33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 16

Inverted Meckel’s Diverticulum Simulating Pedunculated Polyp as a Lead Point for Intussusception In a Child

C Bilir*, A Sayan*, T Özdemir*, G Orhan*, E Abay*, G Diniz**, G Köylüoğlu*
*Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
**Tepecik Training and Research Hospital Pathology Laboratory

AIM: Although inverted Meckel’s diverticulum leading to is commonly seen in adults, such cases are very few in children. A case is reported to emphasize the clinical features.


MATERIAL AND METHODS: 9-year-old male patient was brought to the emergency department with acute abdominal symptoms in September 2014. After the routine examination and uncessation of the symptoms after enema, the patient was consulted to our clinic.


FINDINGS: The patient’s story was crampy abdominal pain consistent for three days and vomiting Air-fluid levels in plain X-ray and fluid has been found around the intestines in abdominal ultrasonography. Patient has been operated with the prediagnosis of perforated appendicitis. During the exploration, the appendix was found to be normal. An inverted Meckel’s diverticulum containing ectopic tissue was found at a hyperemic zone 20 cm proximal to the ileocecal valve. Deinvagination was thought to be due to enema application. Resection and anastomosis was preferred because of the ectopic tissue. In histopathological examination ectopic gastric mucosa is identified in Meckel’s diverticulum.


RESULT: Meckel’s diverticulum or inverted Meckel’s diverticulum may be the cause of invagination should be thought in children that have acute abdominal or invagination symptoms. This helps to prevent the complications such as perforation after unnecessary applications of enemas.

Çocukta Saplı Polip Gibi Davranarak İnvaginasyona Yol Açan Ters Dönmüş Meckel Divertikülü

C Bilir*, A Sayan*, T Özdemir*, G Orhan*, E Abay*, G Diniz**, G Köylüoğlu*
*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı

AMAÇ: Erişkinlerde, ileum lümeninde polipe benzeyen ve invaginasyona yol açan ters dönmüş Meckel divertikülü sık görülmesine rağmen; bu tip olgular çocuklarda çok azdır. Kliniğimizde sağaltılan böyle bir olgu, klinik özelliklerine dikkat çekmek için sunulmuştur.


GEREÇ VE YÖNTEM: Eylül 2014’de akut karın belirtileri ile acil servise getirilen 9 yaşındaki erkek hastaya acil serviste rutin kan ve idrar incelemeleri yapıldıktan sonra ADBG ve karın USG çekilmiştir. Acil servis doktorlarının kararı ile lavman uygulandıktan sonra belirtileri geçmeyen hasta kliniğimize yatırılarak acil ameliyata alınmıştır.


BULGULAR: Öyküsünde, üç gündür devam eden karın ağrısı, kusma yakınmaları olan hastada çekilen ADBG’de yaygın hava-sıvı düzeyleri; karın USG’de ise barsaklar çevresinde sıvı saptanmıştır. Acil serviste, karın ağrısının barsaklardaki gaita retansiyonuna bağlı olduğu düşünülerek lavman uygulanan hastaya lavman sonrası çekilen ADBG’de hava-sıvı düzeylerinin kaybolduğu; ancak yakınmalarının devam ettiği gözlenerek hasta kliniğimize danışılmıştır. Kliniğimizde, hastada perfore apandisit olduğu düşünülerek yapılan ameliyatta appendiks normal bulunmuştur. Daha sonra ters dönmüş Meckel divertikülünün olduğu ve ektopik doku içerdiği; ileoçekal valve doğru ileumda yaklaşık 20 cm. alanda hiperemi bulunduğu görülmüştür. Bu alanda, yapılan lavman ile düzelen ileoileal invaginasyon bulunduğu düşünülmüş; ektopik doku içerdiğinden Meckel divertikülünün olduğu alan için rezeksiyon ve anastomoz yapılmıştır. Histopatolojik incelemede Meckel divertikülünde ektopik mide mukozası belirlenmiştir. 


SONUÇ: Akut karın veya invaginasyon belirtileri bulunan çocuklarda Meckel divertikülü veya ters dönmüş Meckel divertikülünün invaginasyon nedeni olabileceği düşünülmelidir. Böylece, lavman gibi gereksiz uygulamaların oluşturacağı perforasyon gibi komplikasyonlar önlenmiş olur.

Close