. Immunohistochemical staining of collagen fibrils with Picrosirius red revealed that, compared to immature green fibrils in control group, there were less immature green fibrils in albumin, vitamin C and albumin + vitamin C groups which was statistically important (P<0,000), (P<0,001), (P<0,000). CD-31 staining was performed in tissues in the anastomosis area to evaluate angiogenesis. Angiogenesis was increased in vitamin C and albumin + vitamin C groups compared to control group and the difference was statistically important (P<0,021), (P<0,017). Increase in angiogenesis in these 2 groups were also higher than the increase in albumin group, and these differences were also statistically important (P<0,019), (P<0,015).
Conclusion: Administration of vitamin C and albumin either alone or in combination increased the bursting pressure of the anastomosis. Angiogenesis was also increased. These findings suggest that in patients that an intestinal anastomosis was performed, using vitamin C and albumin may increase tissue strength and promote healing by increasing angiogenesis.

Adölesan ratlarda deneysel barsak anastomozu modelinde albümin ve C-vitamini desteğinin yara iyileşmesindeki önemi

A Bayraktaroğlu*, D Baskın Embleton*, MF Bozkurt**, T Köken***, S Çetinkurşun*
*Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD. Afyonkarahisar, Türkiye
**Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji A.D., Afyonkarahisar, Türkiye
***Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya A.D., Afyonkarahisar, Türkiye

Amaç: Deneysel barsak anastomozu modelinde; anastomoz kaçaklarını önlemek ve doku direncini arttırmak amacıyla adölesan ratlarda C-vitamini ve human albüminin tek tek ve kombine kullanımının barsak anatomozu iyileşmesi üzerine etkileri araştırılmıştır.

Gereç ve yöntem: Çalışmada 6 haftalık adölesan Wistar albino dişi ratlar kullanıldı. Her birinde 6’şar rat bulunan 5 grup oluşturuldu: Kontrol, sham, albumin, C vitamini, albumin + C vitamini. Deney modelinde; anestezi altında preoperatif biyokimyasal değerlendirme için kan örnekleri alındı. Laparotomi yapılarak ileal anastomoz yapıldı. C-vitamini oral, albümin intraperitoneal olarak verildi. Postoperatif 7. günde relaparotomi yapılarak anastomoz bölgesi çıkarıldı ve patlama basıncı ölçüldü. Postoperatif, biyokimyasal değerlendirme için kan örnekleri alındı. Kan örneklerinde total protein ve albümin değerlerine bakıldı. Doku örnekleri histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak hemotoksilen eozin, CD-31 ve Picrosirius red boyaması ile değerlendirildi.

Bulgular: Histopatolojik skorlamada gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı fark saptanmadı. Barsak patlama basıncında; albümin, C-vitamini ve albümin + C-vitamini verilen gruplarda kontrol grubuna göre daha yüksek basınç değerleri elde edilerek istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı(P<0,012), (P<0,004), (P<0,001). İmmunohistokimyasal olarak kollajen fibrillerinin picrosirius red boyama sonuçları değerlendirilerek kontrol grubundaki yeşil fibrillere (olgunlaşmamış kollajen fibrilleri) göre albümin grubu, C-vitamini grubu ve C-vitamini+albümin grubunda daha az sayıda yeşil fibril bulunması açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı(P<0,000), (P<0,001), (P<0,000). Anastomoze barsak dokularında CD-31 boyaması yapılarak anjiogenezis değerlendirilerek kontrol grubuna göre C-vitamini ve C-vitamini + albümin gruplarında daha fazla anjiogenezis saptanarak istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (P<0,021), (P<0,017). Albümin grubuna göre C-vitamini ve C-vitamini + albümin gruplarında daha fazla anjiogenezis saptanarak istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (P<0,019), (P<0,015).

Çıkarımlar: Anastomoz kaçaklarını önlemek ve doku direncini arttırmak amacıyla C-vitamini ve albüminin tek tek ve kombine kullanımı barsak patlama basıncını arttırarak doku direncine önemli katkı sağlamıştır. Anjiogenezisi de arttırarak doku iyileşmesini hızlandırmıştır. Bu bulgular, barsak anastomozu yapılan olgularda albümin ve C-vitamini kullanımının anastomoz iyileşmesine ve dokunun rejenerasyonuna önemli katkı sağlayacağını düşündürmüştür.

Close