33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 86

LEIOMYOMA CASE MIMICKING AXILLARY LYMPHADENITIS

MN Cevizci*, A Fettah**, AA Köseoğulları Bulut*, M Demir*, H Cevizci***
*Erzurum Regional Training and Research Hospital, Dept. of Pediatric Surgery
** Erzurum Regional Training and Research Hospital, Pediatric Hematology
***University of Atatürk, Faculty of Medicine, Dept. Of Family Medicine

Introduction: Leiomyoma is a benign smooth muscle tumor that is rarely seen in childhood and is difficult to differentiate from leiomyosarcoma both macroscopically and histopatologically.  Most commonly seen in gastrointestinal tract, followed by bladder, deep soft tissue, head-neck and subcutaneous tissue. Deep soft tissue leiomyomas are mainly seen in deep extremity muscles, abdominal cavity and retroperitoneal region. We wanted to present an atypically located leiomyoma case mimicking axillary lymphadenitis.

Case: Four years old female patient presented with left axillary swelling unresponsive to treatment for one year and causing pain during arm movement. A 2.5x2x1 cm, semi-mobile, medium hard mass in left axillary region compatible with lymph node location causing pain during arm abduction was found in physical examination. USG report was compatible with axillary lymph adenitis. Patient was admitted to perform biopsy because of one-year history, persisting pain and to rule out possible tumoral lesion. Patient was operated under mask anesthesia and approximately 2.5x2x1 cm solid mass in axillary region with clearly seen margins, located above muscle tissue, non-invasive to muscle, surrounded by superficial nerve (thought to be the reason of pain) was totally excised. Patient was discharged at the same day. Pathological examination was reported as leiomyoma with central calcification. The patient did not have any complaints during 6 months of postoperative follow-up.

Conclusion: Axillary lymphadenopathies are usually caused by infectious reasons and most of them respond to medical treatment. Masses which do not shrink with treatment or cause chronic pain should be excised to rule out possible tumoral lesions and relieve symptoms.

AXİLLER LENFADENİTİ TAKLİT EDEN LEİOMİYOMA OLGUSU

MN Cevizci*, A Fettah**, AA Köseoğulları Bulut*, M Demir*, H Cevizci***
*Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Hematoloji
***Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Kliniği

Giriş: Çocuklarda oldukça nadir görülen benign karekterde bir düz kas tümörü olan leiomiyoma makroskopik ve histopatolojik olarak leiomiyosarkomadan ayırmak oldukça güçtür. En sık gastrointestinal sistemde görülür, bunu mesane, derin yumuşak doku, baş - boyun ve cilt cilt altı dokular takip eder. Derin yumuşak doku leiomiyomları en sık extremite derin kasları, abdominal kavite ve retroperiton yerleşimli olarak görülür. Burada axiller lenfadeniti taklit eden atipik yerleşimli leiomiyoma olgusunu sunmak istedik

Olgu: Sol axiller bölgede son bir yıldır tıbbi tedaviye cevap vermeyen şişlik ve özellikle kol hareketi sırasında ortaya çıkan ağrı nedeniyle başvuran  4 yaşında kız hasta yapılan fizik muayenede sol axiller bölgede lenf noduna uyan lokalizasyonda yaklaşık 2.5*2*1 cmlik yarı mobil orta sertlikte ve kol abduksiyonu ile ağrıya sebep olan kitle tespit edildi. USG raporu axiller lenfadenit ile uyumlu geldi. Bir yıllık öykünün olması, ağrı şikayetinin devam etmesi ve olası tümöral oluşumun ekarte edilmesi amacıyla eksizyonel biyopsi yapılmak üzere hasta yatırıldı. Maske anestezi altında axiller bölgede sınırları net seçilen ve kas üzerine oturmuş kasa invaze olmayan yüzeyel sinir tarafından sarılmış( ağrı sebebi olduğu düşünülen) yaklaşık 2.5*2*1 cm lik solid karekterde kitle total olarak çıkarıldı. PO aynı gün hasta taburcu edildi. Patolojik değerlendirme santralinde kalsifikasyon izlenen leiomiyoma olgusu şeklinde rapor edildi. Hastanın post operatif 6 aylık takipte herhangi bir şikayet olmadı.

Sonuç:  Axiller lenfanenopatiler genellikle enfeksiyöz nedenlere bağlı olarak karşımıza çıkmakta ve çoğu tıbbi tedaviye cevap vermektedir. Tedavi ile küçülmeyen ya da olgumuzda olduğu gibi kronik ağrıya sebep olan kitlelerin olası tümöral oluşumların ekarte edilmesi ve şikayetlerin giderilmesi için eksizyon yapılması önerilmelidir.

Close