33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 109

Outcome of gastroschisis repair: Single center experience

E İnce, A Temiz, SS Ezer, HÖ Gezer, A Hiçsönmez
Baskent University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
Aim: The initial principle of gastroschisis treatment is to replace the visceral organs to the abdominal cavity safely for good functional maintenence and achieve a good cosmetic result for the patient. For this fundamental purpose, there are several surgical techniques. The aim of our study is to to present a single center experience and evaluate the outcomes of our patients.

Materials and Methods: We enrolled 15 infants with gastroschisis in the last ten years. The following clinical features which are the gestational age, birth weight, associated congenital malformations, surgical techniques, parenteral nutrition, mechanical ventilation and length of hospitalization were retrospectively evaluated.

Results: The gestational age ranged from 34 to 40 weeks. Birth weight ranged from 1700 g to 3200 gr. 11 patients were diagnosed by antenatal ultrasound. Atrial septal defect (n=5), meningocel (n=1), cleft palate and microglottis (n=1) were dteceted as other congenital anomalies. Of 15 patients, 3 patients had complex gastroschisis; gangrene (n=1), perforation (n=2), jejunal atresia (n=1) and volvulus (n=1). Operative primary closure was preferred in 12 patients. Staged closure with silo procedure was performed in 3 patients. Duration of mechanical ventilation and total parenteral nutrition (TPN) was 3.7 ± 1.0 days and 24.3 ± 9.7 days, respectively. Enteral feding was started at 35.9 ± 4.6 days. The duration of hospitalization was 36.7 ± 13.3 days. Two patients died in the hospital. Sepsis with multiorgan failure and short gut syndrome were death causes.

Conclusion: Good visceral function and acceptable cosmetic results have been achieved by our surgical techniques in 13 of 15 patients who admitted to our center. We have seen that our experience was similar with the data in the literature.

Gastroşizis onarım sonuçları: Tek merkez deneyimi

E İnce, A Temiz, SS Ezer, HÖ Gezer, A Hiçsönmez
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Amaç: Gastrişizis onarımındaki öncelikli amaçlar visseral organların abdomen içine güvenli bir şekilde yerleştirilerek fonksiyonlarının devamlılığını sağlamak ve iyi bir kozmetik sonuç elde etmektir. Bu temel hedeflere yönelik çeşitli cerrahi teknikler uygulanmaktadır. Çalışmanın amacı, tek bir merkez olarak deneyimlerimizi sunmak ve sonuçlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: On yıl da gastroşizis tanılı 15 olgu çalışmaya alındı. Olguların parametreleri retrospektif olarak gebelik yaşı, doğum ağırlığı, ilişkili anomaliler, kullanılan cerrahi teknik, parenteral beslenme, mekanik ventilasyon, hastanede kalış süresi ve kozmetik sonuçlar değerlendirildi.
Bulgular: Gestasyonel yaşları 34 ile 40 hafta arasında değişmekteydi. Doğum ağırlığı 1700 g ve 3200 g arasındaydı. 15 olgunun 11’i antenatal ultrasonografi ile teşhis edilmişti. 4 hasta takipsiz gebelikler idi. Ek anomali olarak atriyal septal defekt (n=5), meningosel (n=1), yarık damak ve microglottis (n=1) tespit edildi. 3 olgu komplike gastroşizis olgusuydu. Bu hastalarda, nekroz (n=1), perforasyon (n=2), jejunal atrezi (n=1) ve volvulus (n=1) tespit edildi. Cerrahi olarak primer kapatma (n = 12) ve aşamalı silo prosedürü (n = 3) gerçekleştirildi. Mekanik ventilasyon ve total parenteral beslenme (TPN) süresi sırasıyla, ortalama 3.7 ± 1.0 gün ve 24.3 ± 9.7 gün idi. Enteral beslemeleri ortalama 35. (35.9 ± 4.6) günde başlandı. Hastanede kalış süreleri ortalama 36.7 ± 13.3 gün idi. İki hasta tedavi sürecinde kaybedildi. Silo prosedurü uygulanan bir hasta sepsis ve çoklu organ yetmezliğinden postoperatif ilk hafta içinde, midgut volvulusu olan bir diğer hasta 5. ayın sonunda kısa bağırsak sendromu ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle kaybedildi.
Sonuç: Merkezimize başvuran 15 olgudan 13’ünde uyguladığımız cerrahi yaklaşım ile iyi bir visseral fonksiyon ve kabul edilebilir kozmetik sonuç elde ettik. Literatür verileri ile karşılaştırıldığına benzer sonuçlar olduğunu gördük.

Close